TRAVEL

Σίφνος: Απόδραση στο απέραντο γαλάζιο

Σίφνος: Απόδραση στο απέραντο γαλάζιο
Ο επισκέπτης θα θαυμάσει την πανέμορφη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της
EUROKINISSI

Η Σίφνος συνδυάζει γραφικότητα, γαστρονομία, λαϊκή τέχνη και παράδοση αλλά και αυτό το μοναδικό φως του Αιγαίου.

Σύμφωνα με το μύθο, "Σίφνος" ονομαζόταν ο γιος του αττικού ήρωα Σουνίου του οποίου το όνομα δόθηκε στο νησί.

Κατά άλλη εκδοχή το όνομα Σίφνος προήλθε από το επίθετο "σιφνός" που σημαίνει κενός, που παραπέμπει στο πλήθος των υπόγειων στοών των ορυχείων στο υπέδαφος του νησιού. Αναφέρεται επίσης και με τις ονομασίες "Ακίς", "Μερόπη", "Σίφανος", "Σίφανα" ή "Σιφάντο".

Η Απολλωνία (ή αλλιώς Σταυρί) είναι η πρωτεύουσα της Σίφνου από το 1836 και έδρα του Δήμου Σίφνου από το 1999. Το τοπωνύμιο Απολλωνία σημαίνει πόλη αφιερωμένη στον Απόλλωνα.

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις απαλόγραμμους λόφους και βρίσκεται στο κέντρο της Σίφνου.

Ο επισκέπτης θα θαυμάσει την πανέμορφη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Παντού ο λιτός διάκοσμος προσφέρει ένα σύνολο μοναδικής αισθητικής αξίας.

Μια πρώτη βόλτα στον κεντρικό πλακόστρωτο πεζόδρομο βοηθά τον επισκέπτη ν’ ανακαλύψει πόσες πολλές εκκλησίες υπάρχουν άρρηκτα συνδεδεμένες και απόλυτα ενσωματωμένες στο οικιστικό σύνολο.

Κάνοντας περίπατο στα πλακόστρωτα δρομάκια της με τους ασπρισμένους αρμούς, μπορείτε να ψωνίσετε αναμνηστικά, πρωτότυπα κοσμήματα από Σιφνιούς αργυροχρυσοχόους και παραδοσιακά σιφνέικα κεραμικά.

Μην παραλείψετε να γευτείτε τις σιφνέικες νοστιμιές αλλά και πιο ψαγμένες γεύσεις με επιρροές από τη διεθνή κουζίνα στα εστιατόρια, που υπάρχουν στα σοκάκια της.

Παραλίες

Οι Καμάρες είναι το μεγαλύτερο παραλιακό χωριό και το λιμάνι της Σίφνου. Ο κεντρικός οικισμός απλώνεται στη δεξιά πλευρά του όρμου των Καμαρών. Εδώ είναι η αποβάθρα του λιμανιού. Τις δύο αγκάλες του λιμανιού που τις χωρίζει η θάλασσα, τις ενώνει χρυσαφένια απλόχωρη αμμουδιά. Η παραλία των Καμαρών βραβεύτηκε για πρώτη φορά το 2002 και συνεχίζει να βραβεύεται με την γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια από τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού είναι η κοσμοπολίτικη ακτή Πλατύς Γιαλός. Εδώ θα δείτε και πολλούς λάτρεις του surf, καθώς οι δυνατοί άνεμοι, που χαρακτηρίζουν τον καιρό των Κυκλάδων, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για θαλάσσια σπορ.

Κοντά στον Πλατύ Γιαλό θα βρείτε το Βαθύ, άλλη μια αμμώδη παραλία, μήκους 1,5 χιλιομέτρων με ρηχά νερά.

Για εκείνους που τους αρέσει να κάνουν βουτιά από τα βράχια, προτείνουμε τη Χρυσοπηγή.

Σε μικρή απόσταση από το γραφικό χωριό του Κάστρου είναι η παραλία Πουλάτη.

Πανέμορφες παραλίες είναι η Φυκιάδα, το Αποκοφτό, αλλά και η παραλία Φάρος, στον ομώνυμο όρμο της νοτιοανατολικής ακτής του νησιού.

Τέλος, η παραλία Γλυφό βρίσκεται επίσης στον όρμο του Φάρου, απέναντι ακριβώς από την παραλία του Φάρου και είναι ιδανική για οικογένειες.

Βόλτα στο Κάστρο

Στα ανατολικά του νησιού, πάνω σ’ έναν απότομο βράχο με εξαιρετική πανοραμική θέα προς το πέλαγος, είναι χτισμένο το ιστορικό χωριό Κάστρο, που αποτελεί την πιο γραφική περιοχή της Σίφνου.

Το Κάστρο αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους σημαντικότερους οικισμούς μεσαιωνικής πολεοδομικής δομής. Το Κάστρο ήταν πρωτεύουσα της Σίφνου κατά την αρχαία, τη μεσαιωνική και τη νεότερη περίοδο έως το 1836. Στα νότια του λόφου του Κάστρου βρίσκεται η Σεράλια, το αρχαίο λιμάνι της Σίφνου, όπου λειτουργούν εστιατόρια με μοναδικές λιχουδιές.

Η περιπλάνηση στα στενά σοκάκια του Κάστρου προσφέρει στιγμές μοναδικής απόλαυσης! Στο Κάστρο λειτουργεί Αρχαιολογικό Μουσείο της Σίφνου, το οποίο περιλαμβάνει θαυμάσιες συλλογές αρχαϊκών και ελληνιστικών γλυπτών.

Πώς θα πάτε

Κατά τη θερινή περίοδο η Σίφνος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και με τα νησιά της γραμμής Μήλου, καθημερινά με ταχύπλοα και με συμβατικά οχηματαγωγά πλοία. Η διάρκεια του ταξιδιού με τα συμβατικά οχηματαγωγά πλοία είναι περίπου πέντε ώρες και με τα ταχύπλοα από 2,5-3,5 ώρες περίπου.

Συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά με πολλά νησιά των Κυκλάδων (Πάρος, Σύρος, Σαντορίνη, Άνδρος, Φολέγανδρος κ.α), καθώς και με την Κρήτη μέσου Μήλου.