ΚΟΣΜΟΣ

Λαγκάρντ: Η ουκρανική κρίση μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες

Λαγκάρντ: Η ουκρανική κρίση μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί ότι η ουκρανική κρίση είναι πιθανόν να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt.


"Η κρίση στην Ουκρανία συνιστά απειλή που ακόμη πολύ δύσκολα μορούμε να αποτιμήσουμε και της οποίας ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες δεν μπορεί καθόλου να προβλεφθεί. Ωστόσο, μπορεί να έχει βαριές οικονομικές συνέπειες", λέει η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα συναντηθεί αύριο στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ μαζί με τους επικεφαλής τεσσάρων άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών, του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο μετά το 2007.

"Η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία έχει επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο, στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Εχει επιπτώσεις στην κίνηση των διεθνών κεφαλαίων και στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, διότι η Ουκρανία είναι μία χώρα μέσω της οποίας γίνεται η διέλευση", λέει.
Εξάλλου, το πρόγραμμα βοήθειας των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποφάσισε να χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ουκρανία δεν θα είναι αρκετό, λέει η Κριστίν Λαγκάρντ.

"Η Ουκρανία έχει ανάγκη από περισσότερα των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για παράδειγμα, υπό την μορφή διμερούς βοήθειας από το εξωτερικό ή βοήθειας από άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς", διευκρινίζει προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση η διεθνής κοινότητα "δεν έχει άλλη επιλογή".

"Δεν μπορούμε απλώς να λέμε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ώστε να είμαστε σε θέση να δώσουμε χρήματα τώρα", λέει.

Διαβάστε επίσης:

Νεκροί στο Σλαβιάνσκ

Ουκρανία: «Το 89% ψήφισε υπέρ» στο Ντόνετσκ