ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Μίρο Τσεράρ

Σλοβενία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Μίρο Τσεράρ

Ο νέος πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ άφησε να εννοηθεί απόψε ότι σχεδιάζει να επιβραδύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μόλις σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με δύο κόμματα τα οποία αντιτίθενται στην μεγάλης κλίμακας εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ο καθηγητής νομικής και νέος στην πολιτική Τσεράρ είπε στην ομιλία του στη Βουλή της βαλκανικής χώρας ότι θα καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχυθεί το σλοβένικο τραπεζικό σύστημα, η κατάσταση του οποίου έφερε το κράτος-μέλος της ευρωζώνης αυτό στα πρόθυρα του να ζητήσει ένα διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας του από την Τρόικα το 2013.

Το κοινοβούλιο της Σλοβενίας ενέκρινε σήμερα με 51 ψήφους υπέρ και 11 κατά την ανάθεση στον Τσεράρ, 51 ετών, της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει τώρα στη διάθεσή του 15 ημέρες για να επιλέξει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το κυβερνητικό του σχήμα και να παρουσιάσει το πρόγραμμά του. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Ο Τσεράρ είπε στους βουλευτές πριν από την ψηφοφορία πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις «ιδιωτικοποιήσεις που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας» χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός είπε ακόμη, μάλλον σιβυλλικά, ότι στόχος του είναι να αποκαταστήσει μια «πνευματικά, ψυχικά και σωματικά υγιή Σλοβενία», ενώ υποσχέθηκε να προωθήσει πολιτικές υπέρ «της ανάπτυξης».

Η αντιπολίτευση επέκρινε τις δηλώσεις του Τσεράρ ως αόριστες και ασαφείς.

Αναλυτές εκτιμούν πως η κυβέρνηση του Τσεράρ θα επιδιώξει να επιβραδύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα. Αμφότερες οι διαδικασίες θεωρούνται κρίσιμες όσον αφορά τις προσπάθειες σταθεροποίησης της οικονομίας της Σλοβενίας.

«Δοθείσης της αντίθεσης του εκλογικού σώματος στις ιδιωτικοποιήσεις και στις περικοπές των δημοσίων δαπανών, η επόμενη κυβέρνηση θα αποδυναμώσει και θα καθυστερήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, σχολίασε η Τσβέτα Πέτροβα, μια αναλύτρια του ινστιτούτου μελετών Eurasia Group. Η ίδια εκτίμησε πως οι διαφωνίες σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθηθεί μέσα στον συνασπισμό του οποίου ηγείται ο Τσεράρ θα συμβάλει να «δημιουργηθεί κυβερνητική αστάθεια» στη Σλοβενία για «την επόμενη χρονιά» τουλάχιστον.

Το κεντροαριστερό κόμμα SMC του Τσεράρ αναμένεται να υπογράψει τις επόμενες ημέρες μια συμφωνία με το Κόμμα των Συνταξιούχων και τους Σοσιαλδημοκράτες, που αντιτίθενται στις γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Τα τρία κόμματα έχουν μαζί τις 52 από τις 90 έδρες στη νέα Βουλή, μετά τις πρόωρες εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν τον Ιούλιο έπειτα από την παραίτηση της πρωθυπουργού Άλενκα Μπράτουσεκ.

Ένας από τους κυριότερους στόχους της νέας κυβέρνησης θα είναι να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, όπως έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2015 από 4,2% φέτος.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα τιθασεύσει τις δημόσιες δαπάνες και δεν θα αυξήσει τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως τα επιδόματα ανεργίας, έως ότου ο ρυθμός ανάπτυξης φθάσει το 2,5% του ΑΕΠ. Η οικονομία της Σλοβενίας αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% φέτος έπειτα από δύο συναπτά έτη ύφεσης.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Ο οικολόγος που παλεύει με τα φίδια! (video+photos)

Βρετανία: Έντονη ανησυχία από τεράστιο κρατήρα! (video+photos)