ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέγαρο Μουσικής και Εθνική Λυρική Σκηνή ενώνουν τις δυνάμεις τους

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Λυρική 4 πιάνα
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής και Εθνική Λυρική Σκηνή συμπράττουν σε μια σπάνια συναυλία για τέσσερα πιάνα.

Δύο από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) και η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), ενώνουν τις δυνάμεις τους την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου (στις 20:30) σε μια σπάνια συναυλία για τέσσερα πιάνα.

Ο διεθνούς φήμης πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΑ, Γιάννης Βακαρέλης, υποδέχεται στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης, τρεις αγαπημένους σολίστ, τον Συπριέν Κατσαρή, τον Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη και τον Αχιλλέα Γουάστωρ, αλλά και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που παρουσιάζει σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου, το «Μπολερό» του Μωρίς Ραβέλ. Το ρεσιτάλ «Τέσσερα πιάνα» εντάσσεται στο πλαίσιο του δημοφιλούς κύκλου «Μεγάλοι Ερμηνευτές» και των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του Μεγάρου.

Οι καταξιωμένοι βιρτουόζοι θα παρουσιάσουν ένα πανόραμα διάσημων έργων του συμφωνικού και οπερατικού ρεπερτορίου σε ευφάνταστες μεταγραφές για τέσσερα πιάνα, οι οποίες αποκαλύπτουν κρυμμένες πτυχές της αρχικής εκδοχής, μέσα από τον διαυγή και ευκρινή ήχο του πιάνου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την «Εισαγωγή Ταγχώυζερ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ (μεταγραφή: Καρλ Μπούρχαρντ), το Κοντσέρτο αρ. 1 σε μι μείζονα, «Η άνοιξη» από τις «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι σε μεταγραφή του πρόωρα χαμένου Κύπριου πιανίστα Νικόλα Οικονόμου, τη «Φαντασία Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ, (μεταγραφή: Αχιλλέας Γουάστωρ), το «Εμβατήριο Ράκοτσι» του Φραντς Λιστ, η αυθεντική εκδοχή του οποίου γράφτηκε από τον λαμπρό Ούγγρο μουσουργό ειδικά για τέσσερα πιάνα, και τη Σουίτα μπαλέτου «Αλέξης Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη (μεταγραφή: Αχιλλέας Γουάστωρ), που αποτελεί έναν μικρό φόρο τιμής στον πρόσφατα χαμένο μεγάλο συνθέτη.

Τη βραδιά κλείνει το «Μπολερό» του Μωρίς Ραβέλ (μεταγραφή: Ζακ Ντριγιόν), που χορογράφησε ο Κωνσταντίνος Ρήγος για το Μπαλέτο της ΕΛΣ, καλώντας μας να θυμηθούμε ότι το «μπολερό», ήταν αρχικά ένας δραματικός και τεχνικά απαιτητικός χορός της Ισπανίας του 18ου αιώνα, με καστανιέτες. Με αυτή την αφορμή, ο γνωστός χορογράφος δημιουργεί ένα έργο μινιμαλιστικό, αυστηρό αλλά και ταυτόχρονα ρομαντικό. Τα κοστούμια σχεδίασε η Τότα Πρίτσα, ενώ οι φωτισμοί είναι του Χρήστου Τζιόγκα. Συμμετέχουν οι Α' χορευτές, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το Corps de ballet της ΕΛΣ.

Αγαπητό κοινό της Αθήνας, σας προσκαλώ να παρακολουθήσετε το κοντσέρτο που θα δώσουμε στις 6 Οκτωβρίου.

Στη βραδιά αυτή, με τίτλο «4 πιάνα», θα παίξω μαζί με τους διακεκριμένους συναδέλφους μου Γιάννη Βακαρέλη, Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη και Αχιλλέα Γουάστωρ, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα με διασκευές γνωστών έργων.

Παίζουμε την Εισαγωγή από τον Ταγχόυζερ του Βάγκνερ, την Άνοιξη από τις 4 εποχές του Βιβάλντι διασκευασμένη από τον μεγάλο κύπριο μουσικό Νικόλα Οικονόμου, το Μπολερό του Ραβέλ, και δυο πανέμορφες διασκευές του Αχιλλέα Γουάστωρ στην Κάρμεν και στον Ζορμπά.

Και βέβαια, ο Ζορμπάς θυμίζει σε όλους μας τον φίλο Μίκη Θεοδωράκη, που ήδη μας λείπει πολύ. Συνεργάστηκα μαζί του αρκετές φορές, κι ήταν πάντα μια μοναδική εμπειρία.

Ελάτε και φέρτε μαζί και τους φίλους σας! Πείτε σε όσους δεν έχουν ξανακούσει κλασικά έργα ότι αυτό το κοντσέρτο θα το απολαύσουν, γιατί η μουσική μιλάει σε όλους μας.

Σας εύχομαι το καλύτερο, και ανακαλώ με μεγάλη συγκίνηση το πρώτο ρεσιτάλ που έδωσα στο Μέγαρο, 30 χρόνια πριν.

Η προπώληση για τη συναυλία «Τέσσερα πιάνα» έχει ήδη αρχίσει. Τιμές εισιτηρίων: από 11 έως 60 ευρώ.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Διαβάστε επίσης:

Νεκρή από καρκίνο ηθοποιός του Οσκαρικού Nomadland

Μόνικα Μπελούτσι: Νέες εικόνες από το Ηρώδειο και το μουσείο της Ακρόπολης

Cry Macho: Ανελέητο θάψιμο για τη νέα ταινία του Κλιντ Ίστγουντ