ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η Διπλωματία του ποδοσφαίρου

Η Διπλωματία του ποδοσφαίρου

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο «Διπλωματικό Διαβατήριο» για την παρουσία του Ερντογάν στο Μουντιάλ του Κατάρ και τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσι.

Δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη ευκαιρία ο Ταγίπ Ερντογάν για να πετύχει μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι με τον οποίο συναντήθηκε για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια.

Το στάδιο που φιλοξενούσε την τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Κατάρ ήταν το ιδανικό, ακόμη πιο ιδανικό από οποιαδήποτε άλλη διεθνή σύνοδο με καθαρά πολιτική ατζέντα.

Διότι για πολλά μπορεί να κατηγορήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας, όχι όμως ότι δεν ξέρει να εκμεταλλεύεται τις συγκυρίες ή ότι δεν έχει διαβάσει για την διπλωματία του ποδοσφαίρου. Και το μάθημα αυτό της Παγκόσμιας Ιστορίας έχει πολλά κεφάλαια να δώσει. Όπως το 2009 στην Προύσα όταν ο τότε πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν παρακολούθησε δίπλα στον τότε πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Τουρκίας – Αρμενίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τότε οι δύο πρόεδροι είχαν στην τσέπη τους τα υπογεγραμμένα πρωτόκολλα, με τα οποία επισφραγίστηκε η προσέγγιση των δύο χωρών.

Αλλά και ο φίλος του ο Βλαντιμίρ Πούτιν που φιλοξένησε το Μουντιάλ του 2018, εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για να σημειώσει διπλωματικά γκολ.

Η αυλαία του Μουντιάλ της Ρωσίας άνοιξε με το παιχνίδι Σαουδική Αραβία-Ρωσία. Ο Πούτιν αξιοποίησε την παρουσία του Σαουδάραβα Πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, συναντήθηκε μαζί του και συζήτησε τη στενή συνεργασία των δύο χωρών ιδιαίτερα σε σχέση με την προσπάθεια που κάνουν για να αυξήσουν την διεθνή τιμή του πετρελαίου, βάζοντας τη Ρωσία στο επίκεντρο της διπλωματικής δράσης. Ακολούθησε η ιστορική συνάντηση με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όπου του χάρισε μια μπάλα ποδοσφαίρου.

Ενα σοβαρό διεθνές αθλητικό γεγονός παίζει ρόλο στις διεθνείς σχέσεις και πολλές φορές με καταλυτικές επιπτώσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Για παράδειγμα το 1914, ανήμερα των Χριστουγέννων Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί στρατιώτες σταμάτησαν να πολεμούν και οργάνωσαν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα από τα χαρακώματα. Ο αγώνας έγινε χωρίς διαιτητή, τα τέρματα ήταν πρόχειρα κατασκευασμένα με ξύλα και κράνη. Ο αγώνας τελείωσε όταν η μπάλα χτύπησε πάνω σ’ ένα συρματόπλεγμα και διαλύθηκε. Οι Γερμανοί κέρδισαν με σκορ 3-2, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για το αποτέλεσμα. Οι στρατιώτες έδωσαν το σήμα αφήνοντας τα όπλα, επειδή αντάλλαξαν χριστουγεννιάτικες ευχές και η είδηση της άτυπης εκεχειρίας ταξίδεψε παντού.

Η συνάντηση Ερντογάν-Σίσι είναι είδηση και ίσως δώσει την ευκαιρία για να διαβουλεύσεις με στόχο την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και η Αθήνα τη χαιρετίζει τη συνάντηση.

Το 1999 στήθηκε στο σημείο που έγινε ο αγώνας του Α’ παγκοσμίου πολέμου ένας ξύλινος σταυρός εις μνήμην όλων των νεκρών που χάθηκαν στον πόλεμο. Στη βάση του, μάλιστα, υπάρχει πάντοτε μια μπάλα για να θυμίζει σε όλους το πιο σημαντικό ποδοσφαιρικό ματς που έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία του αθλήματος. Δυστυχώς στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι τόσο βαρύ το κλίμα στα ελληνοτουρκικά που αναρωτιέμαι αν ο αθλητισμός είναι ικανός να ανατρέψει την προκλητική στρατηγική της Άγκυρας.