ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Γιάννης Στάνκογλου γίνεται ο «Αλέξης Ζορμπάς» του Καζαντζάκη!

Ο Γιάννης Στάνκογλου
Ο Γιάννης Στάνκογλου θα ενσαρκώσει τον Ζορμπά
Αρχείο Newsbomb.gr

Ο Γιάννης Κακλέας διασκευάζει Νίκο Καζαντζάκη τη νέα θεατρική σεζόν.

Ο Γιάννης Στάνκογλου θα ενσαρκώσει τον μυθικό Ζορμπά στη θεατρική σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», τον προσεχή Οκτώβριο.

Το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» ζωντανεύει στο σανίδι από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τις Θεατρικές Παραγωγές «Τεχνηχώρος». Τη θεατρική διασκευή υπογράφουν οι Γιάννης Κακλέας ο οποίος κάνει και τη σκηνοθεσία και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος.

Στο πλευρό του Γιάννη Στάνκογλου θα είναι η Όλια Λαζαρίδου στον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς. Ακόμα, την παράσταση θα πλαισιώσει ένα πολυπληθές καστ ταλαντούχων ηθοποιών που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Γιάννης Στάνκογλου και η Όλια Λαζαρίδου
Ο Γιάννης Στάνκογλου και η Όλια ΛαζαρίδουΊδρυμα Μείζονος Ελληνισμού


Το βιβλίο «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά έργα του Νίκου Καζαντζάκη το οποίο λαμβάνει το 1954 το βραβείο του καλύτερου ξένου μυθιστορήματος που εκδόθηκε στη Γαλλία και συγκαταλέγεται στα 100 Καλύτερα Βιβλία όλων των Εποχών σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε το 2002 από τη Νορβηγική Λέσχη του Βιβλίου.

Γράφεται στην Αίγινα το 1941, με τον αρχικό τίτλο Το συναξάρι του Ζορμπά. Η τελική μορφή του ολοκληρώνεται το 1943. Μέρος του προλόγου δημοσιεύεται στο περιοδικό Κρητικές σελίδες, τεύχος. 11-12 (Δεκ. 1936 - Ιαν. 1937) 290-292· πιθανότατα, ο Καζαντζάκης σχεδίαζε από τότε το μυθιστόρημα.

Γνώρισε αρκετές θεατρικές διασκευές σε Ελλάδα και εξωτερικό, έγινε μιούζικαλ, μπαλέτο και φυσικά κινηματογραφική ταινία από τον Μιχάλη Κακογιάννη, με πρωταγωνιστές τους Άντονι Κουίν, Ειρήνα Παπά, Άλαν Μπέιτς και την εμβληματική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Σχετικές ειδήσεις