ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία στηρίζει την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ

Η Γαλλία στηρίζει την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ

Tην έγκριση της υποψηφιότητας της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στηρίζει η Γαλλία, με την προσδοκία ότι θα υπάρξει νέα πρόοδος στο διάλογο με την Πρίστινα, όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς και του Γάλλου ομολόγου του Αλέν Ζιπέ, στο Βελιγράδι.


Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Γαλλία θεωρεί ότι έφτασε στιγμή να αποδοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία, λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία να συντελεστεί νέα πρόοδος στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία αυτή.

Ο κ. Ζιπέ δεν παρέλειψε να χαιρετίσει τα βήματα της Σερβίας στην πορεία προσέγγισης της ΕΕ ενώ σημείωσε την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κόσοβο και άμεσης επανάληψης του διαλόγου με την Πρίστινα, με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τον Δεκέμβριο.

«Οι σχέσεις Γαλλίας και Σερβίας είναι εξαιρετικές. Αναπτύσσουμε στρατηγική συνεργασία με βάση τις συμφωνίες που πρόσφατα έχουν συναφθεί», δήλωσε ο κ. Ζιπέ σε δημοσιογράφους, έπειτα και από τη χθεσινή συνάντησή του με τον κ. Γέρεμιτς.

Η Σερβία και η Γαλλία μπορούν να συνεργαστούν, ώστε να διασφαλίσουν την εξάλειψη προβλημάτων σε οποιοδήποτε τομέα, ανέφερε ο ίδιος.

«Είμαστε προσηλωμένοι στην εκπλήρωση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά στην πρόοδο στην περιφερειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου με την Πρίστινα, τόνισε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ζιπέ, ο κ. Γέρεμιτς συνομίλησε με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλικής Βουλής, τα οποία στήριξαν την υποψηφιότητα της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ.