ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ταύτιση Τουρκίας με Λιβύη - Γιατί η επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» μας αφορά

Ταύτιση Τουρκίας με Λιβύη - Γιατί η επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» μας αφορά

Λίγες ώρες μετά την επιστολή διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης που έστειλε η έκπτωτη, υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης για το διπλωματικό επεισόδιο που συνέβη την Πέμπτη το πρωί με τον Νίκο Δένδια στο αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας, η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί τη στρατηγική ταύτισης της συμπεριφοράς της Τουρκίας με αυτή της Λιβύης.

«Τουρκία και Λιβύη λειτουργούν ως ταραξίες στην περιοχή» διεμήνυσε ο υπουργός εξωτερικών από το βήμα διεθνούς forum.

«Η Τουρκία ενεργεί ως ταραξίας στην περιοχή, δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ αλλά δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία», είπε ο κ. Δένδιας για να συμπληρώσει με νόημα: «Και η Λιβύη λειτουργεί ως ταραξίας με δύο τρόπους, υπογράφει παράνομες συμφωνίες με την Τουρκία, δημιουργώντας πιθανά προβλήματα με την Ελλάδα και διαχέει όπλα στο Σαχέλ, όπου βλέπουμε μια κατάσταση που ξεφεύγει από τον έλεγχο».

Η Λιβύη κατά την πάγια τακτική της Τουρκίας, αν και δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο κατηγόρησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ φαίνεται ότι η διπλωματική κρίση θα συνεχιστεί αφού η υπουργός εξωτερικών Νειλά Μαινγκούς συναντήθηκε με τον Λίβυο επιτετραμμένο στην Αθήνα ώστε να μελετήσουν τις επόμενες κινήσεις αντίδρασης.

Σε αυτό το κλίμα αίσθηση προκάλεσε η χτεσινή συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι στο Κατάρ. Οι δύο ηγέτες παρέστησαν στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ μετά από πρόκληση του εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμέντ αλ Σάνι, ο οποίος απαθανατίστηκε στο φωτογραφικό στιγμιότυπο της συνάντησης να παρακολουθεί ικανοποιημένος τη χειραψία τους.

Τη φωτογραφία έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική προεδρία σε μια προσπάθεια για σύσφιξη των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων που έχουν επιδεινωθεί λόγω της συνεχιζόμενης εμπλοκής της Τουρκίας στη Λιβύη και των παράνομων τουρκολιβυκών μνημονίων, στα οποία αντιδρά το Κάιρο.

Την ίδια στιγμή η προσοχή της ελληνικής διπλωματίας είναι στραμμένη και στην επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος». Διότι λίγο μετά την εντολή που έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν για χτύπημα σε Συρία και Ιράκ κατά των Κούρδων επιστρέφοντας μάλιστα από τη σύνοδο των G-20 στην Ινδονησία, αναλυτές και μέσα στην Τουρκία έσπευσαν να σημειώσουν ότι η επιχείρηση αυτή στέλνει μήνυμα και προς την Ελλάδα.

H τρομοκρατική επίθεση στην τουριστική Ιστικλάλ στη Κωνσταντινούπολη βοήθησε τον Ερντογάν να δικαιολογήσει τη συνεχή εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία. Για να προχωρήσει όμως σε αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση χρειάζεται και τις ευλογίες των Αμερικανών. Αυτό σημαίνει ότι στο αίτημά του για την απόκτηση των F16 προστίθεται και οι διαβουλεύσεις που θα πρέπει να κάνει με τον Λευκό Οίκο καθώς οι Κούρδοι θα προχωρήσουν σε αντίποινα τα επόμενα 24ωρα.