SOCIAL MEDIA

Kamal Ranadive: 104 χρόνια από τη γέννηση της Ινδής κυτταρικής βιολόγου Καμάλ Ραναντίβε

Kamal Ranadive (Καμάλ Ραναντίβε)
To doodle της Kamal Ranadive (Καμάλ Ραναντίβε)
Google

Kamal Ranadive (Καμάλ Ραναντίβε): Η Google στο σημερινό της Doodle, γιορτάζει τα 104 χρόνια από τη γέννηση της Ινδής κυτταρικής βιολόγου, Dr. Kamal Ranadive. Η δουλειά της στην έρευνα για τον καρκίνο μεταξύ γυναικών και παιδιών ενέπνευσε γυναίκες επιστήμονες στην Ινδία να εργαστούν στην έρευνα για τον καρκίνο.

Η Kamal Ranadive είναι περισσότερο γνωστή για την πρωτοποριακή έρευνα για τον καρκίνο και την αφοσίωσή της στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας μέσω της επιστήμης και της εκπαίδευσης.

Η Kamal Samarath πιο γνωστή ως Kamal Ranadive, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1917 στην Πούνε της Ινδίας. Η ενθάρρυνση του πατέρα της να ακολουθήσει μια ιατρική εκπαίδευση ενέπνευσε την Ranadive να διακριθεί ακαδημαϊκά και ειδικότερα στη βιολογία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Google το 1949, έκανε διδακτορικό στην κυτταρολογία και τη μελέτη των κυττάρων, ενώ εργαζόταν ως ερευνήτρια στο Ινδικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (ICRC). Μετά από υποτροφία στο Πανεπιστήμιο «Johns Hopkins» στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ των ΗΠΑ, επέστρεψε στη Βομβάη και στο ICRC, όπου ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο καλλιέργειας ιστών της χώρας.

Ως διευθύντρια του ICRC και πρωτοπόρος στη μοντελοποίηση της ανάπτυξης καρκίνου μέσα από έρευνα στα ζώα, η Ranadive ήταν από τους πρώτους ερευνητές στην Ινδία που ανέφεραν τη σύνδεση μεταξύ καρκίνου του μαστού και κληρονομικότητας και για να εντοπίσουν τους δεσμούς μεταξύ των καρκίνων και ορισμένων ιών.

Συνεχίζοντας αυτό το πρωτοποριακό έργο, η Ranadive μελέτησε το Mycobacterium leprae, το βακτήριο που προκαλεί λέπρα, και βοήθησε στην ανάπτυξη ενός εμβολίου. Το 1973, η Δρ. Ranadive και 11 συνάδελφοί της ίδρυσαν την Ινδική Ένωση Επιστημόνων Γυναικών (IWSA) για να υποστηρίξουν τις γυναίκες σε επιστημονικούς τομείς.

Η Ranadive ενθάρρυνε φοιτητές και Ινδούς επιστήμονες στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Ινδία και να θέσουν τις γνώσεις τους για να εργαστούν για τις κοινότητές τους. Μετά τη συνταξιοδότησή της το 1989, η Δρ. Ranadive εργάστηκε σε αγροτικές κοινότητες στη Μαχαράστρα, εκπαιδεύοντας τις γυναίκες ως εργαζόμενες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης παρέχοντας συγχρόνως εκπαίδευση στην υγεία και στη διατροφή.

Η IWSA έχει τώρα 11 επιστήμονες στην Ινδία και παρέχει υποτροφίες ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να ασχοληθούν με επιστημονικούς τομείς. Η αφοσίωση της Δρ. Ranadive στη δικαιοσύνη και την εκπαίδευση στον τομέα της υγείας εξακολουθεί να επηρεάζει θετικά τους σπουδαστές της που εργάζονται ως επιστήμονες σήμερα. Η Ranadive πέθανε το 2001 σε ηλικία 83 ετών.

Δείτε το σημερινό doodle της Google για την Charles K. Kao (Τσαρλς Κάο)

104 χρόνια από τη γέννηση της Kamal Ranadive
104 χρόνια από τη γέννηση της Kamal RanadiveGoogle

Τι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Αττική; Τέσσερις σεισμολόγοι απαντούν στο Newsbomb.gr

«Με ακινητοποίησε βίαια στον τοίχο και με βίασε» - Σοκάρουν οι καταθέσεις κατά γνωστού ηθοποιού

Σκόπια - «Βάζει φωτιές» ο Μίτσκοσκι: Δηλώνει πως δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ τη νέα ονομασία