ΚΟΣΜΟΣ

«Ο πύραυλος ερρίφθη από μια ζώνη που ελέγχουν οι αυτονομιστές»

«Ο πύραυλος ερρίφθη από μια ζώνη που ελέγχουν οι αυτονομιστές»

Το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών που κατέπεσε χθες στην ανατολική Ουκρανία "κατερρίφθη πιθανώς από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος" ο οποίος ερρίφθη από μια "ζώνη που ελέγχουν οι αυτονομιστές" που πρόσκεινται στην Ρωσία, δήλωσε σήμερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεκλήθη εκτάκτως σήμερα, η Σαμάνθα Πάουερ αναφέρθηκε σε έναν πύραυλο Μπουκ (ή SA-11).

Η Πάουερ υποστήριξε ότι "αυτονομιστές εντοπίστηκαν" χθες το πρωί να έχουν στην κατοχή τους αυτό το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας κοντά στην τοποθεσία όπου κατέπεσε το μαλαισιανό αεροπλάνο.

Απεναντίας, πρόσθεσε η ίδια, αν και ο ουκρανικός στρατός διαθέτει αυτό το πυραυλικό σύστημα στο οπλοστάσιό του, οι ΗΠΑ "δεν γνωρίζουν να υπάρχει ένα ουκρανικό πυραυλικό σύστημα SAM στην ζώνη" στην οποία κατέπεσε το αεροπλάνο. Επίσης, υπογράμμισε, από τότε που άρχισε η κρίση η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα δεν έχει εξαπολύσει κανέναν πύραυλο.

"Δεδομένης της περιπλοκότητας του συστήματος SA-11, είναι απίθανο οι αυτονομιστές να μπόρεσαν να το χειριστούν με αποτελεσματικό τρόπο χωρίς την βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού", πρόσθεσε επίσης η Πάουερ, υπογραμμίζοντας ότι "ως εκ τούτου δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια τεχνική βοήθεια από ρωσικό προσωπικό στον χειρισμό του συστήματος".

Αν πράγματι αυτονομιστές έρριξαν τον πύραυλο, συνέχισε, "αυτοί όπως και αυτοί που τους υποστηρίζουν θα έχουν αρκετούς λόγους να αποκρύψουν τα στοιχεία του εγκλήματός τους".

Ως εκ τούτου, η Πάουερ ζήτησε την άμεση έναρξη μιας διεθνούς έρευνας και κάλεσε το Κίεβο και τους αυτονομιστές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες για να "διευκολύνουν την πρόσβαση στην περιοχή".

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κατέληξε εξάλλου λέγοντας ότι η Μόσχα πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση στους αυτονομιστές και να "λάβει εκτάκτως συγκεκριμένα μέτρα για να αμβλυνθεί η ένταση στην Ουκρανία".

Διαβάστε επίσης

Boeing 777: Τι αναφέρεται στα αμερικανικά ΜΜΕ

Boeing 777-Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: «Έβρεχε πτώματα»