ΚΟΣΜΟΣ

HRW: Βασανιστήρια από τη CIA σε Λίβυους αντικαθεστωτικούς

HRW: Βασανιστήρια από τη CIA σε Λίβυους αντικαθεστωτικούς

Το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού εφάρμοζαν πράκτορες της CIA σε Λίβυους ενόπλους που κρατούνταν από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, καταγγέλλει η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch.

Η οργάνωση συνέλεξε νέα στοιχεία σχετικά με την έκταση στην οποία οι ΗΠΑ και ορισμένοι σύμμαχοί τους, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, φέρεται ότι έθεταν υπό κράτηση εξόριστους αντικαθεστωτικούς του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και στη συνέχεια τους μετέφεραν στη Λιβύη.

Η Human Rights Watch ανακοίνωσε ότι συνέλεξε τις πληροφορίες μέσω συνεντεύξεων με θύματα και αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και μελετώντας αρχεία τα οποία αρχικά ήταν μυστικά και στη συνέχεια δόθηκαν στη δημοσιότητα στη διάρκεια της εξέγερσης στη Λιβύη που οδήγησε στην απομάκρυνση και τελικά στον θάνατο του Καντάφι.

Τα αρχεία αυτά που δημοσιοποιήθηκαν μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι περιλαμβάνουν απόρρητη αλληλογραφία μεταξύ ανώτατων Λίβυων αξιωματούχων και αξιωματούχων της CIA και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών MI5 και MI6.

Από τις πληροφορίες αυτές προκύπτει ότι από τα τέλη του 2003 όταν ο Καντάφι συμφώνησε να παραδώσει τα όπλα μαζικής καταστροφής και μέχρι την εξέγερση στη χώρα το 2011, ο ηγέτης της Λιβύης και οι δυτικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας συνεργάζονταν μυστικά κατά των ενόπλων ισλαμιστών.

«Οι ΗΠΑ όχι μόνο παρέδωσαν 'στο πιάτο΄τους εχθρούς του στον Καντάφι, αλλά φαίνεται ότι πολλούς από αυτούς τους βασάνιζε πρώτα η CIA», δήλωσε η Λόρα Πίτερ, ειδική σε θέματα αντιτρομοκρατίας της οργάνωσης και συντάκτρια της έκθεσης.