ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φίνος Φιλμ: Δεν ήταν δικές της οι ταινίες που κινδύνευσαν να καταστραφούν

finos film logo
Η Φίνος Φιλμ έχει αποχωρήσει απο το κτήριο της οδού Χίου 53 ήδη από το 2013

Με ανακοίνωσή της, η Φίνος Φιλμ διευκρινίζει ότι καμία δική της ταινία δεν βρισκόταν στο ιστορικό κτήριο του Μεταξουργείου.

Με ανάρτησή της στο facebook, η Φίνος Φιλμ διευκρινίζει ότι δεν ήταν δικές της οι ταινίες που κινδύνευσαν να καταστραφούν το Σάββατο στις παλιές εγκαταστάσεις της στο Μεταξουργείο.

Όπως έγινε γνωστό, το περασμένο Σάββατο σημειώθηκε διαρροή χημικών στο κτήριο με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαθούν 500 περίπου μπομπίνες με σημαντικές ελληνικές ταινίες.

Στην ανακοίνωσή της Φίνος Φιλμ αναφέρεται ότι το 2013 η εταιρεία «αποχώρησε από το κτήριο της οδού Χίου 53, μεταφέροντας όλο τον εξοπλισμό και τις ταινίες της στα νέα της γραφεία στον Χολαργό, αλλά και στα στούντιο της στα Σπάτα».

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι για τις ταινίες που κινδύνευσαν η Φίνος Φιλμ είχε καμία αρμοδιότητα ή ευθύνη. Τέλος, αναφέρεται ότι το πολύτιμο αρχείο της εταιρείας «έχει αποκατασταθεί ψηφιακά από το 2010».

Ακολουθεί αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση της Φίνος Φιλμ:

«Χθες έγινε γνωστό ότι στις πρώην εγκαταστάσεις της Φίνος Φιλμ, αποτράπηκε την τελευταία στιγμή, ένα ατύχημα που θα κόστιζε την απώλεια δεκάδων ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου, χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμοδίου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Είναι σημαντικό, όμως, να διευκρινιστεί οτι καμία από αυτές τις ταινίες δεν ανήκουν στην Φίνος Φιλμ.

Το κτήριο στην οδό Χίου 53 στο Μεταξουργείο ήταν ο θρυλικός χώρος όπου στεγάζονταν τα γραφεία και τα εργαστήρια της Φίνος Φιλμ από το 1954 μέχρι και το 1977, όταν και ο Φίνος έφυγε από τη ζωή και η εταιρεία σταμάτησε τις παραγωγές.

Αξίζει να διευκρινηστεί πως το συγκεκριμένο κτήριο δεν ήταν ποτέ ιδιοκτησία της εταιρείας. Από το 1977 μέχρι το 2013, η Φίνος Φιλμ συνέχιζε να νοικιάζει ένα μέρος του κτηρίου, ενώ οι υπόλοιποι χώροι νοικιάζονταν κατά καιρούς από άλλες εταιρείες.

Το 2013, η Φίνος Φιλμ αποχώρησε από το κτήριο της οδού Χίου 53, μεταφέροντας όλο τον εξοπλισμό και τις ταινίες της στα νέα της γραφεία στον Χολαργό, αλλά και στα στούντιο της εταιρείας στα Σπάτα.

Οι δεκάδες ταινίες που κινδύνεψαν με ολοσχερή καταστροφή από διαρροή χημικών δεν ανήκουν στην Φίνος Φιλμ και φυσικά δεν είχε καμία αρμοδιότητα ή ευθύνη η εταιρεία.

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο, πως οι ταινίες της Φίνος Φιλμ, όχι μόνο υπάρχουν και διαφυλάσσονται σε χώρους της εταιρείας, αλλά έχουν αποκατασταθεί και ψηφιακά από το 2010».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διαρροή χημικών στο παλιό κτήριο της Φίνος Φιλμ έθεσε σε κίνδυνο εκατοντάδες ελληνικές ταινίες