ΚΟΣΜΟΣ

Καναδοί εμπλέκονται στην αιχμαλωσία Αμερικανών δημοσιογράφων στη Συρία

Καναδοί εμπλέκονται στην αιχμαλωσία Αμερικανών δημοσιογράφων στη Συρία

Τουλάχιστον τρεις Καναδοί, που πολεμούν στο πλευρό του συριακού παρακλαδιού της αλ Κάιντα, του Μετώπου αλ Νόσρα, ενέχονται στην αιχμαλωσία δύο Αμερικανών δημοσιογράφων, οι οποίοι πλέον έχουν αφεθεί ελεύθεροι, σύμφωνα με το καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, το CBC μετέδωσε ότι οι Καναδοί, η ταυτότητα των οποίων δεν είναι γνωστή, ανάγκασαν τον Αμερικανό δημοσιογράφο Πίτερ Θίο Κέρτις και το φωτογράφο Ματ Σρίερ να τους αποκαλύψουν τα συνθηματικά των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών, ενώ στη συνέχεια άδειασαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χρησιμοποιώντας τις πιστωτικές τους κάρτες.

Οι Καναδοί έγραψαν επίσης στις οικογένειες των δύο Αμερικανών αιχμαλώτων προσποιούμενοι ότι είναι εκείνοι, σύμφωνα με το CBC.

Ο Κέρτις και ο Σρίερ κρατήθηκαν μαζί στο Χαλέπι της Συρίας από το 2012 ως το 2013. Η απαγωγή του Κέρτις είχε κρατηθεί μυστική, ενώ ο δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από 22 μήνες αιχμαλωσίας. Ο Σρίερ κατάφερε να διαφύγει τον Ιούλιο του 2013, επτά μήνες αφού απήχθη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της καναδικής κυβέρνησης η οποία ερευνά την υπόθεση, έως και 130 Καναδοί μάχονται στο εξωτερικό στο πλευρό εξτρεμιστικών οργανώσεων, ωστόσο άλλες πηγές επισημαίνουν ότι ο αριθμός τους ενδέχεται να είναι ακόμη και διπλάσιος.

Διαβάστε ακόμα:

Αυστραλία: Μυστήριο με «εξωγήινα» όντα σε σχήμα μανιταριού! (pics)

Βρετανία: Παραλίγο να σπάσει το λαιμό της από «Ice Bucket Challenge»! (video)

Ρωσία: Αυτά παθαίνεις όταν προκλητικές εκδιδόμενες σε ξεμυαλίζουν! (vid)

Κίνα: Μεθυσμένος διαρρήκτης την είδε... Superman! (video)

Τουρκία: Απειλούσε να αυτοκτονήσει και ο αστυνομικός έβγαζε selfie! (photo)