ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο

Διεθνής Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums - ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, κατά την οποία η είσοδος σε όλα τα Μουσεία είναι ελεύθερη.

Περισσότερα από 50 δημόσια μουσεία και περίπου 30 αρχαιολογικοί χώροι συμμετέχουν με πλήθος εκθέσεων, ημερίδων, διαλέξεων, θεματικών ξεναγήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσικών εκδηλώσεων κ.α. στον σημερινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι ανοικτοί με ελεύθερη είσοδο, σύμφωνα με το ισχύον ωράριό τους.

Φέτος, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ως θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές». Η μετεξέλιξη της κοινωνίας μας σε μία κοινωνία με όραμα τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τις εποχής μας. Σε αυτή τη διαδικασία τα μουσεία πρέπει και μπορούν να έχουν έναν καθοριστικό ρόλο, καθώς έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μία κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, σήμερα πρώτη ημέρα των Πανελληνίων Εξετάσεων 2015 οι υποψήφιοι που διαγωνίζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα καλούνται να αναπτύξουν το θέμα της Έκθεσης που αφορά την «πολιτιστική κληρονομιά».

Σχετικές ειδήσεις