ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Δένδιας - Τσαβούσογλου σήμερα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ενώ ο Ερντογάν συντηρεί το αντιαμερικανικό μέτωπο

Δένδιας - Τσαβούσογλου σήμερα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ενώ ο Ερντογάν συντηρεί το αντιαμερικανικό μέτωπο

Σήμερα το απόγευμα Δένδιας και Τσαβούσογλου θα βρεθούνε μαζί στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και δεν αποκλείεται να έχουν ένα τετ α τετ στον απόχηο του θετικού κλίματος που ανέφερε και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας αλλά και ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ιστορικά προβλήματα με την Ελλάδα, ωστόσο μπορούν να γίνουν συνομιλίες προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα ώστε να αποφευχθεί η ένταση.

«Πετύχαμε ένα θετικό κλίμα με την Ελλάδα. Πρώτον, για να είναι μόνιμη η θετική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να αποφεύγονται βήματα που αυξάνουν την ένταση. Δεύτερον, υπάρχουν ιστορικά προβλήματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, να συμβιβαστούμε ή να λύσουμε. Θα πρέπει να υπάρχει ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας για την επίλυσή τους. Αυτές οι διαβουλεύσεις θα πρέπει τώρα να είναι προσανατολισμένες σε αποτελέσματα.

Έχουν διαπιστωθεί ποια είναι τα προβλήματα. Είναι απαραίτητο να εργαστούμε για την επίλυση αυτών των προβλημάτων». Σε αυτή τη συνέντευξη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και τη διαδικασία της απόκτησης εκσυγχρονισμένων F-16 η οποία βασίζεται στην απόφαση των Αμερικανών την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν τα βάζει με τον αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα!

«Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει πλήρες μπλοκάρισμα. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες. Είναι αποφασισμένοι να δώσουν στην Τουρκία F-16 ή τα απαραίτητα και για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αεροσκαφών.

Υπάρχουν κάποιοι στο Κογκρέσο που είναι αντίθετοι, αλλά γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες και προς αυτούς που είναι αντίθετοι» είπε ο Τσαβούσογλου. Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων για να πουλήσει F-16 στην Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι αυτή είναι η μόνη εναλλακτική της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης.

«Μα πώς θα ακουστεί στην κυβέρνηση Μπάιντεν η επίθεση που εξάπελυσε στον Αμερικανό πρέσβη Τζεφ Φλέικ επειδή συναντήθηκε με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Τουρκίας και υποψήφιο πρόεδρο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Είστε ο πρέσβης. Ο συνομιλητής σας εδώ είναι ο πρόεδρος. Πώς θα τολμήσεις να ζητήσεις ραντεβού από τον πρόεδρο μετά τα όσα είπε ο Ερντογάν σε μια μικρή συγκέντρωση ανθρώπων σε ένα τοπικό παράρτημα των Γκρίζων Λύκων; Οι πόρτες μας είναι πλέον κλειστές γι αυτόν. Δεν μπορείτε να με δείτε πια.

Γιατί; Θα μάθεις τα όριά σου. Θα γνωρίζεις το καθήκον σου ως πρεσβευτής. Θα μάθεις πώς λειτουργεί ένας πρεσβευτής», πρόσθεσε. Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τον Φλέικ ότι «προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση δημιουργώντας διαμάχη και του είπε να βγάλει τα βρώμικα χέρια του από την Τουρκία».

Στο σύνοδο του ΝΑΤΟ σήμερα πάντως θα συζητηθεί και το θέμα της Ουκρανίας που επίσης η Τουρκία δεν συμβαδίζει πλήρως με τις θέσεις της Δύσης. Το παρόν στις Βρυξέλλες θα δώσει και ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας Ντιμιτρι Κουλέμπα.

Σχετικές ειδήσεις

Σεισμός στην Τουρκία: Μητέρα και κόρη ενώθηκαν δύο μήνες μετά, χάρη σε ένα τεστ DNA

Εκλογές Τουρκία: Πιθανότητα να χάσει ο Ερντογάν δείχνουν έγκυρες δημοσκοπήσεις

Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Ψηφίστε με για να δώσουμε ένα καλό μάθημα στις ΗΠΑ»