ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Βρέθηκε ο αρχαιότερος Παριζιάνος

Βρέθηκε ο αρχαιότερος Παριζιάνος

Οστά που βρέθηκαν κοντά στον Σηκουάνα και χρονολογούνται πριν την άφιξη του σύγχρονου ανθρώπου, μάλλον ανήκουν στον αρχαιότερο άνθρωπο που έζησε στο Παρίσι, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα επιστημόνων.

Τα οστά βρέθηκαν περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Γαλλίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Τουρβίρ λα Ριβιέρ. Σύμφωνα με δηλώσεις καθηγητή του πανεπιστημίου του Μπορντό, Μπρούνο Μορέιγ, αυτά είναι τα αρχαιότερα απολιθώματα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Παρίσι.

Αν υποθέσουμε πως ο σύγχρονος άνθρωπος, ή αλλιώς homo sapiens έκανε την εμφάνισή του στην Αφρική περίπου πριν από 30.000 χρόνια και δεν έφτασε στην Ευρώπη παρά μόλις πριν 30.000 χρόνια, τότε τα οστά ανήκουν σε άλλο είδος ανθρώπου.

Αυτό που δυσκολεύει τις έρευνες είναι πως έχει βρεθεί μόνο το αριστερό χέρι, ή καλύτερα τα οστά του αριστερού χεριού το βραχιόνιο οστό, η κερκίδα και η ωλένη.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει πως πρόκειται για νεάντερταλ, είδος το οποίο είχε κυριαρχήσει στη Γηραιά Ήπειρο για μισό εκατομμύρια χρόνια πριν την άφιξη του σύγχρονου ανθρώπου.

Οι επιστήμονες εστιάζουν σε ένα ασυνήθιστο γεγονός. το βραχιόνιο οστό φέρει στο πάνω μέρος του ένα εξόγκωμα που πιθανώς δημιουργήθηκε από συνεχείς τραυματισμούς λόγω μιας επαναλαμβανόμενης κίνησης. Οι ίδιοι θεωρούν πως το εξόγκωμα δημιουργήθηκε από επαναλαμβανόμενες βαλλιστικές κινήσεις όπως η εκτόξευση κάποιου ακόντιου.

Κάτι τέτοιο θα ανατρέψει την άποψη πως τα βαλιστικά όργανα όπως το ακόντιο ανακαλύφθηκαν από τους σύγχρονους ανθρώπους. Τα στοιχεία της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Plos One.