πολιτιστική ατζέντα εκδηλώσεις
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα του Newsbomb.gr: Ρεμπέτικο, βιβλία και αεροπλανικά σόου

Επιστροφή στην Αθήνα του πολιτισμού και της διασκέδασης με εκατοντάδες εκδηλώσεις στα open air venues της πόλης. 

Sold out συναυλίες, αγαπημένοι καλλιτέχνες και μελωδίες, χορός, διασκέδαση, επιτυχημένες παραστάσεις, εκατοντάδες βιβλία και εντυπωσιακά αεροπλανικά σόου, είναι ορισμένα μόνο από τα πολιτιστικά ραντεβού μας για τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, ο οποίος μας δείχνει τις... άγριες και σίγουρα κεφάτες διαθέσεις του με το... καλημέρα σας!

Μουσική

Σταύρος Ξαρχάκος, Ηρώδειο

Οι μουσικές και τα τραγούδια που σφράγισαν την ταινία-σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, παρουσιάζονται για πρώτη φορά 40 χρόνια μετά.

Σταύρος Ξαρχάκος, ρεμπέτικο

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου η σκηνή του Ηρωδείου μετατρέπεται σε ρεμπέτικο πάλκο. Μπροστά στα μάτια μας, ο Σταύρος Ξαρχάκος -μαζί με 20 ακόμα μουσικούς, τραγουδιστές και ψάλτες- θα μας μεταφέρει τη συγκίνηση, τον διονυσιασμό, το φως, αλλά και τα γοητευτικά σκοτάδια των ορχηστρικών και των τραγουδιών του εμβληματικού αυτού έργου που φέτος κλείνει 40 χρόνια από τότε που ρίζωσε στις καρδιές μας.

Η παράσταση είναι ήδη sold out και λόγω μεγάλης ζήτησης θα επαναληφθεί την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου.

Γιάννης Αγγελάκας, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Γιάννης Αγγελάκας
Γιάννης Αγγελάκας

Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου ο Γιάννης Αγγελάκας μαζί με τους 100°C θα δώσουν μια μεγάλη συναυλία στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Special guest στην σκηνή της Τεχνόπολης θα δούμε το Παιδί Τραύμα.

Κωστής Μαραβέγιας, Θέατρο Άλσος

Μετά τη sold out εμφάνιση του Κωστή Μαραβέγια στο Θέατρο Άλσος ο αγαπημένος ερμηνευτής είναι έτοιμος να μας ξεσηκώσει για μια ακόμα φορά την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, αλλά και να γιορτάσουμε όλοι μαζί την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ PORTOFINO.

Με τα παλιά και τα νέα τραγούδια του άλμπουμ PORTOFINO ο Κωστής Μαραβέγιας με την δυναμική του παρουσία επί σκηνής, την ανεξάντλητη ενέργεια και τη θετική του αύρα, μας υπόσχεται για άλλη μια φορά ένα ξεχωριστό πάρτι γεμάτο πολύ κέφι, χορό, υπέροχες μουσικές και ανεβασμένη διάθεση.


Νατάσσα Μποφίλιου, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»

Nατάσσα Μποφίλιου
Nατάσσα ΜποφίλιουΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΟΥΛΗΣ

Την Δευτέρα 4, και την Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου η Νατάσσα Μποφίλιου θα βρίσκεται στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη για δύο εκρηκτικές εμφανίσεις. Με μια παράσταση που συζητήθηκε όσο λίγες τη χρονιά που πέρασε, κατορθώνοντας να γεφυρώσει κάθε απόσταση μεταξύ σκηνής και θεατών, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, με την αρωγή της σταθερής τους ομάδας, κατάφεραν να αφουγκραστούν ακόμη μια φορά τους κραδασμούς της εποχής κι ένωσαν τις φωνές τους με αυτές των αναρίθμητων φίλων τους, δημιουργώντας μια νέα μοναδική καλλιτεχνική πρόταση, που ξεχώρισε για την ορμή και το δυναμισμό της.

Θέατρο

Μετά την αποθέωση που γνώρισε στο κατάμεστο θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, η παράσταση Οιδίπους Επί Κολωνώ του Σοφοκλή, με τον Δημήτρη Καταλειφό, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα έρχεται στο Ηρώδειο, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση έγινε sold out σε μόλις 48 ώρες.

Ο Δημήτρης Καταλειφός στο ρόλο του Οιδίποδα
Ο Δημήτρης Καταλειφός στο ρόλο του ΟιδίποδαΠάτροκλος Σκαφίδας

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώργος Νούσης, Νίκος Νίκας, Γιώργος Φριντζήλας, Νίκος Δερτιλής, Γιώργος Μπούτσικας, Πάνος Αποστολόπουλος, Αντώνης Αντωνιάδης, Πάρις Παρασκευάδης.

Γυάλινος Κόσμος, Θέατρο Βεάκειο

Η παράσταση Γυάλινος Κόσμος του Τένεσι Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, θα παρουσιάστει στο θέατρο Βεάκειο του Πειραιά την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου.

Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη (η μητέρα, Αμάντα Ουίνγκφιλντ), Ιωάννα Παππά (η κόρη, Λώρα Ουίνγκφιλντ), Κωνσταντίνος Μπιμπής (ο γιος, Τομ Ουίνγκφιλντ), Ρένος Ρώτας (ο επισκέπτης, Τζιμ Οκόνορ).

Σινεμά

Ανατομία Μιας Πτώσης (Anatomie D' Une Chute)

Ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Καννών 2023.

Τον τελευταίο χρόνο, η Σάντρα, μια Γερμανίδα συγγραφέας, ο Γάλλος σύζυγός της Σάμουελ και ο εντεκάχρονος γιος τους Ντάνιελ ζουν σε μια απομακρυσμένη πόλη στις γαλλικές Άλπεις. Όταν ο Σάμουελ βρίσκεται νεκρός στο χιόνι, έξω από το σαλέ τους, η αστυνομία αναρωτιέται αν αυτοκτόνησε ή σκοτώθηκε. Η αιτία θανάτου μένει αδιευκρίνιστη και η Σάντρα θεωρείται η κύρια ύποπτη. Σιγά σιγά η δίκη ξεπερνάει τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του Σάμουελ, και μετατρέπεται σε ένα ψυχολογικό ταξίδι στα βάθη της συγκρουσιακής σχέσης του ζευγαριού.

Σε αυτό το χιτσκοκικό θρίλερ, η Ζιστίν Τριέ (Sibyl, In Bed With Victoria) δημιουργεί μια περίπλοκη και συναρπαστική ηρωίδα, αμφισβητώντας τις κοινές πεποιθήσεις για τις σχέσεις και την αλήθεια.

Βιβλίο

Η ντροπή, Annie Ernaux

Ένας δυνατός στοχασμός για την εμπειρία και τη δύναμη μιας βίαιης ανάμνησης να αντέχει στον χρόνο και να καθορίζει την τροχιά μιας ζωής.

To βραβευμένο βιβλίο της Annie Ernaux κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
To βραβευμένο βιβλίο της Annie Ernaux κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

«Ο πατέρας μου προσπάθησε να σκοτώσει τη μητέρα μου μια Κυριακή του Ιούνη, νωρίς το απόγευμα»: το βιβλίο είναι η ιστορία μιας δωδεκάχρονης, αφορά όμως και την αφηγήτρια, μια ώριμη γυναίκα, την ίδια τη συγγραφέα. Η βίαιη στιγμή ζει μέσα της. Το τραύμα έρχεται σε μια εποχή που ακόμα νιώθει τόσο κοντά στους γονείς της, ώστε η επαπειλούμενη βίαιη πράξη να της είναι ακατανόητη. Τη σχίζει σαν τσεκούρι.

Με τον καιρό, η ανάμνηση παγώνει ώσπου δεν είναι παρά ένα ενσταντανέ που κουβαλά στο πορτοφόλι της, απαράλλακτη ακόμα και μετά από χρόνια, όταν η δωδεκάχρονη έχει γίνει γυναίκα και συγγραφέας. Χρόνια αργότερα η πληγή είναι ακόμα εκεί, όμως η ύπαρξή της ολόκληρη έχει θρέψει γύρω της σαν το δέντρο που, αν και χτυπήθηκε από κεραυνό, επιβίωσε.

Με τη συναισθηματικά πλούσια φωνή της σπουδαίας λογοτεχνίας και την οξεία αναλυτική ματιά ενός επιστήμονα, η Annie Ernaux προσφέρει έναν δυνατό στοχασμό για την εμπειρία και τη δύναμη μιας βίαιης ανάμνησης να αντέχει στον χρόνο και να καθορίζει την τροχιά μιας ζωής.

Μην χάσετε

Το 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου που ανοίγει τις πόρτες του στο Πεδίον του Άρεως, από την 1η έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Στο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου συμμετέχουν 210 εκδότες, 275 περίπτερα, ενώ θα πραγματοποιηθούν 180 πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα και πολλά άλλα.

Το Athens Flying Week (AFW) 2023, το μεγαλύτερο αεροπορικό σόου στα Βαλκάνια με πάνω από 500.000 πιστούς θαυμαστές παγκοσμίως, επιστρέφει και πάλι για ένα ακόμη συναρπαστικό αεροπορικό Σαββατοκύριακο στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, 2 και 3 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Νέες ταινίες σινεμά: Ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών και τα Χελωνονιντζάκια

Ηρώδειο: Και δεύτερη συναυλία για το «Ρεμπέτικο» του Σταύρου Ξαρχάκου μετά το sold out

Σεπτέμβριος και Οκτώβριος στο Ηρώδειο: Από Ξαρχάκο και Γούντι Άλεν μέχρι Βίσση και Ρέμο

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ