ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα ζητά άρση των κυρώσεων για την έναρξη διαλόγου

Η Βόρεια Κορέα ζητά άρση των κυρώσεων για την έναρξη διαλόγου

Προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα έθεσε η Πιονγκγιάνγκ, με πρώτο αίτημα την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ.


Η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βόρειας Κορέας στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η νότια μαριονέτα τους ( Νότια Κορέα) έχουν την παραμικρή επιθυμία να αποφευχθεί το βαρύ πλήγμα του στρατού και του λαού μας ... και θέλουν πραγματικά το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις πρέπει να κάνουν την αποφασιστική πρόταση».

«Πρώτον, οι κυρώσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που κατασκευάστηκαν με άδικες μεθόδους πρέπει να αποσυρθούν» σημειώνει το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της Βόρειας Κορέας. Επίσης η Πιονγκγιάνγκ ζητά τη δέσμευση της Ουάσιγκτον και της Σεούλ, ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές και πυρηνικές απειλές εναντίον της.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της χώρας η Βόρεια Κορέα φέρεται να δηλώνει ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου μπορεί να ξεκινήσει μόλις οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνουν από την περιοχή τα πυρηνικά τους όπλα.