ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το παζάρι για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Το παζάρι για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Στο θέμα των F-16 είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο παζάρι και όλα παίζονται. Διότι καλώς ή κακώς, η Τουρκία έχει κάνει βήματα.

Τον Οκτώβριο είχαν τεθεί εκτός του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) οι τροπολογίες που επέβαλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16.

Επίσης ο Ιμπραήμ Καλίν είναι διαρκώς σε ανοιχή γραμμή με τον Τζεικ Σάλιβαν. Είναι οι δύο απόλυτα έμπιστοι άνθρωποι του Ταγίπ Ερντογάν και του Τζο Μπαιντεν αντίστοιχα.

Την Πέμπτη είχαν ακόμη μία τηλεφωνική επικοινωνία και σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, μεταφέρθηκαν οι προσδοκίες της Τουρκίας σχετικά με την άνευ όρων ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Εκτός από τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, τα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, όπως η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, συζητήθηκαν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η Ανατολική Μεσόγειος, οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Συρία, το Ιράκ και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας.

Αφού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο ηγετών στο Μπαλί στο περιθώριο της G20, Καλίν και Σάλιβαν συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διαβουλεύσεις για τα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα.

Oι δύο άνδρες δεσμεύτηκαν ότι ως δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε στρατηγικές προτεραιότητες και κοινά συμφέροντα.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία παζαρεύει: Τη στάση της στη Συρία, τον ρόλο της στον πόλεμο στην Ουκρανία, το αν θα πάρει Eurofighters και τι θα γίνει με τους ρωσικούς S-400. Σε αυτό το πακέτο προστίθενται και τα F-16.

H ελληνική πλευρά ποντάρει πολύ στον Ρομπερτ Μενέντεζ. Δεν είναι μόνος του, υπάρχουν πολλοί βουλευτές που στηρίζουν τις θέσεις του. Ο Μενέντεζ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δοθούν τα F-16 στηνΤουρκία.

Και υπάρχει και το ισχυρό όπλο του βέτο.

Το χροοδιάγραμμα όπως το γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι να στείλει το State Department το αίτημα της Τουρκίας στο Κογκρέσο. Αυτό υπολογίζεται ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Και από τη νέα χρόνια θα γίνει η συζήτηση και η κρίσιμη ψηφοφορία.

Αλλά μέχρι τότε, υπάρχει πολύ δρόμος.