Τολέδο
Τολέδο, η «μυστική καρδιά» της Ισπανίας
Πηγή: Pixabay
TRAVEL

Ισπανία: 5 «άχαστα» μέρη για να τη γνωρίσεις πραγματικά

πέντε highlights που θα μας επιτρέψουν να γνωρίσουμε πραγματικά την Ισπανία, σε όλο της το μεγαλείο.

Μία από τις πιο τουριστικές χώρες στον κόσμο είναι η Ισπανία, που προσφέρει αξεπέραστες εμπειρίες πολιτισμού, φυσικής ομορφιάς, Τέχνης και Ιστορίας σε όσους την επιλέγουν ως προορισμό.

Μαδρίτη και Βαρκελώνη συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και τις προτιμήσεις, όμως οι ομορφιές της χώρας αυτής δεν εξαντλούνται εκεί. Σε κάθε άκρη της Ισπανίας υπάρχουν αξιοθέατα για να θαυμάσουμε, ιστορίες για να ακούσουμε, μνημεία που μας συγκλονίζουν, γεύσεις και θεάματα που απογειώνουν την εμπειρία.

Spain

Αν θέλουμε να απαριθμήσουμε μερικά από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα της χώρας αυτής της Ιβηρικής χερσονήσου, τότε πρέπει να ξεκινήσουμε από το Βασιλικό Παλάτι της Μαδρίτης, το Palacio Real (Βασιλικό Παλάτι) που αποτελεί την επίσημη κατοικία του βασιλιά της Ισπανίας, αλλά είναι ανοιχτό στο κοινό.

Αντίστοιχα πασίγνωστη είναι η τεράστια εκκλησία Sagrada Familia, στη Βαρκελώνη, έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Γκαουντί που έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του έργου του σε ολόκληρη την πόλη.

Η εκκλησία Sagrada Familia
Η εκκλησία Sagrada FamiliaPixabay

Στη Χώρα των Βάσκων, αξίζει να δούμε την παραλία La Concha, σε ένα επιβλητικό τοπίο, ανάμεσα σε απότομους γκρεμούς. Το υδραγωγείο της Segovia, που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή και εξακολουθούσε να παρέχει νερό στην πόλη ακόμη και κατά τον 20ό αιώνα.

Το υδραγωγείο της Segovia
Το υδραγωγείο της SegoviaPixabay

Η μεσαιωνική μικρή πολιτεία της Cuenca με τα «κρεμαστά» σπίτια, το El Escorial που σχεδιάστηκε ως μνημείο, το παλάτι Αλάμπρα στη Γρανάδα αλλά και το περίφημο τζαμί της Κόρδοβα, το μουσουλμανικό τέμενος που θυμίζει έντονα την αραβική επιρροή στην περιοχή, αξίζουν επίσης την προσοχή μας.

Tο Βασιλικό Παλάτι της Μαδρίτης
Tο Βασιλικό Παλάτι της ΜαδρίτηςPixabay

Ποια είναι όμως τα πέντε highlights που θα μας επιτρέψουν να γνωρίσουμε πραγματικά την Ισπανία, σε όλο της το μεγαλείο; Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με κάθε «άχαστη» εμπειρία στη χώρα αυτή.

#1 Τα μουσεία Prado και Reina Sofia στη Μαδρίτη

Οι συγκλονιστικές συλλογές έργων τέχνης στα δύο αυτά μουσεία που βρίσκονται στη Μαδρίτη, τα αναγάγουν μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.

Prado
Prado, ένα από τα δέκα καλύτερα μουσεία στον κόσμο σύμφωνα με το National GeographicPixabay

Στο Prado, που έχει αξιολογηθεί από το National Geographic ως ένα από τα δέκα καλύτερα μουσεία στον κόσμο, μπορείτε να δείτε μία τεράστια συλλογή έργων από τον 14ο αιώνα. Δημιουργήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και σήμερα στεγάζει μεγάλες συλλογές κορυφαίων Ισπανών ζωγράφων, όπως ο Ντιέγο Βελάθκεθ (το άγαλμα του οποίου κοσμεί τη μία πλευρά του μουσείου) και του Φρανθίσκο ντε Γκόγια, αλλά και των Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο), Πέτερ Μπρύγκελ, Ιερώνυμου Μπος, Ρέμπραντ, Καραβάτζιο και πολλών άλλων.

Το Reina Sofia (Βασίλισσα Σοφία) φιλοξενεί έργα μοντέρνας τέχνης και η συλλογή του θεωρείται από τις κορυφαίες της υφηλίου.

#2 Το μεσαιωνικό Τολέδο

Πολλοί χαρακτηρίζουν το Τολέδο ως τη «μυστική καρδιά» της Ισπανίας. Πράγματι, αυτή η πόλη βρίσκεται στη μέση της χώρας περίπου, σε απόσταση εβδομήντα χιλιομέτρων από την Μαδρίτη, ενώ ο ποταμός Τάγος διατρέχει την περιοχή.

Το Τολέδο έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
Το Τολέδο έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Το Τολέδο είναι μια πόλη βγαλμένη από τα παραμύθια, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Με φανερή επιρροή από τρεις πολιτισμούς, τον χριστιανικό, τον εβραϊκό και τον μουσουλμανικό, τα αξιοθέατα της πόλης έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον: Το παλιό υδραγωγείο, τα σοκάκια, οι κατηφοριές και τα γεφύρια, τα πανέμορφα κτίσματα, οι εκκλησίες και οι πλατείες μας βοηθούν να πραγματοποιήσουμε ένα ταξίδι στον χρόνο, αβίαστα και διασκεδαστικά.

#3 Οι αμπελώνες στην Καστίλλη

αμπελώνες
Οι αμπελώνες της Καστίλλης

Μπορεί η Νότια Γαλλία να φημίζεται περισσότερο για τους αμπελώνες της, όμως η Καστίλλη της Ισπανίας ανεβαίνει δυναμικά στον οινολογικό χάρτη, καθώς το κρασί της κερδίζει τη θέση που του αξίζει. Σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλοί ιδιωτικοί αμπελώνες που μπορείτε να επισκεφθείτε, ακόμα και να διαμείνετε εντός του κτήματος, για μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία.

#4 Το γοτθικό Μπούργος

Παραμένοντας στην Καστίλη, αξίζει να επισκεφθούμε το Μπούργος, την πρωτεύουσα. Χτισμένο στη συμβολή των παραποτάμων του Αρλανθόν, στην άκρη του κεντρικού ιβηρικού οροπεδίου, σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων, ιδρύθηκε το 884 ως φυλάκιο του Αστούριες από τον Ντιέγο Ροδρίγκεθ Πορθέλος και στη συνέχεια πρωτεύουσα της κομητείας και έπειτα του βασιλείου της Καστίλης.

Μπούργος
Το επιβλητικό ΜπούργοςPixabay

Ο Καστιλιάνος ευγενής, πολιτικός ηγέτης και διπλωμάτης Ελ Σιντ είναι μια ιστορική φιγούρα για την πόλη, καθώς γεννήθηκε μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Μπούργος και μεγάλωσε και μορφώθηκε σε αυτό.

Η πόλη είχε το γόητρο της πρωτεύουσας μέχρι το 1560, όταν η Μαδρίτη ορίστηκε ως η μόνη αυλή. Ο Καθεδρικός του Μπούργος η Μονή Λας Ουέλγας Ρεάλες και το αββαείο Καρτούχα ντε Μιραφλόρες, αμέτρητα άλλα παλάτια, αλλά και τα πάρκα Φουέντες Μπάνκας και Πασέο ντε λα Ίσλα, κερδίζουν όλο και περισσότερους επισκέπτες.

#5 Οι γεύσεις της Χώρας των Βάσκων

φαγητο θαλασσινα
Στην Ισπανία για αξεπέραστες γευστικές εμπειρίες

Το Σαν Σεμπαστιάν, στη Χώρα των Βάσκων, θεωρείται ως η γαστρονομική πρωτεύουσα του κόσμου και καλοφαγάδες από κάθε άκρη της Γης, το επισκέπτονται για αξεπέραστες γευστικές εμπειρίες. Θεωρείται πως η χρήση μόνο τοπικών προϊόντων, από τα «καλούδια» των κρύων νερών του Ατλαντικού, τα λαχανικά και τα βότανα από τα τοπικά νοικοκυριά και τα κρέας προβάτων και ταύρων, που εκτρέφονται στις πλαγιές των βουνών της περιοχής, είναι το μυστικό της επιτυχίας: Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσα «μισελενάτα» εστιατόρια, μαζεμένα!

Διαβάστε επίσης

Από την άγνωστη Βουλγαρία έως το Κάστρο του Κόμη Δράκουλα: Ένα road trip σαν παραμύθι

Ταξίδι ζωής στις ΗΠΑ: Από το «Μεγάλο Μήλο» και τη λάμψη του Χόλιγουντ στο «αμαρτωλό» Λας Βέγκας

Περιπέτεια και μπάτζετ - Οι 6 τάσεις στα φθινοπωρινά ταξίδια του 2023

Πέντε ευρωπαϊκές πόλεις για διακοπές τον Σεπτέμβριο

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ