ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις νότιες και κεντρικές πολιτείες

ΗΠΑ: Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις νότιες και κεντρικές πολιτείες

Νέοι ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν τη νύχτα τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων στην Αλαμπάμα, την επομένη των φονικών καταιγίδων με 17 νεκρούς στις γειτονικές πολιτείες.


Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, πολλοί ανεμοστρόβιλοι έπληξαν τη Δευτέρα τη βόρεια Αλαμπάμα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους στην πόλη Αθενς. Σφοδρή καταιγίδα έπληξε επίσης Τουπέλο στο βόρειο Μισισίπι.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι σφοδροί ανεμοστρόβιλοι αναμένεται να πλήξουν έως σήμερα περιοχές από το Τέξας έως το Τενεσί. "Αναμένονται πολλοί ανεμοστρόβιλοι, ορισμένοι θα είναι σφοδρότατοι" στην κάτω κοιλάδα του Μισισίπι, στην κοιλάδα του Τενεσί και στις πολιτείες κοντά στον Κόλπο του Μεξικού", ανακοίνωσε.

Συνολικά 49 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις περιοχές που απειλούνται από τους ανεμοστρόβιλους, το 1,4 εκατομμύριο μεταξύ αυτών στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τις Φιλιππίνες όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα θύματα και τις οικογένειές τους και τηλεφώνησε στον κυβερνήτη του Αρκανσο Μάικ Μπιμπ για να του προσφέρει ομοσπονδιακή βοήθεια. "Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι η χώρα σας είναι εκεί για να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής και στην ανοικοδόμηση όσο χρόνο αυτή θα χρειαστεί", δήλωσε ο Ομπάμα από τη Μανίλα.

"Επικρατεί χάος αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Τζέιμς Φάιρστον στο CNN, ο δήμαρχος της Βιλόνια στο Αρκανσο, βορείως του Λιτλ Ροκ, της πρωτεύουσας της πολιτείας.

Το κέντρο της πόλης "δείχνει να έχει εντελώς καταστραφεί. Κάποια δοκάρια κτιρίων παραμένουν όρθια, το φυσικό αέριο διαρρέει από τις σωληνώσεις. Οι μάνικες πυρόσβεσης δεν λειτουργούν. Έχουμε θύματα", τόνισε. Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι αστυνομικοί και πυροσβέστες από γειτονικές πόλεις κατευθύνονται στη Βιλόνια για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Είναι "πολύ χειρότερα από ό,τι πριν από τρία χρόνια", καθώς η πληγείσα περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερη", σχολίασε το βράδυ στο NBC ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Μπραντ ΜακΝιού. Ωστόσο, δήλωσε ότι ο απολογισμός σίγουρα θα ήταν πολύ βαρύτερος αν δεν είχαν ηχήσει οι σειρήνες προειδοποιώντας τον κόσμο για την έλευση του ανεμοστρόβιλου. "Εγώ ο ίδιος μαζί με την οικογένειά μου τρέξαμε σε καταφύγιο που απείχε μερικά χιλιόμετρα από το σημείο που βρισκόμασταν. Πολύς κόσμος ήταν ήδη εκεί. Αυτό όντως λειτούργησε".

Υποστήριξη της Εθνικής Φρουράς

Εικόνες που πρόβαλε η τοπική τηλεόραση έδειχναν αυτοκίνητα που έχουν ανατραπεί, μόνο δοκάρια σπιτιών να στέκουν όρθια, ενώ άλλα σπίτια είχαν μετατραπεί σε σωρό από μπάζα.

Ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν επίσης μεγάλο μέρος της πόλης Μέιφλαουερ, μιας κοινότητας 2.300 κατοίκων βορειοδυτικά του Λιτλ Ροκ.
Ο αυτοκινητόδρομος 40, ένας από τους μεγαλύτερους οδικούς άξονες που συνδέει στις ανατολικές και δυτικές ΗΠΑ έκλεισε στο ύψος της Μέιφλαουερ, καθώς συντρίμμια και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα είχαν καλύψει το οδόστρωμα.

Περί τα 15.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου.
"Περισσότεροι από 50 στρατιώτες Εθνικής Φρουράς του Αρκανσο βοηθούν τα τοπικά συνεργεία διάσωσης στις πόλεις Βιλόνια και Μέιφλάουερ", δήλωσε τη Δευτέρα ο συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Στην Αϊόβα, ο ανεμοστρόβιλος προκάλεσε επίσης ισχυρές νεροποντές, ξερίζωσε δένδρα και την οροφή ενός ιατρικού κέντρου στην πόλη της Oσκαλούσα που έχει περισσότερους από 10.000 κατοίκους.

Στην Οκλαχόμα, ισχυρός ανεμοστρόβιλος έπληξε μικρή πόλη 900 κατοίκων.

"Πολλά σπίτια και κτίρια υπέστησαν ζημιές, μερικά καταστράφηκαν", δήλωσε ο Κέλι Κέιν, της πολιτειακής υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων.
Στη γειτονική πολιτεία Κάνσας, οι αρχές αναφέρουν επίσης ότι δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής θύματα.
Στα τέλη Μαΐου του 2013 τουλάχιστον 20 άνθρωποι, μεταξύ τους επτά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στους σφοδρούς ανεμοστρόβιλους που είχαν σαρώσει την Οκλαχόμα, κυρίως τη μικρή πόλη Μουρ, στα προάστια της Οκλαχόμα Σίτι, όπου οι άνεμοι φυσούσαν επί 40 λεπτά με ταχύτητα τουλάχιστον 320 χλμ. την ώρα.

Με 1.200 ανεμοστρόβιλους κατά μέσο όρο ετησίως, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που πλήττεται από τους περισσότερους ανεμοστρόβιλους στον κόσμο. Το καιρικό φαινόμενο είναι ιδιαίτερα συχνό στις πολιτείες των Μεγάλων Πεδιάδων -- Τέξας, Οκλαχόμα, Κάνσας - αλλά και στη Φλόριντα στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αυξάνονται οι νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους (pics)