ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

200 χρόνια της Μάχης του Πέτα και Γερμανικός Φιλελληνισμός: Η επετειακή βραδιά στο Γκαίτε

«Τα ταξίδια ενός μουσικού», μια μουσικολογοτεχνική εκδήλωση για τον φιλέλληνα Γιόχαν Ντάνιελ Έλστερ
«Τα ταξίδια ενός μουσικού», μια μουσικολογοτεχνική εκδήλωση για τον φιλέλληνα Γιόχαν Ντάνιελ Έλστερ
Αλέξανδρος Γαστεράτος

Ο φακός του Newsbomb.gr βρέθηκε στην επετειακή μουσικολογοτεχνική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Μια ξεχωριστή επετειακή εκδήλωση για τον γερμανικό φιλελληνισμό και τα 200 χρόνια από τη Μάχη του Πέτα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Ιουλίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν χορωδιακά έργα των Έλστερ, Μπετόβεν, Μύλλερ που ερμήνευσε η «Φιλελληνική Χορωδία» από τη Δρέσδη της Γερμανίας σε μουσική διεύθυνση Ματίας Μπρέτσναϊντερ.

Ο διευθυντής της «Φιλελληνικής Χορωδίας» Ματίας Μπρέτσναϊντερ, με μεγάλη εμπειρία στη χορωδιακή μουσική και βαθύς γνώστης του Ντάνιελ Έλστερ, είχε ετοιμάσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα, με χαρακτηριστικά τραγούδια της εποχής, μεταξύ άλλων του Μπετόβεν και του μεγάλου φιλέλληνα ποιητή Βίλχελμ Μύλλερ, γνωστού ως «Griechen-Müller».

Το κείμενο της εκδήλωσης, που ήταν βασισμένο στις προσωπικές αναμνήσεις του Ντάνιελ Έλστερ, είχε την υπογραφή του Κώστα Παπαηλιού, επιμελητή της «Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης» των Εκδόσεων Παρισιάνου. Τον Γιόχαν Ντάνιελ Έλστερ ερμήνευσε ο ηθοποιός Ιορδάνης Καλέσης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε επίσης το βιβλίο της Ρεγγίνας Μανουσάκη «Ελληνική Επανάσταση και γερμανικός φιλελληνισμός» (Εκδόσεις Παρισιάνου, 2022).

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο Κώστας Παπαηλιού. Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Κωνσταντίνος Γαλάνης (πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής), Κωνσταντίνος Βελέντζας (πρόεδρος Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό), Γιώργος Δημόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών) και Λευτέρης Σκιαδάς (Αντιδήμαρχος Αθηναίων). Στην εκδήλωση, το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσε και ο Πρέσβη της Πολωνίας Artur Lompart.

Η Μάχη του Πέτα

Στις αρχές Ιουλίου συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την ολέθρια Μάχη του Πέτα (κωμόπολη κοντά στην Άρτα), στην οποία αποδεκατίστηκε το Τάγμα των Φιλελλήνων. Περίπου 200 φιλέλληνες από όλη την Ευρώπη αντιστάθηκαν λυσσαλέα σε μια κατά πολύ υπεράριθμη τουρκική στρατιά, προκαλώντας της τεράστιες απώλειες, και έπεσαν ηρωικά σχεδόν όλοι (επέζησαν μόλις 18) στο πεδίο της μάχης για την ελευθερία της Ελλάδας.

Ένας από τους ελάχιστους επιζώντες ήταν ο γιατρός του Τάγματος Ντάνιελ Έλστερ από τη Θουριγγία, ο οποίος έγραψε, εν είδει μνημοσύνου, ένα βιβλίο για το αδικοχαμένο Τάγμα των Φιλελλήνων με συγκλονιστικές περιγραφές και λεπτομέρειες από τη Μάχη του Πέτα.

Ο Έλστερ όμως ήταν και ταλαντούχος μουσικός και εξελίχθηκε σε διάσημο συνθέτη και καθηγητή μουσικής. Για αυτό τον λόγο και προκειμένου να συμβάλουν καλλιτεχνικά στον εορτασμό της επετείου, ήρθαν στην Ελλάδα 25 παλαίμαχοι της περίφημης Χορωδίας Kreuzchor της Δρέσδης, η οποία ιδρύθηκε το 1216 και τη διηύθυναν φημισμένοι μουσουργοί, όπως ο Ρόμπερτ Σούμαν και ο Ρίχαρντ Βάγκνερ (www.kreuzchor.de).

Σχετικές ειδήσεις