H εξωτική παραλία Μουρτιάς στο Νότιο Πήλιο
H εξωτική παραλία Μουρτιάς στο Νότιο Πήλιο
Πηγή: Getty images
TRAVEL

Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: 10 προορισμοί για μίνι διακοπές

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, για πολλούς είναι η καλύτερη ευκαιρία για μίνι διακοπές σε κοντινούς ή πιο μακρινούς προορισμούς στην Ελλάδα. 

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει γαλάζιο και θάλασσα. Αρκεί λοιπόν μία απόδραση σε έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς της χώρας μας, μακριά από την πολύβουη πόλη της Αθήνας, έτσι ώστε να βρούμε τη γαλήνη και την ξεγνοιασιά που αναζητάμε, στις κατάλευκες αμμουδιές, τα σμαραγδένια νερά και τα πλακόστρωτα σοκάκια των νησιών μας και όχι μόνο.

Αυτά είναι τα «μυστικά», έτσι ώστε να βρούμε την παραλία που ανταποκρίνεται στο γούστο μας, για τις πιο αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές. Ιδού 10 προτάσεις για εμάς που ψάχνουμε τον ιδανικό προορισμό για να απολαύσουμε τη θάλασσα, τον ήλιο και το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Πάτμος

Πάτμος
Πάτμοςpixabay

Γνωστή και ως Ιερουσαλήμ του Αιγαίου ή ιερό νησί, η Πάτμος είναι το νησί όπου ο Άγιος Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη. Αποτελεί το βορειότερο νησί στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται ανάμεσα στη Λέρο, την Ικαρία και ΝΔ της Σάμου. Το λευκό χρώμα στα σπίτια, οι αρχοντικές αυλές, τα σοκάκια της κοσμοπολίτικης χώρας, οι αποδράσεις στις παραλίες, η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, οι τρεις ανεμόμυλοι του νησιού, το ειδυλλιακό τοπίο, όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα ταξίδι ατελείωτων και ποικίλων εμπειριών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό, που συνδυάζει τον μυστικισμό και την κατάνυξη με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που κάθε αρχοντική γωνιά της προσφέρει.

Γαύδος

Γαύδος
ΓαύδοςEurokinissi

Πρόκειται για το πιο νότιο σημείο της Ευρώπης, και ίσως το πιο ήσυχο, που κάθε καλοκαίρι ωστόσο, αποτελεί top προορισμό για τους απανταχού κατασκηνωτές. Με απίθανες, αμμώδεις παραλίες και κέδρους που προσφέρουν σκιά από τον μεσημεριανό ήλιο αλλά και στήριγμα για τη σκηνή μας, ένα είναι το σίγουρο: Εκεί, θα αφήσουμε πίσω τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και θα ζήσουμε μία πρωτόγνωρη εμπειρία.

Κάτω Κουφονήσι

Κάτω Κουφονήσι
Κάτω ΚουφονήσιEurokinissi


Λίγα μίλια από το Κουφονήσι, βρίσκεται ένας μικρός παράδεισος, που ονομάζεται Κάτω Κουφονήσι και είναι η προσωποποίηση της ηρεμίας και της χαλάρωσης. Εκεί δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά, αρκεί να απολαμβάνουμε τα καταγάλανα νερά και τις παραλίες εκπληκτικής ομορφιάς, που υπάρχουν όπου και εάν κοιτάξουμε.

Πήλιο

Πήλιο
ΠήλιοPixabay

Το Πήλιο είναι πανέμορφο κάθε εποχή του χρόνου, καθώς συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα, έχει υπέροχο φαγητό και μοναδικά γραφικά χωριά. Ωστόσο, τώρα το καλοκαίρι, το Νότιο Πήλιο έχει επισκέπτες από κάθε μέρος της Ελλάδας, οι οποίοι ανυπομονούν να δουν από κοντά τα γραφικά παραθαλάσσια χωριά, τα όμορφα φυσικά τοπία και τις πεντακάθαρες παραλίες, που συνθέτουν το κάδρο, το οποίο θα μας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Μονεμβασιά

Μονεμβασιά
ΜονεμβασιάEurokinissi

Η Μονεμβασιά βρίσκεται στον νομό Λακωνίας, γνωστή και ως «Το Γιβραλτάρ της Ανατολής», έχει μία μοναδική ομορφιά, σαγηνεύοντας τους επισκέπτες από την πρώτη τους επίσκεψη. Οι βόλτες στα γραφικά καντούνια της Καστροπολιτείας θα είναι σαν να γυρνάμε τον χρόνο πίσω. Τι σημαίνει αυτό; Ανακαλύπτοντας την ομορφιά του μέρους θα αισθανθούμε ότι ταξιδεύουμε σε προηγούμενους αιώνες. Περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια θα δούμε τις κατοικίες παλιών αρχοντικών και βυζαντινές εκκλησίες, ενώ συγχρόνως θα απολαύσουμε βουτιές, στην παραλία του χωριού Ασωπός και στη «Βλυχάδα» στο χωριό Ραχές, τις οποίες προτιμούν και οι ντόπιοι.

Άνδρος

Άνδρος
ΆνδροςEurokinissi

Η Άνδρος, το ιστορικό νησί των εφοπλιστών και των καπετάνιων, ως ένας αυθεντικός και ποιοτικός προορισμός των Κυκλάδων με μοναδική αρχιτεκτονική και μαγευτική φύση, μπορεί με μία μόνο επίσκεψη να καθηλώσει τους επισκέπτες της. Μόλις δύο ώρες μακριά από το λιμάνι της Ραφήνας, μας περιμένει για να ανακαλύψουμε όλους τους μικρούς και μεγάλους θησαυρούς της. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως χρόνια μετά από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη, «Μικρά Αγγλία», Έλληνες και ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, μοιάζει να έχουν συμπεριλάβει την Άνδρο στη bucket list τους.

Αίγινα

Αίγινα
ΑίγιναAthanasios Gioumpasis/Getty Images

Η Αίγινα αποτελεί, αναμφίβολα, μία εύκολη λύση διακοπών, μιας και απέχει από 40 λεπτά έως 1,5 ώρα, ανάλογα με το πλοίο που θα επιλέξουμε και βρίσκεται στα καταγάλανα νερά του Αργοσαρωνικού. Πρόκειται για ένα νησί, που συνδυάζει ξεκούραση, όμορφες παραλίες, καλό φαγητό και πολλές επιλογές για διασκέδαση, ενώ συγχρόνως βρίσκεται μόλις μία «ανάσα» από την Αθήνα. Αυτός είναι και ο «Νο1» λόγος, άλλωστε, που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για μονοήμερες εκδρομές ή για ολιγοήμερες οικογενειακές αποδράσεις στα γαλάζια νερά του Αργοσαρωνικού.

Τήνος

Tήνος
TήνοςPhoto by Joël DUCANGE/Gamma-Rapho via Getty Images


H Τήνος, αποκαλείται από πολλούς το θαύμα των Κυκλάδων, ωστόσο, ο λόγος δεν είναι μόνο ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας ή Παναγία της Τήνου, όπως ονομάζεται, αλλά και οι αμέτρητες κρυμμένες ή φανερές ομορφιές του νησιού, που μπορούμε να ανακαλύψουμε στα Υστέρνια, την Κολυμπήθρα, τον Πύργο και την Κάρδιανη. Για εμάς που αναζητάμε έναν από τους πιο must προορισμούς, που έχει να μας προσφέρει γαλαζοπράσινα, κυκλαδίτικα νερά, παραδοσιακά χωριουδάκια και γραφικά σοκάκια, τότε μόλις τον βρήκαμε… στην Τήνο.

Ύδρα

Ύδρα
ΎδραPixabay

Αναμφίβολα, κάθε νησί στην Ελλάδα είναι μια νέα αποκάλυψη, χάρη στη γοητεία, τη μοναδικότητα και την αύρα του, οι οποίες μας παρασέρνουν σε νέες εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις. Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, το πρόγραμμα έχει ένα νησί μικρό, κοντινό και αρχοντικό, το οποίο είναι γνωστό ως η «Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού». Ο λόγος για την Ύδρα, ένα νησί το οποίο φημίζεται για τα πανέμορφα παλιά αρχοντικά και τα στενά σοκάκια του, που θα μας γοητεύσουν και θα μας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές. Άλλωστε, δεν είμαστε οι μόνοι που υμνούμε την αναμφισβήτητη ομορφιά του νησιού, το οποίο αγάπησαν και πολλοί διάσημοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Μαρία Κάλλας, ο Λέοναρντ Κοέν, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Πάμπλο Πικάσο και ο Γιώργος Σεφέρης.

Κάσος

Κάσος
ΚάσοςEurokinissi


Ένα νησί που σίγουρα δεν φημίζεται για το πλήθος των τουριστών που το επισκέπτονται κάθε χρόνο, αλλά που αν το επιλέξουμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές, αυτές θα μας μείνουν αξέχαστες, είναι η Κάσος, το νησί που θα μας συστήσει από την αρχή τι σημαίνουν οι χαλαρές και ποιοτικές διακοπές. Για εμάς που το φετινό καλοκαίρι θα επιλέξουμε την Κάσο, ένα είναι το σίγουρο: Η παραδοσιακή, νησιωτική αρχιτεκτονική του με τα καλοδιατηρημένα δίπατα αρχοντικά, θα το κάνουν να ξεχωρίσει, κερδίζοντας μία θέση στην καρδιά μας.

Διαβάστε επίσης

Από την Κρήτη έως τη Λευκάδα - 5 εντυπωσιακές παραλίες που θα απολαύσουμε καλύτερα τον Μάιο

«Καλοφαγάδες» και «νυχτόβιοι»: Οι 7 «τύποι» τουριστών που επιλέγουν την Αθήνα για διακοπές

Η Αθήνα και τέσσερα νησιά στους καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως - Τα βραβεία

Αυτές οι 10+1 φωτογραφίες μας θυμίζουν γιατί η ομορφιά της Ελλάδας είναι μοναδική

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ