βιβλία φθινόπωρο
Όσα θα διαβάσουμε τις δροσερές μέρες και νύχτες του φθινοπώρου
Πηγή: Photo by Dan Kitwood/Getty Images
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα 15 βιβλία που θα διαβάσουμε αυτό το φθινόπωρο

Επιλέγουμε 15 νέα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων για κάθε βιβιοφάγο. 

Μυθοπλασία, ιστορικά μυθιστορήματα, αστυνομικά μυστήρια, (αυτο)βιογραφίες, επιστημονικά βιβλία και μελέτες είναι μερικά μόνο από τα νέα αναγνώσματα που θα μας κρατήσουν συντροφιά τις δροσερές μέρες και νύχτες του φθινοπώρου.

Από την πλούσια λίστα των νέων κυκλοφοριών, επιλέγουμε 15 βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ή θα βρίσκονται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων τις επόμενες ημέρες.

Μικρασία, Θοδωρής Παπαθεοδώρου – εκδόσεις Ψυχογιός

Το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Θοδωρή Παπαθεοδώρου για τη Μικρασιατική καταστροφή.

Μικρασία, του Θοδωρή Παπαθεοδώρου
Μικρασία, του Θοδωρή Παπαθεοδώρουεκδόσεις Ψυχογιός

«Αχ αμάν αμάν, σεκερίμ αμάν… Αυτό το παθιάρικο, ερωτικό τραγούδι έρχεται στα χείλη μου καθώς η λεπίδα χαρακώνει το λαρύγγι μου. Το μαυριδερό, λιγδιασμένο χέρι του τσέτη που την κρατάει φέρνει τις τουρκικές λέξεις στον νου μου. Παντού γύρω μου νιώθω τον αχό της λυσσασμένης Τουρκιάς κι ακούω βλαστήμιες για τους γκιαούρηδες.

Βάι βάι, ζαβαλίμ βάι… Το ερωτικό τραγούδι γίνεται σπαρακτικό μοιρολόι καθώς η τραχιά, σερνική φωνή πίσω μου με προστάζει να κάνω την προσευχή μου. Καταπώς λένε, η ζωή μου όλη διαβαίνει μπρος απ’ τα σφαλισμένα βλέφαρά μου.

Το σπίτι μας στη Φώκαια, η σφαγή κι ο καταδιωγμός, το φραγκομονάστηρο και το σκλαβοπάζαρο, το καφέ σαντάν και το μπορντέλο της κιορ Ταρούς, το καφέ αμάν κι ο Νεντίμ πασάς, η σκλαβιά κι η λευτεριά, η Σμύρνη, η Κόνια, η Καππαδοκία, το Αϊβαλί, το Αϊδίνι. Κι ο Γιάννος μου που με κοιτά κατάβαθα, με μάτια βουρκωμένα.

Εγώ όμως δε βουρκώνω τώρα, δεν προσεύχομαι, δεν ικετεύω. Στέκω απλώς και καρτεράω, καθώς το μαχαίρι του ματώνει το πετσί μου. Από φοβέρες έχω χορτάσει πια, λίγα τα χρόνια μου, αμά πολλές φορές ανταμώθηκα καρσί καρσί με τον χάρο.
Εγώ, η Αννιώ, η Αννέτ, η Αϊνούρ, η Άννα Παπάζογλου.

Ο Ανήφορος, Νίκος Καζαντζάκης - εκδόσεις Διόπτρα

Ο Ανήφορος του Νίκου Καζαντζάκη
Ο Ανήφορος του Νίκου Καζαντζάκηεκδόσεις Διόπτρα

Εβδομήντα έξι χρόνια μετά τη συγγραφή του κυκλοφορεί για πρώτη φορά το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, Ο Ανήφορος.

Γράφτηκε το 1946 στην Αγγλία, ακριβώς μετά τη συγγραφή και έκδοση του έργου Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.

Πρόκειται για μια εποχή ιδιαίτερα ταραγμένη, καθώς η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με το συλλογικό τραύμα που άφησε πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ενώ η Ελλάδα εισέρχεται στον δικό της Εμφύλιο Πόλεμο.

Ο Ανήφορος είναι ένα έργο πρωτοποριακό και πολύ σημαντικό για την εποχή του, καθώς ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας επιχειρεί μέσα από αυτό να αποτυπώσει τη μεταπολεμική εποχή της Ελλάδας και της Ευρώπης, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της ενσυναίσθησης και του αναστοχασμού του παρελθόντος.

Είναι ένα μυθιστόρημα με σαφέστατο αντιπολεμικό χαρακτήρα, που συνδυάζει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα και μια εσωτερικότητα, μια μελαγχολία βαθιά και λυτρωτική.

Το χειρόγραφο από το μυθιστόρημα Ο Ανήφορος, φυλασσόταν στο Μουσείο Καζαντζάκη, στην ιδιαίτερη πατρίδα τους συγγραφέα, τους Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά).

Το τελευταίο κορίτσι, Γιάννης Ξανθόπουλος – εκδόσεις Τόπος

Το τελευταίο κορίτσι, του Γιάννη Ξανθόπουλου
Το τελευταίο κορίτσι, του Γιάννη Ξανθόπουλουεκδόσεις Τόπος

Ένα αστυνοµικό µυθιστόρηµα που εµπνέεται από την προσπάθεια µιας νεαρής κοπέλας να απαγκιστρωθεί από την ασφυκτική κοινότητα όπου ζει. Ταυτόχρονα, ανατέµνει τον κοινωνικό χάρτη της επαρχιακής Ελλάδας στη δεκαετία του ’80 και ανασύρει τις βαθύτερες αιτίες που σταδιακά τα επόµενα χρόνια υπέσκαψαν και µόλυναν το υπέδαφος µιας, ηθικά κυρίως, καταχρεωµένης χώρας.

Φθινόπωρο του 1986. Ο ∆ιονύσης Έξαρχος υπηρετεί στο Τµήµα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, έχοντας µόλις προαχθεί σε υπαστυνόµο Α. Βρίσκεται σε δεκαήµερη άδεια και αναχωρεί για τη νότια Πελοπόννησο, σκοπεύοντας να απολαύσει τις παραλίες της µε την εντούρο µηχανή του. Φτάνοντας στο χωριό Συράγγελο της Μάνης, γνωρίζει τυχαία έναν χωρικό, τον Αργύρη, τη γυναίκα του και τη µοναχοκόρη τους Σοφία.

Το Συράγγελο, µια ανδροκρατούµενη µικρή κοινωνία, βρίσκεται σε πλήρη µαρασµό µετά το νέο κύµα αστυφιλίας. Όταν ανακαλύπτουν το πτώµα του Αργύρη σε έναν ελαιώνα, όλα δείχνουν ότι αυτοκτόνησε. Ο ∆ιονύσης, όµως, υποψιάζεται ότι τον δολοφόνησαν και ζητά από την υπηρεσία του να αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Παράλληλα θα αναπτύξει µια ιδιαίτερη σχέση µε την κόρη του θύµατος, που ζει εσώκλειστη και αποµονωµένη. Σύντοµα ακόµα δύο πρόσωπα-κλειδιά θα δολοφονηθούν και το µυστήριο θα εµπλέξει και τη Σοφία, εγκλωβίζοντας αναπόφευκτα τον ∆ιονύση στο ηθικό δίληµµα της κάλυψης ή µη ενός πιθανού ενόχου.

Το τηλεφώνημα που δεν έγινε, Απόστολος Δοξιάδης - εκδόσεις Ίκαρος

Το τηλεφώνημα που δεν έγινε του Απόστολου Δοξιάδη
Το τηλεφώνημα που δεν έγινε του Απόστολου Δοξιάδηεκδόσεις Ίκαρος

Ανάμεσα στο μυθιστόρημα και την αυτοβιογραφία, στην εξομολόγηση και την ανάλυση, το βιβλίο είναι ταυτόχρονα αφήγηση αλλά και αναφορά σε ένα πρόσωπο που, ενώ παίζει τον κυριότερο ρόλο στην ιστορία, κρύβεται συστηματικά από τον συγγραφέα και τον αναγνώστη.

Ενώ περπατά με το κεφάλι σκυφτό, βλέπει ξαφνικά στο έδαφος ένα «ντάιμ», δηλαδή ένα νόμισμα των δέκα σεντς, που χρησίμευε τότε στην Αμερική ως τηλεφωνικό κέρμα. Βουτάει το νόμισμα και τρέχει πάλι στον τηλεφωνικό θάλαμο. Κλείνει την πόρτα, αρπάζει το ακουστικό και ρίχνει το νόμισμα μέσα στη συσκευή ενώ το χέρι του πάει στο καντράν του τηλεφώνου. Μα, εκεί που πάει να σχηματίσει το πρώτο ψηφίο ενός αριθμού, σταματά. Η έκφραση του προσώπου του αλλάζει, από τη χαρά στη λύπη. Αφήνει το ακουστικό να κρέμεται και ξαναβγαίνει. Γιατί όμως δεν τηλεφώνησε;

Από αυτό το ερώτημα, στο οποίο οδηγεί μια μαθητική ασπρόμαυρη ταινία μικρού μήκους, ο Απόστολος Δοξιάδης ξεκινά μια έρευνα που σε αρκετά σημεία θυμίζει αστυνομική αναζήτηση, προσπαθώντας να βρει την αιτία ενός μεγάλου, ακόμη αθεράπευτου, καημού. Κινείται από το σήμερα στο 1968, από την Αθήνα στην Ουάσινγκτον και πάλι πίσω, με πρόσωπα αληθινά και μυθιστορηματικά να διαπλέκονται και στόχο μια απάντηση που θα ξεκλειδώσει το μυστήριο και θα θεραπεύσει. Μα η απάντηση παίρνει όψεις απατηλές.

Να είχα, λέει, μια τρομπέτα, Μάρω Δούκα - εκδόσεις Πατάκη

Να είχα, λέει, μια τρομπέτα, της Μάρως Δούκα
Να είχα, λέει, μια τρομπέτα, της Μάρως Δούκαεκδόσεις Πατάκη

Παραµιλητό, ονειροπόληµα, η χειµαρρώδης εξοµολόγηση µιας γυναίκας από πλατεία σε πλατεία, από γειτονιά σε γειτονιά, από παγκάκι σε παγκάκι. Από το εδώ στο εκεί, από την Αθήνα του σήµερα στην Κρήτη των παιδικών της χρόνων.

Ασφαλής µέσα στις φαντασιώσεις της, βέβαιη ότι η ζωή της εξαρτάται από τα µικρά και τα ταπεινά, παίρνει τους δρόµους µε τις τρεις πεθαµένες γιαγιάδες της για συντροφιά: την όµορφη Αφροδίτη, µε τα παραµύθια και τις γητειές· τη Σφακιανή Εργινιά, τη βουνίσια αρχόντισσα µε τα δώρα· την περίλυπη Φιλαρέτη, τη σπουδαγµένη, µε τα ιταλικά και το µαντολίνο της. Εικόνες, σκέψεις, εµµονές, περιπλανήσεις, στόµατα πεινασµένα για ιστορίες, καθείς και το παγκάκι του. Έρωτες, γάµοι, φονικά, πανηγύρια και γεννητούρια, η ορµή του χρόνου, το βουητό της Ιστορίας, πόλεµοι, κακουχίες, ο µόχθος των ανθρώπων.

Κατίνα-Κάτια-Κατίγκω, η αµετανόητη Κάκια που ονειρευόταν ότι τρέχει µε το έλκηθρο στο χιονισµένο άγνωστο. Από ένα δυάρι στην Πατησίων, µ’ ένα παγκάκι ορµητήριο, γεννήθηκε ή δεν γεννήθηκε ακόµη, όλα έχει την τέχνη να τα επινοεί. Παιγνιώδης, παθιασµένη, τρυφερή, γλυκόπικρη, µια αφήγηση ποταµός για τη διαχρονική γυναικεία εµπειρία.

Επτασφράγιστα μυστικά, Ζοέλ Λοπινό - εκδόσεις Υδροπλάνο

Επτασφράγιστα μυστικά της Ζοέλ Λοπινό
Επτασφράγιστα μυστικά της Ζοέλ Λοπινόεκδόσεις Υδροπλάνο

Γαλλίδα με ελληνικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας της, η Ζοέλ Λοπινό επέλεξε να ζήσει και να κάνει καριέρα στην Ελλάδα, τολμώντας να γράφει σε μία γλώσσα που δεν είναι η μητρική της.

Το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως τοποθετείται στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο κρητικός λαός περνά την πιο μαύρη περίοδο της ιστορίας του. Η πείνα θερίζει και ο λαός υποφέρει κάτω από τον ζυγό του Οθωμανού κατακτητή. Οι εξεγέρσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Μόνο η ελπίδα της λευτεριάς τον κρατά όρθιο.

Στη γιορτή του Αϊ-Γιώργη, ο σκληρός Τουρκοκρητικός Ιμπραήμ Πατρικάκης ερωτοχτυπήθηκε από την απαράμιλλη ομορφιά της Κρυσταλλένιας. Την άλλη μέρα στέλνει έναν προξενητή να ζητήσει το χέρι της. Αν ο πατέρας της δεκαπεντάχρονης Κρυσταλλένιας δεχτεί, προδίδει τη μνήμη και τον αγώνα των προγόνων του. Αν αρνηθεί, ο Πατρικάκης θα προσβληθεί και θα εξοντώσει βάναυσα την οικογένειά του.

21ος αιώνας. Η Ελληνοβελγίδα Ειρήνη αναγκάζεται, για να σωθεί η ίδια, να ανακαλύψει την αιτία της κατάρας που βαραίνει την οικογένειά της εδώ και γενιές. Ένα οδοιπορικό στην Κρήτη, εκεί όπου η Ιστορία συναντιέται με την Ψυχογενεαλογία, ώστε να εξηγηθεί το παρόν και να φτιάξει ένα νέο, ελπιδοφόρο μέλλον...

Ανέγγιχτη, Βαγγέλης Ραπτόπουλος - εκδόσεις Κέδρος

Ανέγγιχτη του Βαγγέλη Ραπτόπουλου
Ανέγγιχτη του Βαγγέλη Ραπτόπουλουεκδόσεις Κέδρος

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, συχνά πιστό αντίγραφό τους.

Εννιά χρόνια μετά τον θάνατο του παγκοσμίου φήμης μυθιστοριογράφου Αλέξανδρου Καστρινάκη, η πρώτη σύζυγός του αφηγείται την ιστορία του δεκαπενταετούς λευκού γάμου της με έναν άνθρωπο τόσο αφοσιωμένο στις πνευματικές και θρησκευτικές αναζητήσεις του, ώστε να την αφήσει ερωτικά ανέγγιχτη.
Η αφήγηση της εγκαταλελειμμένης γυναίκας, που ξεκινάει το 1883 και φτάνει ως το 1966, σταθμεύοντας σε Κρήτη, Αθήνα, Βιέννη, Βερολίνο και αλλού, εξερευνά και όλες τις άλλες ερωτικές σχέσεις του πρώην άντρα της, καθώς και τις αντανακλάσεις τους στα πολυμεταφρασμένα έργα του, ορισμένα από τα οποία μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο ακόμα και από το Χόλιγουντ.

Όρος των Ελαιών, Θάνος Βερέμης - εκδόσεις Καστανιώτη

Όρος των Ελαιών του Θάνου Βερέμη
Όρος των Ελαιών του Θάνου Βερέμηεκδόσεις Καστανιώτη

Μια αυτοβιογραφία. Όταν βρεθεί κανείς στην τελευταία ίσως δεκαετία της ζωής του οφείλει στον εαυτό του μια σύντομη ανακεφαλαίωση των όσων βίωσε μέσα σε μεταλλασσόμενο κέλυφος τα χρόνια που προηγήθηκαν. Από την απόλυτη εξάρτηση της αφετηρίας, μέχρι την ανεξαρτησία της άνδρωσης, την ανακάλυψη της ατέλειας του ενός και έπειτα τη δέσμευση και την υποχρέωση απέναντι στην οικογένεια που δημιουργεί ο ίδιος.

Μετά έρχεται η απατηλή μετάθεση της ύπαρξης στον στίβο της κοινωνικής αναγνώρισης. Στο στάδιο αυτό κινδυνεύει να υποστεί ο άνθρωπος τη χειρότερη φθορά από ό,τι σε όλα τα προηγούμενα μαζί. Παραδέχομαι υστέρηση στην αρετή της μετριοπάθειας που υποδείκνυε ο Αριστοτέλης για να προσεγγίσουμε τη μεσότητα. Θεωρώ όμως ότι δεν υστέρησα σε θάρρος σε τουλάχιστον δύο περιστάσεις, όταν αντιμετώπισα άτομα που κρατούσαν στα χέρια τους το μέλλον μου και υπερασπίστηκα την άποψή μου με επιμονή. Στη δικαιοσύνη και τη μεγαλοψυχία, που είναι οι αρετές της σοφίας, δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι έχω μεγάλες επιδόσεις.

Μου είναι ακόμα αδύνατο να αποφανθώ για τον αντίκτυπο της ύπαρξής μου στους άλλους. Ξέρω ότι αγάπησα όσο μπορούσα τη σύντροφό μου και τα παιδιά μου, αλλά και συγγενείς και φίλους. Για τα υπόλοιπα, όπως είπε και ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ξέρω ελάχιστα. Ούτε καν την ημερομηνία του θανάτου μου.

Λατέρνα, φτώχεια και περίσσευμα καρδιάς, Θωμάς Σιταράς - εκδόσεις Μίνωας

Λατέρνα, φτώχεια και περίσσευμα καρδιάς του Θωμά Σιταρά
Λατέρνα, φτώχεια και περίσσευμα καρδιάς του Θωμά Σιταράεκδόσεις Μίνωας

Ημερολόγιο μιας παλιάς γειτονιάς. Ο καταξιωμένος αθηναιογράφος Θωμάς Σιταράς μάς προσφέρει ένα νοσταλγικό ταξίδι στην εικοσαετία 1920-1940, αποτυπώνοντας την ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στις γειτονιές με τους ανθρώπους, τις χαρές τους, τα βάσανά τους, τις ελπίδες τους.

Οι άνθρωποι διασκέδαζαν διαφορετικά: Θέατρα, συνοικιακά σινεμά, χοροδιδασκαλεία, ταβέρνες και κουτούκια, τίποτα δεν έλειπε. Οι γυναίκες της γειτονιάς με τα κουτσομπολιά, τους κρυφούς πόθους και τα πάθη τους, οι πλανόδιοι κι οι γυρολόγοι με τα κόλπα τους, ο μπακάλης, ο φούρναρης, ο κουρέας, με τις ιστορίες τους, η φωνακλάδικη λαϊκή, οι μπόμπιρες του παιδομαχαλά, οι καφενόβιοι και οι κουβέντες τους. Όλα είναι εδώ!

Οι γιορτές με τα ξεχασμένα πια ήθη κι έθιμα, οι παντρειές και τα αρραβωνιάσματα, η καθημερινή αγωνία για την επιβίωση, η πολυπόθητη ησυχία –που πάντοτε έλειπε μεσημεριάτικα–, η ξεχωριστή προεκλογική περίοδος, οι πάντα αθεράπευτοι ερωτικά κανταδόροι και τα καμώματά τους.

Ο αναγνώστης τού σήμερα κατακλύζεται από μια έντονη νοσταλγία για μια άλλη εποχή, τότε που όλα κυλούσαν απλά και ανθρώπινα…

Ο ουρανός της Ελλάδας: Φθινόπωρο, Διονύσης Π. Σιμόπουλος - εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο ουρανός της Ελλάδας
Ο ουρανός της Ελλάδας: Φθινόπωρο του Διονύση Σιμόπουλουεκδόσεις Μεταίχμιο

Μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες της αστρονομίας, μια ματιά στον ουρανό με ξεναγό τον Διονύση Σιμόπουλο. Το τελευταίο μέρος της σειράς που αποτελείται από τέσσερα βιβλία – ένα για κάθε εποχή του έτους.

Παρόλο που στη διάρκεια του έτους η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, εμείς δεν αισθανόμαστε την κίνηση αυτή αν και κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση απ' αυτή που βρισκόταν την προηγούμενη. Έτσι από κάθε νέα θέση αντικρίζουμε τον Ήλιο από μια διαφορετική γωνία καθώς μετακινείται καθημερινά από τη δύση προς την ανατολή. Γι’ αυτό άλλωστε βλέπουμε και διαφορετικούς αστερισμούς στις διαφορετικές εποχές.

Ο δημοφιλέστερος και πλέον έγκριτος εκλαϊκευτής αστρονομίας στην Ελλάδα μάς ξεναγεί στον ελληνικό ουρανό ανά εποχή εξηγώντας μας και αναλύοντάς μας ποιοι αστερισμοί είναι ορατοί ανάλογα με την κάθε εποχή, πώς πήρε το όνομά του ο κάθε μήνας του έτους και εισάγοντάς μας σε βασικές έννοιες της αστρονομίας.

Η έκδοση συμπληρώνεται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό.

Πύρρος, Με το μικρό μου όνομα, Νίκος Ευσταθίου – εκδόσεις Παπαδόπουλος

Πύρρος, Με το μικρό μου όνομα, του Νίκου Ευσταθίου
Πύρρος, Με το μικρό μου όνομα, του Νίκου Ευσταθίουεκδόσεις Παπαδόπουλος

«∆εν υπερβάλλω λέγοντάς σου πως έχω ζήσει τέσσερις ολόκληρες ζωές».

Τον Αύγουστο του ’92, ένα μέχρι πρότινος άγνωστο παιδί από τη Χειμάρρα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης και παράλληλα τις καρδιές ολόκληρης της Ελλάδας, που τον υποδέχεται σαν ήρωα. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο Πύρρος ∆ήμας συναντά στον κήπο του τον δημοσιογράφο Νίκο Ευσταθίου, για να μοιραστεί μαζί του τις αφηγήσεις μιας ζωής τόσο συναρπαστικής, που θυμίζει μυθιστόρημα.

Τοποθετώντας την προσωπική αφήγηση στο επίκεντρο του βιβλίου, η πρώτη σε βάθος βιογραφία του πιο επιτυχημένου αρσιβαρίστα της παγκόσμιας ολυμπιακής ιστορίας επιχειρεί να εστιάσει στον άνθρωπο πίσω από τον θρύλο. Με την αφοπλιστική ευθύτητα που τον χαρακτηρίζει, ο ∆ήμας φανερώνει το σώμα πίσω από τον πρωταθλητή, τα συναισθήματα πίσω από τα μετάλλια και τη λάμψη τους, αλλά και τον σύζυγο, τον πατέρα, τον μετανάστη παραμένοντας πάντοτε ο Πύρρος που γελάει και κλαίει με την ίδια ευκολία.

Στο πλάι των αφηγήσεων του τετραπλού ολυμπιονίκη ξεπηδούν οι παρατηρήσεις και σταχυολογήσεις του συγγραφέα, και οι δυο τους συνδημιουργούν ένα οδοιπορικό όπου το νήμα της βιογραφίας μπλέκεται με τον ρου της ιστορίας. Στο πορτρέτο του πρωταθλητή αντανακλάται η εικόνα μιας Ελλάδας που σκοντάφτει στο κατώφλι του 21ου αιώνα, μεταβολίζοντας τις επιτυχίες και τις καταστροφές της, αναζητώντας τους ήρωές της και ανασκευάζοντας συνεχώς τα όνειρά της.

Maneskin Supermodels, Κωνσταντίνος Τσάβαλος - Εκδόσεις Οξύ

Maneskin Supermodels του Κωνσταντίνου Τσάβαλου
Maneskin Supermodels του Κωνσταντίνου Τσάβαλουεκδόσεις Οξύ

Η πορεία προς τα άστρα ξεκίνησε… υπό το «σεληνόφως»

Ο Κωνσταντίνος Τσάβαλος γράφει την ιστορία των Victoria De Angelis, Ethan Torchio, Thomas Raggi και του απίθανου τραγουδιστή του γκρουπ, του Damiano David, που με την περσόνα του ξεσηκώνει τους θεατές όλων των ηλικιών!

«Måneskin» (προφέρεται «μόνεσκιν») σημαίνει στα δανέζικα «σεληνόφως» και η μπάντα χρωστάει το -ήδη διάσημο- όνομά της στην μπασίστρια Victoria De Angelis, η οποία έχει καταγωγή από την Ιταλία και από τη Δανία.

Από τα μουσικά «μπουλούκια» στους δρόμους της Ρώμης και την αβεβαιότητα των street performances, στο φεστιβάλ του Sanremo κι από εκεί, μέσω της Eurovision, στα μεγάλα αμερικανικά φεστιβάλ και στη στρατόσφαιρα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ο δρόμος των Måneskin προς την κατάκτηση της δισκογραφικής επιτυχίας δεν ήταν πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα…

Όταν όμως τέσσερις ισχυρές μουσικές προσωπικότητες συναντιούνται και καταφέρνουν, παρά τις αντιξοότητες, να παραμείνουν ενωμένοι μέσα από τόσα σκαμπανεβάσματα και αντέχοντας το ρόλερ-κόστερ της απροσδόκητης επιτυχίας, τότε η ποπ κουλτούρα έχει στα χέρια της το πιο γοητευτικό παραμύθι των τελευταίων χρόνων.

Θαμμένα Λόγια, Έρικα Αθανασίου - εκδόσεις Bell

Θαμμένα Λόγια της Έρικας Αθανασίου
Θαμμένα Λόγια της Έρικας Αθανασίουεκδόσεις Bell


Μια αληθινή ιστορία εγκλήματος, ένας άνισος αγώνας επιβίωσης πίσω από κλειστές πόρτες. Κάποιες ιστορίες είναι δύσκολο να ειπωθούν. Μέχρι να γίνει η αρχή…

Απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ, πάντα κατέστρεφα τις ευκαιρίες που μου δίνονταν. Δεν ξέρω ακόμα αν έφταιγα εγώ γι’ αυτό ή ήμουν θύμα των περιστάσεων. Ίσως, αν μπορέσω να διηγηθώ κάποτε ολόκληρη την ιστορία μου, να μπορέσω να καταλάβω τι έφταιξε. Βέβαια, θα είναι πλέον αργά. Ελάχιστα πριν από το πολύ αργά. Οι ευκαιρίες έφυγαν και δεν άφησαν τίποτα πίσω. Ίσως όμως αυτή να είναι η πραγματική ευκαιρία μου. Να γίνω ηρωίδα. Με την εξιστόρησή μου να καταφέρω να συγκινήσω ανθρώπους που δεν ξέρω. Να εκδικηθώ ανθρώπους που ξέρω. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να πω τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Να αλλάξω τόσο ανεπαίσθητα τοποθεσίες και ονόματα, που να μην αφήσω καμία αμφιβολία ως προς αυτό για το οποίο μιλάω κι εκείνους στους οποίους αναφέρομαι.

Η ιστορία μιας γυναίκας που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της απομονωμένη από όλους και όλα. Εκεί που η πραγματικότητα συναντά τη μυθιστοριογραφία και το κοινωνικό δράμα το αληθινό, συνεχιζόμενο έγκλημα, βρίσκονται τα Θαμμένα Λόγια.

Υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, Παναγιώτης Π. Βεργούλης - εκδόσεις Κλειδάριθμος

Υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο του Παναγιώτη Π. Βεργούλη
Υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο του Παναγιώτη Π. Βεργούληεκδόσεις Κλειδάριθμος


Γεωκίνδυνοι και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τι είναι οι γεωκίνδυνοι και πώς σχετίζονται με τις εξορύξεις υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου; Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνοδεύουν την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντώνται με επιστημονικό και κατανοητό τρόπο στο παρόν βιβλίο.

Οι χώρες στις οποίες ανήκουν οι σημαντικότεροι πετρελαιοπιθανοί στόχοι της Ανατολικής Μεσογείου είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα υδρογονανθράκων σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή έχει αποδώσει καρπούς καθώς έχουν ανακαλυφθεί δεκάδες μεγάλα κοιτάσματα, κυρίως από την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Στο βιβλίο γίνεται μια ιστορική αναδρομή των ερευνητικών προσπαθειών της Ελλάδας και της Κύπρου και παρουσιάζεται με τη βοήθεια χαρτών το σύνολο των πιθανών και των βεβαιωμένων κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως μόνο οι γεωτρήσεις μπορούν να πιστοποιήσουν ένα κοίτασμα. Πολύ συχνά τα πιθανά κοιτάσματα, δηλαδή οι πόροι που έχουν εντοπιστεί μέσω σεισμικών μεθόδων χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί από καμία γεώτρηση, αναφέρονται εσφαλμένα ως κοιτάσματα.

Σε έναν πλανήτη που διψάει για ενέργεια είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους ενδεχόμενους κινδύνους που σχετίζονται με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της θάλασσάς μας. Το βιβλίο απευθύνεται σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τις γεωεπιστήμες.

Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος, Παναγιώτης Ρουμελιώτης & Βασίλης Κολλάρος – εκδόσεις Λιβάνη

Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος του Παναγιώτη Ρουμελιώτη & Βασίλη Κολλάρου
Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος του Παναγιώτη Ρουμελιώτη & Βασίλη Κολλάρουεκδόσεις Λιβάνη


Θα είναι η περιοχή του Ινδο – Ειρηνικού το πεδίο «σύγκρουσης» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας; Σηματοδοτεί η Ρωσο - ουκρανική σύγκρουση την επιστροφή σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο; Και ποιες είναι οι επιπτώσεις του σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο; Ποιοι είναι οι ασύμμετροι, υβριδικοί και νέοι πόλεμοι που απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα; Πόσο θα επηρεάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ενσωμάτωσή της στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, την ισορροπία ισχύος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας; Ποιες είναι οι γεωοικονομικές πτυχές της πανδημίας και του Ρωσοουκρανικού πολέμου; Πόσο κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία από τα ζητήματα του πληθωρισμού, του δημόσιου χρέους, τις ανισότητες και την ίδια την αποπαγκοσμιοποίηση;

Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία δίνει ολοκληρωμένες και σαφείς απαντήσεις το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, και του Βασίλη Κολλάρου, Δρ. Διπλωματικής Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου, με θέμα «Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος: Πανδημία, Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, Γεωπολιτικό-οικονομικές αναταράξεις».

Το νέο βιβλίο των εκδόσεων Λιβάνη, είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα που αναλύει σε βάθος τα ζητήματα της πανδημίας και του Ρωσο – ουκρανικού πολέμου. Συνεπώς, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία και σπουδαιότητα του εγχειρήματος των δυο συγγραφέων. Ωστόσο, οι Ρουμελιώτης και Κολλάρος δεν στέκονται μόνο στα δυο αυτά γεγονότα με παγκόσμια εμβέλεια.

Αναλύουν, επίσης, με κάθε λεπτομέρεια τα ζητήματα των στρατηγικών ασφαλείας των ΗΠΑ – Κίνας – Ρωσίας, καθώς και την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ τους, όχι μόνο με όρους στρατιωτικούς.

Πραγματεύονται, επιπλέον, τις παγκόσμιες προκλήσεις της μετά Covid-19 εποχής, όπως η κλιματική και ενεργειακή μετάβαση, οι δημογραφικές προκλήσεις, η μετανάστευση και το προσφυγικό ζήτημα.

Προσεγγίζουν, ακόμη, τους γεωοικονομικούς συσχετισμούς ισχύος, ως προς τους κύριους πόλους του διεθνούς συστήματος όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η ΕΕ, αλλά και όσον αφορά γεωγραφικές ενότητες, όπως η Νοτιοανατολική και Κεντρική Ασία, η Βόρεια Αμερική, η Μέση Ανατολή κ.ά.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα, τα οποία αναδεικνύουν το εύρος και την ποιότητα της έρευνας των δυο συγγραφέων γύρω από την παγκόσμια γεωπολιτική και γεωοικονομική κατάσταση.


Διαβάστε επίσης

Τηλεοπτικές σειρές: Αυτά είναι τα βιβλία που βλέπουμε φέτος στη μικρή οθόνη

Θέατρο: 20 +1 παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία τη νέα σεζόν

Ξέρουμε ποιες νέες σειρές και ταινίες θα δείτε στο Netflix τον Οκτώβριο



Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ