City Breaks: Η τάση που θα επικρατήσει στον «φάκελο» - ταξίδι την Άνοιξη του 2022
TRAVEL

City Breaks: Η τάση που θα επικρατήσει στον «φάκελο» - ταξίδι την Άνοιξη του 2022

Η επιθυμία των ανθρώπων για νέες εμπειρίες και αποφυγή της μονοτονίας ήταν πάντοτε έκδηλη στην πλειονότητα των ανθρώπων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, η επιθυμία αυτή έχει μετατραπεί σε ανάγκη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των απανωτών lockdowns.

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια παύσης των αποδράσεων από την καθημερινότητα, οι ταξιδιώτες ανυπομονούν να επιστρέψουν στην αγαπημένη τους μητρόπολη, να ξεναγηθούν στα αξιοθέατά της, να γευματίσουν στα κορυφαία εστιατόρια και να ζήσουν μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία σε μια πόλη που δεν είναι η δική τους.

Πρόκειται για την νέα τάση της εποχής που ονομάζεται «city break» και κάνει φανερή την εμφάνισή της, ειδικά αυτή την άνοιξη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που η εφαρμογή Hopper για κινητά, είχε επισημάνει πως το Λονδίνο και το Παρίσι θα είναι δύο από τους διεθνείς προορισμούς με τις περισσότερες αναζητήσεις για την άνοιξη του 2022.

Τι είναι το city break;

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τι ακριβώς είναι το City break. Πρόκειται για ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού, που στα ελληνικά λέγεται τουρισμός πόλης ή αστικός τουρισμός και αφορά ταξίδια αναψυχής σε αστικές περιοχές. Ουσιαστικά πρόκειται για ταξίδια μικρής διάρκειας, που έχουν ως σκοπό την γνωριμία με μια πόλη και περιλαμβάνουν επισκέψεις στα αξιοθέατα, τα μουσεία, τις ομορφιές και τον ιδιαίτερο πολιτισμό μιας πόλης.

Στόχος αυτών που επιλέγουν να κάνουν city break είναι να γνωρίσουν καλύτερα τις πόλεις που επισκέπτονται. Αυτό το είδος τουρισμού απευθύνεται κυρίως σε πιο ψαγμένους τουρίστες και θεωρείται καλό είδος τουρισμού.

Νέα Υόρκη, Παρίσι και Λονδίνο στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών

Υπογραμμίζοντας την τάση της επιστροφής στη Νέα Υόρκη, ο ιστότοπος ταξιδιωτικών κρατήσεων Skyscanner αναφέρει ότι η Νέα Υόρκη είναι ο κορυφαίος εσωτερικός προορισμός της για κρατήσεις μέχρι στιγμής το 2022, ενώ το διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο Expedia είχε αύξηση 13% στις αναζητήσεις για τη Νέα Υόρκη.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, το Παρίσι και το Λονδίνο είναι οι κορυφαίοι διεθνείς προορισμοί που αναζητήθηκαν στο Scott’s Cheap Flights, μια υπηρεσία που παρακολουθεί τις προσφορές πτήσεων. Οι αναζητήσεις ξενοδοχείων στην Expedia αυξήθηκαν κατά 62% για το Λονδίνο και 51% για το Παρίσι από την 1η Ιανουαρίου, ενώ η εφαρμογή για κινητά Hopper αναφέρει ότι το Λονδίνο και το Παρίσι είναι δύο από τους διεθνείς προορισμούς με τις περισσότερες αναζητήσεις για την άνοιξη του 2022.

Με τη χαλάρωση των περιορισμών, η Four Seasons Hotels and Resorts ανέφερε αύξηση 80% στις κρατήσεις της στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη από τον Δεκέμβριο έως τις 16 Ιανουαρίου.

Από την άλλη, στο Λονδίνο, το πολυτελές ταξιδιωτικό πρακτορείο, Noteworthy, είδε τις κρατήσεις για τις ιδιωτικές του εκδρομές σε εμβληματικές βρετανικές τοποθεσίες να αυξάνονται κατά 145% τον Φεβρουάριο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.

Η Αθήνα ως city break προορισμός

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως η Αθήνα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας μας, κυρίως λόγω της λαμπρής της ιστορίας και των μνημείων της: Η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας, το Μουσείο της Ακρόπολης, η αρχαία Αγορά, καθώς και δεκάδες άλλα από τα σπουδαία αξιοθέατά της, την καθιστούν «πόλο έλξης» εκατομμυρίων τουριστών από όλο τον κόσμο. Φυσικά, στα «συν» της πρωτεύουσας, είναι οι εκλεκτοί ελληνικοί μεζέδες στην παραδοσιακή αλλά και πιο σύγχρονη εκδοχή τους, τα μοναδικά «στέκια» της πόλης που την κρατούν ζωντανή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, τα σοκάκια της Πλάκας, που μας μεταφέρουν νοερά σε άλλες εποχές, χάρη στους πλακόστρωτους δρόμους και τα εντυπωσιακά διατηρητέα και πανέμορφα νεοκλασικά της, αλλά και οι χώροι πολιτισμού της που αναπτύσσονται διαρκώς.

Πράγματι, η Αθήνα αποτελεί προορισμό city break, μόνο που ακόμα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει προοπτική ανάπτυξης, ώστε η πρωτεύουσα να φτάσει τις επιδόσεις άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, εκμεταλλευόμενη και τον ιδανικό καιρό για περιηγήσεις που έχει σχεδόν όλο τον χρόνο.

Η τάση του city break, δείχνει πως οι τουρίστες αισθάνονται πλέον την ανάγκη και επιδιώκουν συνεχώς μια ουσιώδη, βαθύτερη γνωριμία με τον πολιτισμό, τον ρυθμό και τον αληθινό χαρακτήρα μιας πόλης. Αυτή την άνοιξη, ας ανακαλύψουμε ποια είναι η δική μας αγαπημένη μητρόπολη και ας χαρίσουμε στους εαυτούς μας το δικό μας city break!