TRAVEL

Η Ισλανδία κλείνει δημοφιλές φαράγγι στους τουρίστες (vid)

Η Ισλανδία κλείνει δημοφιλές φαράγγι στους τουρίστες (vid)
Το φαράγγι, που βρίσκεται σε απόσταση 70 χλμ από το χωριό Βικ, είχε κλείσει για συντήρηση εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και το 2018, για μικρό χρονικό διάστημα.

Το δημοφιλές φαράγγι Fjaðrárgljúfur στα νότια της Ισλανδίας ανακοίνωσε ότι θα κλείσει για τους τουρίστες, και ότι θα παραμένει ανοιχτό μόνο πέντε εβδομάδες το χρόνο.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί στο φυσικού κάλλους τοπίο, εξαιτίας του αυξημένου αριθμού επισκεπτών, ανακοίνωσε η Περιβαλλοντική Υπηρεσία της χώρας.

Το φαράγγι, που βρίσκεται σε απόσταση 70 χλμ από το χωριό Βικ, είχε κλείσει για συντήρηση εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και το 2018, για μικρό χρονικό διάστημα.

Ενώ η Ισλανδία έχει πολλά εκπληκτικά φυσικά τοπία σε ολόκληρη την επικράτειά της, το εν λόγω φαράγγι βάθους 100 μέτρων έχει γίνει πολύ διάσημο για πολλούς λόγους.

Ο ένας είναι ότι οι ψηλοί και λεπτοί τοίχοι του φαραγγιού είναι «πεντακάθαροι», δημιουργώντας ένα όμορφο εφέ που αγαπούν οι φωτογράφοι.

Ο άλλος λόγος είναι ότι το βίντεο κλιπ του τραγουδιού "I'll Show You” του Τζάστιν Μπίμπερ, γυρίστηκε και εκεί το 2015. Το βίντεο έχει κάνει 440 εκατομμύρια προβολές στο YouTube, και γυρίστηκε σε αρκετές τοποθεσίες στη χώρα.

Η επικεφαλής του ΕΟΤ της Ισλανδίας, Inga Hlin Palsdottir δήλωσε στο CNN ότι το φαράγγι έκλεισε για λόγους ασφάλειας. «Είναι ένα φυσικό τοπίο που δεν προοριζόταν να γίνει δημοφιλές» λέει και προσθέτει: «Πρέπει να φτιάξουμε καλύτερη υποδομή, για να μπορούμε να καλούμε τους ανθρώπους όλο το χρόνο. Χρειαζόμαστε μονοπάτια στα οποία να μπορούν να περιηγηθούν. Δεν είναι μόνο εξαιτίας της φύσης, αλλά είναι και θέμα ασφάλειας».

«Στην Ισλανδία έχουμε ακραίες καιρικές συνθήκες –για παράδειγμα η άνοιξη μπορεί να είναι μια δύσκολη εποχή για τη φύση, όταν λιώνει το χιόνι και τα πάντα καλύπτονται από νερό και λάσπη», προσθέτει η Palsdottir.

«Αυτό το μέρος της χώρας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά τα πόδια που την πατάνε. Πρέπει να αναρωτηθούμε αν θέλουμε να χτίσουμε πλατφόρμες, να βάλουμε είσοδο, ή απλά να κλείσουμε την περιοχή για μερικούς μήνες το χρόνο, δίνοντάς της χρόνο να επανέλθει», λέει από την πλευρά του ο Hannes Sasi Palsson, ιδιοκτήτης γραφείου τουρισμού. «Είναι μια συζήτηση που πρέπει να αντιμετωπίσει κάθε χώρα που αντιμετωπίζει μια τεράστια αύξηση του τουρισμού», σημειώνει.

Η δημοφιλία της Ισλανδίας ως τουριστικού προορισμού έχει εκτοξευτεί την τελευταία δεκαετία. Περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν τη χώρα το 2017, αριθμός εξαπλάσιος των 350.000 κατοίκων της χώρας.

Το διάστημα από τον Μάιο του 2017 έως τον Μάιο του 2018, ο αριθμός των επισκεπτών που αναχώρησαν από το Keflavík International Airport, το κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας, αυξήθηκε πάνω από 13%.

Σχετικές ειδήσεις