ΚΟΣΜΟΣ

Toυρκία: Ξεκίνησε η δίκη των διαδηλωτών που συνελήφθησαν στα επεισόδια του Ιουνίου

Toυρκία: Ξεκίνησε η δίκη των διαδηλωτών που συνελήφθησαν στα επεισόδια του Ιουνίου

Ξεκίνησε σήμερα σε ένα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης η δίκη 255 προσώπων που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο κύμα των βίαιων διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο συγκλόνισε την Τουρκία σχεδόν ένα χρόνο πριν.


Οι διαδηλωτές αυτοί, περιλαμβανομένων 7 ξένων υπηκόων, κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα, όπως παραβιάσεις του δικαιώματος στις διαδηλώσεις, πρόκληση υλικών ζημιών σε ιδιωτικές περιουσίες ή χώρους λατρείας, επίθεση, αντίσταση κατά της αρχής ή τραυματισμούς μελών των δυνάμεων επιβολής της τάξης ή και κλοπών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

O εισαγγελέας ζήτησε να τους επιβληθούν ποινές που φθάνουν έως τα 12 χρόνια κάθειρξης.

Μεταξύ των γεγονότων για τα οποία δικάζονται σε αυτήν τη δίκη είναι η είσοδος πολλών δεκάδων διαδηλωτών στο τέμενος Ντολμαμπαχτσέ, στις όχθες του Βοσπόρου, προκειμένου να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις κοντά στα γραφεία του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Το περιστατικό αυτό είχε προκαλέσει την οργή του επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος είχε κατηγορήσει τους διαδηλωτές ότι εισέβαλαν φορώντας τα παπούτσια τους και ότι είχαν καταναλώσει μπίρα μέσα στο τέμενος.

Όταν ρωτήθηκε τότε από την αστυνομία, ο ιμάμης του τζαμιού είχε επίσημα διαψεύσει τον Ερντογάν, δηλώνοντας ότι κανείς δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ακρόασης σήμερα, μια ομάδα 32 κατηγορουμένων άρχισε να παρουσιάζει την υπερασπιστική της γραμμή.

Το δικαστήριο έχει προγραμματίσει να διεξάγει αυτές τις ακροάσεις κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη κι αυτές αναμένεται να διαρκέσουν ολόκληρο τον Μάιο, αν όχι περισσότερο.

Η δίκη των 26 προσώπων που κατηγορούνται ότι υπήρξαν οι υποκινητές του κινήματος του Ιουνίου του 2013 ξεκινά τη 12η Ιουνίου σε ένα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 8 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 8.000.

Διαβάστε επίσης: Αναστασιάδης στη Χουριέτ: «Ημέρα πένθους θα είναι η μη λύση στο Κυπριακό»