ΚΟΣΜΟΣ

Έκρυθμη για δεύτερο βράδυ η κατάσταση στο Φέργκιουσον

Έκρυθμη για δεύτερο βράδυ η κατάσταση στο Φέργκιουσον

Πυροβολισμοί ακούστηκαν στο Φέργκιουσον του Μισούρι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, καθώς χάος προκλήθηκε το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα) στη μικρή αμερικανική πόλη των κεντρικών ΗΠΑ που συγκλονίζεται από ταραχές από τότε που ένας αστυνομικός σκότωσε τον αφροαμερικανό έφηβο Μάικλ Μπράουν πριν από οκτώ ημέρες.


Η αστυνομία αφού έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει συγκέντρωση διαδηλωτών αργά το βράδυ της Κυριακής, κάλεσε το πλήθος που αποτελείτο κυρίως από νέους να διαλυθεί, περίπου τρεις ώρες μετά την έναρξη της εφαρμογής της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα μεσάνυκτα (06.00 ώρα Ελλάδος).

Εκατοντάδες διαδηλωτές απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το σημείο. Ορισμένοι κρατούσαν πανό καταγγέλλοντας την αστυνομική βία, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα. Πολλοί είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά, ένδειξη ότι παραδίδονται.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter έδειχναν ταραξίες να σπάνε τις βιτρίνες ενός καταστήματος ταχείας εστίασης McDonald's.

Η αστυνομία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, κινήθηκε στο χώρο των συγκεντρωμένων διαδηλωτών με θωρακισμένα οχήματα και έριξε δακρυγόνα προς την περιοχή όπου οι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης παρακολουθούσαν και κάλυπταν τη συγκέντρωση των διαδηλωτών η οποία έως εκείνη τη στιγμή ήταν απολύτως ειρηνική.

Ωστόσο, η αστυνομία όπως ανακοίνωσε χρησιμοποίησε τα δακρυγόνα για να διαλύσει τους συγκεντρωθέντες οι οποίοι προσπαθούν να διασπάσουν την εντολή για την επιβολή του νόμου και ότι τα τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να διασφαλίσουν τη δημόσια ειρήνη.

Το Φέργκιουσον κυρήχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαγόρευσης κυκλοφορίας από το Σάββατο, με απόφαση του κυβερνήτη της πολιτείας Μιζούρι Τζέι Νίξον, σε μια προσπάθεια των αρχών να κρατήσουν μακριά από τους δρόμους της μικρής πόλης τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη δολοφονία από αστυνομικά πυρά ενός νεαρού αφρο-αμερικανού, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Μετά από λίγες ώρες ειρηνικών διαδηλώσεων, η βία επέστρεψε στους δρόμους του Φέργκιουσον, με τους αστυνομικούς και τους διαδηλωτές να συγκρούονται και τους διαδηλωτές να λεηλατούν ένα μινι μάρκετ ποτών και τροφίμων, όπου ο δολοφονημένος Μάικλ Μπράουν φέρεται να έκλεψε πούρα λίγα λεπτά πριν πέσει νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι New York Times, έξι σφαίρες από το όπλο του αστυνομικού στο Φέργκιουσον βρήκαν τον άοπλο 18χρονο. Δύο μάλιστα από τις σφαίρες αυτές βρήκαν τον άτυχο νεαρό στο κεφάλι. Η μία εξ αυτών εισήχθη στο πάνω μέρος του κρανίου του Μπράουν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κεφάλι του ήταν λυγισμένο μπροστά όταν τον βρήκε.

Διαβάστε επίσης:

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Φέργκιουσον

Φέργκιουσον: Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε διαδηλωτές και σε εκπρόσωπους των ΜΜΕ