TRAVEL

Ο νερόμυλος που υπάρχει 30 λεπτά από το Σύνταγμα

Ο νερόμυλος που υπάρχει 30 λεπτά από το Σύνταγμα
exploringgreece.tv

Στο Πικέρμι υπάρχει ο «Μύλος του Ν.Δ.» που κατασκευάστηκε το 1876

Οταν σκέφτεσαι τι υπάρχει 30 λεπτά από το Σύνταγμα, στην Αθήνα, το μυαλό σου πάει στα βόρεια προάστια, στα νότια ή προς Πειραιά. Αντε και λίγο πιο παρακάτω, στην Πειραϊκή. Δύσκολα θα σκεφτεί κάποιος πως προορισμός θα είναι ένας… νερόμυλος!

Ναι, σωστά διαβάσατε όσοι δεν το γνωρίζατε. Το θυμηθήκατε όσοι το έχετε ακούσει ή επισκεφθεί. Σε απόσταση μισή ώρας από το κέντρο της πρωτεύουσας, λοιπόν, υπάρχει ένας νερόμυλος του 1876. Βρίσκεται στην Ανατολική Αττική, στο Πικέρμι και κατασκευάστηκε με σκοπό να βοηθήσει στην ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής με την αμπελουργία. Είναι γνωστός ως ο «Μύλος του Ν.Δ.».

Μετά την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους, τα 200 χρόνια συμπληρώνονται το 2021, η περιοχή αναγνωρίζεται ως αγροικία των Σπάτων. Στο οικισμό της Κρωπίας ανθεί η αμπελουργία. Ετσι και στο Πικέρμι. Οι κάτοικοι συγκεντρώνονται μαζί στον τρύγο, αλλά και τα ιπποφορβεία. Εκεί, στο ρέμα του Βαλανάρη δημιουργήθηκε η δεξαμενή του Πικερμίου για να καλύψει βασικές ανάγκες. Την άρδευση και το πότισμα των χωραφιών στο Ντράφι. Το 1845 άρχισαν να οικοδομούνται και οι πρώτοι νερόμυλοι.

Παλαιοντολογικά ευρήματα

Αν αποφασίσεις να φτάσεις στο Πικέρμι, αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο στην Εκθεση Παλαιοντολογικών Ευρημάτων. Η έκθεση φιλοξενείται στην παλιά κοινότητα Πικερμίου. Είναι αποτέλεσμα μιας πολυετούς συνεργασίας. Του καθηγητή και διευθυντή του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη κοινότητα Πικερμίου, τη Νομαρχία Αθηνών και του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει κείμενα, χάρτες και φωτογραφίες των ανασκαφών. Κυρίως όμως αναπαραστάσεις των ζώων στο φυσικό μέγεθος. Γιγαντιαία δεινοθήρια, μαχαιρόδοντες και άλλα αιλουροειδή. Πικερμικές ύαινες, ιππάρια, γαζέλες, αντιλόπες. Ρινόκεροι, χοίροι, ελάφια, καμηλοπαρδάλεις. Γιγαντιαίες και μικρόσωμες χελώνες. Φασιανοί και στρουθοκάμηλοι. Είναι η λεγόμενη «Πικερμική πανίδα». Ζώα που έχουν βρεθεί στη γη της περιοχής.

Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της έκθεσης συμβάλει στην κατανόηση του παλαιοπεριβάλλοντος, αλλά και στην ανάγκη προστασίας της φυσικής μας κληρονομιάς. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Α, και για τα 30 λεπτά που είπαμε στην αρχή, υπολόγισε τη διαδρομή το Σαββατοκύριακο. Τις καθημερινές φυσικά και χρειάζεται παραπάνω χρόνος.

Καλή βόλτα στην Ανατολική Αττική

Πού είναι ο νερόμυλος του 1876

neromylos-pikermi.jpg

Πηγή: exploringgreece.tv

Διαβάστε επίσης:

Χρηστίδου: Έκανε την επιθυμία του γιου της πράξη- Οι πρώτες εικόνες από το ταξίδι τους στο Ντουμπάι!

Οι 8+1 συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι με αυτοκίνητο