ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στο Γκρέκο για τα 400 χρόνια από το θάνατο του

Αφιέρωμα στο Γκρέκο για τα 400 χρόνια από το θάνατο του

Η Ισπανία θα τιμήσει το 2014 τα 400 χρόνια από το θάνατο του Γκρέκο, του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου με δύο μεγάλες εκθέσεις .

Οι δύο εκθέσεις, θα γίνουν στο Μουσείο του Πράδο της Μαδρίτης και στο Τολέδο, την πόλη όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και δημιούργησε ορισμένα από τα γνωστότερα έργα του,

Η επιρροή του Θεοτοκόπουλου στην τέχνη θα παρουσιαστεί στην έκθεση "Ο Γκρέκο και η μοντέρνα ζωγραφική" που θα φιλοξενηθεί από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου στο Πράδο. Στο ίδιο μουσείο θα εκτεθούν, από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, τα βιβλία της προσωπικής βιβλιοθήκης του ζωγράφου.

Στο Τολέδο, για την έκθεση "Ο Γκρέκο στο Τολέδο", θα συγκεντρωθούν 80 έργα από τα μεγαλύτερα μουσεία όλου του κόσμου καθώς και πολλοί από τους πίνακες που κοσμούν τις εκκλησίες της πόλης

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στην Κρήτη το 1541 και εγκαταστάθηκε στο Τολέδο αφού προηγουμένως μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους Ιταλούς ζωγράφους, όπως ο Τιτσιάνο. Από το εργαστήρι του στο Τολέδο φιλοτέχνησε αμέτρητα πορτρέτα Ισπανών ευγενών αλλά και σημαντικά θρησκευτικά έργα, όπως αυτά που κοσμούν τον Καθεδρικό της πόλης. Πέθανε στο Τολέδο στις 7 Απριλίου 1614 και μετά το θάνατό του το έργο του αγνοήθηκε.