ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών

Γάζα: Αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών

Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε 25 επιδρομές κατά της Λωρίδας της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύκτας, "εναντίον θέσεων των τρομοκρατών", ενώ δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα έπεσαν στο έδαφος τυο ισραήλ χωρίς να προκαλέσουν θύματα.


Τρεις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από την Αίγυπτο κατά του θερέτρου Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ τραυμάτισαν τέσσερις πολίτες, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας, οι οποίες θεωρούν ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη χερσόνησο του Σινά για να τορπιλίσουν τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συγκαλείται σήμερα για να εξετάσει την αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός, την οποία απορρίπτει η Χαμάς, μία εβδομάδα μετά την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά της Χαμάς, και η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, απέρριψε επίσης την αιγυπτιακή πρόταση και απειλεί με κλιμάκωση της σύγκρουσης.

"Εάν το περιεχόμενο της πρότασης είναι ακριβές, πρόκειται για παράδοση και την απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Η μάχη μας κατά του εχθρού θα ενταθεί", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

Μεσολαβητής και στις προηγούμενες κρίσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, το Κάιρο πρότεινε εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός από τις 06.00 σήμερα το πρωί, την ώρα που ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναμένεται να φθάσει εντός της ημέρας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ωστόσο, η Χαμάς απέκλεισε την εφαρμογή εκεχειρίας χωρίς της ύπαρξη πλήρους συμφωνίας για τη διένεξη με το Ισραήλ, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ.

"Η εκεχειρία χωρίς συμφωνία αποκλείεται. Σε καιρό πολέμου δεν δεν εφαρμόζουμε κατάπαυση του πυρός για να διαπραγματευθούμε στη συνέχεια", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπαρχούμ, ενώ ακολούθησε η απορριπτική απάντηση των ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ.

Η Χαμάς ζητεί τον τερματισμό των βομβαρδισμών, του αποκλεισμού της Γάζας, ο οποίος επεβλήθη από το 2006, το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση των κρατουμένων που συνελήφθηκαν και πάλι αφού απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε για σήμερα το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ και είναι διατεθειμένος να εξετάσει σοβαρά την πρόταση, δήλωσε στο Twitter ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Haaretz Μπαράλ Ραβίντ.

Η Αίγυπτος προτείνει να φιλοξενήσει ισραηλινή και παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, 48 ώρες μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας, για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισαν τη νύκτα την αιγυπτιακή πρωτοβουλία.

"Ελπίζω ότι αυτή η πρόταση θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ηρεμίας", δήλωσε ο αμερικανός πρόδρος προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί κατά των "αδικαιλόγητων" επιθέσεων, ενώ χαρακτήρισε "τραγωδία" τους θανάτους των παλαιστινίων αμάχων.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την αιγυπτιακή μεσολαβητική πρωτοβουλία και κάλεσε τις δύο πλευρές να τηρήσουν κατάπαυση του πυρός.

Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Ρσραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, διότι θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή περισσότερων παλαιστινίων πολιτών, ενώ επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Στο τραπέζι η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας