ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Η Ελλάδα «πονοκέφαλος» και πάλι για τη Μέρκελ

WSJ: Η Ελλάδα «πονοκέφαλος» και πάλι για τη Μέρκελ

Μετά την καλοκαιρινή ραστώνη, η Ελλάδα είναι ξανά ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» της Μέρκελ αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί «πρόσθετη χρηματοδότηση αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ για να αποφύγει τη χρεοκοπία», λόγω της ύφεσης που έχει οδηγήσει την οικονομία στην κόψη του ξυραφιού.

Εάν η Ελλάδα δεν πάρει τα χρήματα αυτά, υποστηρίζει το δημοσίευμα, «μπορεί να αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ, ένα αποτέλεσμα που θα διέλυε την επίφοβη εμπιστοσύνη των αγορών σε άλλες ευάλωτες οικονομίες του Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία».

Η κυβέρνηση της Μέρκελ δείχνει «αδαμάντινη αντίθεση» στην επέκταση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, τονίζεται στο άρθρο, και ιδιαίτερα από τα μικρότερα κόμματα που την στηρίζουν και τα οποία απειλούν ότι θα αποσύρουν την στήριξη τους. Ή θα της αφαιρέσουν, σχολιάζει ειρωνικά, ένα ευχάριστο τρόπο για να δικαιολογήσει την άρνησή της να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα.

«Είναι ένα από τα δυσκολότερα διλήμματα που αντιμετωπίζει ως καγκελάριος», φέρεται να λέει ένας σύμβουλος της κ. Μέρκελ που θα συναντήσει την Πέμπτη τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Παρασκευή τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Από τα όσα θα ακούσει σε αυτές τις συναντήσεις, συνεχίζει ο σύμβουλός της, θα σχηματίσει την τελική της απόφαση.

Το άρθρο αναφέρεται και στην κριτική που έχει δεχτεί η Μέρκελ πως χρονοτριβεί και αναβάλλει την λήψη των σωστών αποφάσεων από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση χρέους. Όμως η κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να την ωθήσει να πάρει αποφάσεις, καθώς «η Αθήνα μπορεί να ξεμείνει από χρήματα μέχρι τον Οκτώβριο, εκτός κι αν πάρει τις επόμενες δόσεις από την Τρόικα».

Οι γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ περιμένει δύο πράγματα. Πρώτον την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου στις 12 Σεπτεμβρίου για τον νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Σταθεροποίησης (ESM) και, δεύτερον, την έκθεση των τροϊκανών ελεγκτών για την ελληνική οικονομία που αναμένει να είναι έτοιμη μέχρι τον Οκτώβριο.

Ουσιαστικά, τονίζει το άρθρο, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς η ύφεση είναι μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν και δεν αποφέρουν τα έσοδα που προβλεπόταν. Ακόμα και με τις περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα κάνει η Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια, το μέγεθος του ελλείμματος θα παραμείνει πολύ μεγάλο.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να το μειώσει μόνη της, και οι νέες περικοπές μπορεί να κάνουν ακόμα μεγαλύτερη την ύφεση, οδηγώντας σε νέα αύξηση το έλλειμμα. Και αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε ένα δίλημμα: Να δώσει στην Ελλάδα κι άλλα χρήματα ή να την αφήσει να χρεοκοπήσει. Αν συμβεί το δεύτερο όμως, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ για να τυπώσει χρήμα, δείχνοντας ότι το ευρώ δεν είναι αναστρέψιμο και ανοίγοντας την όρεξη στις αγορές για τις υπόλοιπες «προβληματικές» χώρες του Νότου.

Το άρθρο καταλήγει ότι ο φόβος για την διαχείριση μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ και το ανυπολόγιστο κόστος της είναι στοιχεία που συνυπολογίζουν οι γερμανοί αξιωματούχοι. «Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σοιμπλε έχουν γνώση για την αυξανόμενη δυσφορία κατά της Γερμανίας στην νότια Ευρώπη και δεν θέλουν να φανούν ότι ωθούν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Είναι απίθανο η κ. Μέρκελ να τραβήξει το καλώδιο από την Ελλάδα το φθινόπωρο. Αλλά δεν έχει βρει πως να την κρατήσει ζωντανή».