ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απολογισμός των παρακολουθήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες

ΗΠΑ: Απολογισμός των παρακολουθήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες

Στο πλαίσιο της «περισσότερης διαφάνειας» που υποσχέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα του προγράμματος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ο επικεφαλής 16 υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ δεσμεύτηκε χθες να δημοσιεύει κάθε χρόνο έναν γενικό απολογισμό των δραστηριοτήτων αυτών.


«Ο διευθυντής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών (NDI) αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών ότι θα δημοσιεύονται σε ετήσια βάση οι γενικές πληροφορίες» για ορισμένα στοιχεία των προγραμμάτων παρακολούθησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κλάπερ που διευκρινίζει ποιες πληροφορίες θα δημοσιοποιούνται ετησίως.

Ο αριθμός των εντολών παρακολούθησης όπως και ο «αριθμός των στόχων τους οποίους αφορούν αυτές οι εντολές αυτές» θα δίνονται στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τις εντολές που δίδονται στους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ ώστε να παρέχουν στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στοιχεία σχετικά με τις διαδικτυακές δραστηριότητες αλλοδαπών μη μονίμων κατοίκων (μηνύματα, συνομιλίες) στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε στις 9 Αυγούστου ο Ομπάμα, ύστερα από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, περιλαμβάνεται κυρίως η ενίσχυση της παρακολούθησης από το δικαστήριο εποπτείας των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών (FISC), ένα μυστικό δικαστήριο που συγκροτούν 11 δικαστές το οποίο επιτρέπει στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ να ζητεί από τηλεφωνικές εταιρίες και εταιρίες του διαδικτύου τα στοιχεία των πελατών τους.

Παράλληλα η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε χθες τον λεγόμενο «μαύρο προϋπολογισμό», δηλαδή τα χρηματικά ποσά που εγκρίνει το Κογκρέσο κάθε χρόνο για τη λειτουργία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το συνολικό ποσό για το 2013 των 52,6 δισεκατομμύρια δολάρια είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση πέρυσι, αλλά δεν είχε γίνει γνωστό πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα αυτά ή αν οι δαπάνες πληρούν τους στόχους που έχουν τεθεί από τον πρόεδρο και το Κογκρέσο.

Ο Σνόουντεν έδωσε στην αμερικανική εφημερίδα απόρρητη συνοπτική έκθεση 178 σελίδων για τον προϋπολογισμό των μυστικών υπηρεσιών με τα στοιχεία αυτά. Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απασχολούνται 107.035 εργαζόμενοι που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η οποία θεωρείται η σοβαρότερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Χιλιάδες e-mail παρακολουθούσε η NSA