ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία - Χάος ημέρα 3η: «Επιστροφή» σε 12 ημέρες, γάμοι στον «αέρα» κι άλλες ιστορίες για κλάματα

Βρετανία - Χάος ημέρα 3η: «Επιστροφή» σε 12 ημέρες, γάμοι στον «αέρα» κι άλλες ιστορίες για κλάματα

Υπό κατάρρευση, μετά το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία, βρίσκονται και χιλιάδες ταξιδιώτες οι οποίοι παραμένουν όμηροι στα αεροδρόμια - Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες τους για τα όσα βιώνουν και την επιστοφή στα σπίτι να μοιάζει με άθλο! 

Δεύτερο βράδυ ομηρίας για δεκάδες χιλιάδες επιβάτες, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια ανά τον κόσμο, με πολλούς να έχουν μια οδύσσεια ακόμα και διάρκειας 12 ημερών προκειμένου να φτάσουν στα σπίτια τους.

Το χάος προκλήθηκε από το black out στη Βρετανία εξαιτίας προβλήματος στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, το οποίο η κυβέρνηση δεν αξιολογεί ως επίθεση χάκερς.

Στα πατώματα, σε κουβέρτες, πρόχειρα αυτοσχέδια κρεβάτια και ράντσα έβγαλνα τη νύχτα τους, ενώ όσοι ήταν τυχεροί βρέθηκαν σε κάποιο ξενοδοχείο. Οι μαρτυρίες τους και οι καταγγελίες τους δεν έχουν τέλος, ρίχνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στις αεροπορικές εταιρίες και στον τρόπο με τον οποίο τους συμπεριφέρονται, καθώς πολλές δεν προσφέρουν εκτός από το βασικά, ούτε κάν νερό ή τροφή, ενώ κάποιες καταφεύγουν στη λύση του κουπονιού, αλλά και πάλι για περιορισμένη χρήση.

Ο Μάθιου Γκρίντ 26 ετών, «κόλλησε» στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ τη Δευτέρα, αφού ακυρώθηκε η πτήση του για το Εδιμβούργο.

Η KLM του έκλεισε μια νέα πτήση για το Εδιμβούργο που αναχωρούσε το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο, ο φοιτητής έπρεπε να περάσει τη νύχτα στο αεροδρόμιο περιμένοντας την πτήση.

Πέρασε τη νύχτα σε ράντσο, για να ανακαλύψει αργότερα ότι η αεροπορική του είχε κλείσει μεν ξενοδοχείο, αλλά «ξέχασε» να τον ενημερώσει.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον 281 πτήσεις - συμπεριλαμβανομένων των αναχωρήσεων και των αφίξεων - ακυρώθηκαν την Τρίτη στα έξι πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο μεταξύ, οικογένειες προσπαθούν να εξασφαλίσουν δωμάτια ξενοδοχείων για την απροσδόκητα παρατεταμένη διαμονή τους, συχνά σε διογκωμένες τιμές, πληρώνοντας εκατοντάδες λίρες ανά διανυκτέρευση.

Ο 28χρονος Michael McDonnell, έμεινε αποκλεισμένος στο Βερολίνο με τη σύντροφό του, για τρεις νύχτες μετά την ακύρωση της πτήσης τους με την British Airways.

Είπε ότι έλαβε «πολύ λίγη επικοινωνία» από τη βρετανική αεροπορική εταιρία, προτού ειδοποιηθεί ότι αυτός και η σύντροφός του είχαν εκ νέου κράτηση σε πτήση που αναχωρούσε στις 31 Αυγούστου, καθηλώνοντάς τους για τρεις νύχτες.

«Μας είπαν ότι πρέπει να τους τηλεφωνήσουμε για να αλλάξουν και να κάνουν εκ νέου κράτηση για την πτήση μας στο Διαδίκτυο, αλλά δεν μπορούσαμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο επειδή ο ιστότοπος δεν λειτουργούσε», είπε ο ΜακΝτόνελ.

Το ζευγάρι επέστρεψε στο κέντρο της πόλης του Βερολίνου και έκανε εκ νέου κράτηση σε ένα ξενοδοχείο.

Σε ανακοίνωσή της, η British Airways ανέφερε: «Όπως και άλλες αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζουμε να βιώνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του χθεσινού ζητήματος Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας NATS, το οποίο περιλαμβάνει αναπόφευκτες καθυστερήσεις και ακυρώσεις .

«Οι πελάτες που ταξιδεύουν σήμερα ή αύριο με δρομολόγια μικρών αποστάσεων μπορούν να μεταφέρουν την πτήση τους σε μεταγενέστερη ημερομηνία δωρεάν εάν το επιθυμούν, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.

«Ζητήσαμε συγγνώμη για την τεράστια ταλαιπωρία που προκλήθηκε, η οποία ήταν έξω από τον έλεγχό μας και ευχαριστούμε τους πελάτες μας για την υπομονή τους καθώς εργαζόμαστε σκληρά για να επανέλθουμε σε καλό δρόμο.»

Ο Ken Blanks, ένας 71χρονος από το Μπρίστολ, είπε ότι αυτός και η σύζυγός του έπρεπε να αρνηθούν ένα ξενοδοχείο των 50 λιρών ανά διανυκτέρευση στο Λας Πάλμας μέχρι την επόμενη πτήση, η οποία ήταν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, καθώς δεν μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά.

Οι ταξιδιώτες του Χίθροου κάνουν ουρές για ώρες για να αναχωρήσουν εν μέσω χάους.

Η Katrina Harrison και η οικογένειά της - συμπεριλαμβανομένων των δίδυμων εγγονιών ενός έτους - έμειναν στο αεροδρόμιο του Leeds Bradford μετά την ακύρωση της πτήσης τους για Αττάλεια το απόγευμα της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, ένα ζευγάρι κάνει αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να σώσει τον ονειρεμένο ιταλικό γάμο του.

Ο Adam Ashall-Kelly, 35 ετών, και η αρραβωνιαστικιά του Christine Marriott, 36, επρόκειτο να μεταβούν στη Βερόνα από το Μάντσεστερ τη Δευτέρα, λίγο πριν παντρευτούν κοντά στη λίμνη Garda το Σάββατο.

Ωστόσο, η μέλλουσα νύφη και ο γαμπρός πρέπει να δηλώσουν το γάμο τους σε ένα τοπικό δικαστήριο προτού παντρευτούν νόμιμα - και ενώ έχουν καταφέρει να κάνουν κράτηση για μια πτήση προς Μιλάνο την Τετάρτη (σήμερα), δεν έχουν ιδέα αν αυτό επίσης θα ακυρωθεί, αναφέρει το BBC.