SOCIAL MEDIA

Όσα δεν γνωρίζετε για τις διαφημίσεις στο Facebook

Όσα δεν γνωρίζετε για τις διαφημίσεις στο Facebook
Όσα πρέπει να γνωρίζετε
EPA

Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, το 74% των Αμερικανών δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ότι το Facebook διατηρεί εξατομικευμένες λίστες με τα χαρακτηριστικά και τα ενδιαφέροντα του κάθε χρήστη, προκειμένου να πουλήσει τις κατάλληλες διαφημίσεις.

Οι λίστες -που είναι ορατές και προσβάσιμες από τον κάθε χρήστη στις ρυθμίσεις του λογαριασμού του- είναι εντελώς ξεχωριστές από τα interactions ή όσα κάνουμε likes και κατηγοριοποιούνται για παράδειγμα σε θέματα πολιτικής, events ή και τοποθεσίας σε σχέση με τους φίλους μας.

Όταν οι ερευνητές υπέδειξαν στους χρήστες τις προσωποποιημένες λίστες, μόλις το 59% δήλωσε ότι οι κατηγορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ ένα 51% δήλωσε πως δεν αισθάνεται άνετα με την ύπαρξη των δεδομένων αυτών καθαυτών.

Εκπρόσωπος του Facebook σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας του Pew Research Center στο The Verge, ανέφερε:

«Θέλουμε οι χρήστες να καταλάβουν πώς λειτουργούν οι ρυθμίσεις και οι έλεγχοι των διαφημίσεών μας. Αυτό σημαίνει καλύτερες διαφημίσεις για τους χρήστες. Εμείς και η υπόλοιπη βιομηχανία διαφημίσεων στο διαδίκτυο πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να εκπαιδεύσουμε τους χρήστες για το πώς δουλεύει η διαφήμιση βάσει ενδιαφέροντος και πώς προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα, γι’αυτό και καλωσορίζουμε τις συνομιλίες σχετικά με τη διαφάνεια και τον έλεγχο».

Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός παρέχει αυξημένα δικαιώματα στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κάθε άλλου φορέα ο οποίος κρατάει δεδομένα που τους αφορούν, να ζητούν διαγραφή αυτών των στοιχείων αν το θελήσουν, να εξαιρεθούν από τη συλλογή στοιχείων γι' αυτούς στο μέλλον, να ενημερώνονται με διαφάνεια για το ποια προσωπικά δεδομένα τους συλλέγει η εταιρεία και να μπορούν να τα «κατεβάσουν» και να τα μεταφέρουν σε ανταγωνιστική εταιρεία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις