ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Επιστολή της Αιγύπτου στον ΟΗΕ απάντηση στη Λιβύη ότι παραβιάζει την ελληνοαιγυπιακή συμφωνία

Επιστολή της Αιγύπτου στον ΟΗΕ απάντηση στη Λιβύη ότι παραβιάζει την ελληνοαιγυπιακή συμφωνία
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Με επιστολή της στον ΟΗΕ, η Αίγυπτος απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης που είχε καθορίσει τις θαλάσσιες ζώνες της παραβιάζοντας την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία.

Η Λιβύη μάλιστα με επιστολή της είχε στείλει στις 13 Φεβρουαρίου τις συντεταγμένες και τον χάρτη με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, τα οποία είναι βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Τους ισχυρισμούς της Λιβύης είχε απορρίψει η Ελλάδα με επιστολή στον ΟΗΕ που αναρτήθηκε στις 4 Μαΐου και σήμερα αναρτήθηκε και η επιστολή της Αιγύπτου.

«Η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου επιθυμεί να δηλώσει την κατηγορηματική απόρριψη και τη διαμαρτυρία της για ολόκληρο το περιεχόμενο της προαναφερθείσας ρηματικής σημείωσης και των παραρτημάτων της, και ειδικότερα του καταλόγου των συντεταγμένων που οριοθετούν τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα του Κράτους της Λιβύης στη Μεσόγειο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της οποίας η εντολή πλησιάζει στο τέλος της» αναφέρεται στην επιστολή. Και συνεχίζει η επιστολή που έχει ημερομηνία 13 Απριλίου:

«Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου αντιτίθεται κατηγορηματικά και αρνείται να αναγνωρίσει οποιοδήποτε από τα σημεία και τις συντεταγμένες που υπέβαλε η λιβυκή πλευρά και αρνείται να τα αντιμετωπίσει ως αμοιβαία συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης. Βρίσκονται εξ ολοκλήρου εντός των χωρικών υδάτων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος τονίζει ότι οποιεσδήποτε συνέπειες προκύψουν από τη χρήση αυτών των σημείων θα ήταν απαράδεκτες και θα συνιστούσαν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αιγύπτου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της στη Μεσόγειο Θάλασσα»

Η επιστολή της Αιγύπτου έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης ελληνικής επιστολής στον ΟΗΕ που έλεγε ότι «τμήμα των διεκδικούμενων από την κυβέρνηση της Τρίπολης ανατολικών θαλάσσιων συνόρων βασίζεται σε οριοθέτηση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019 ,μη επικυρωμένου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, το οποίο είναι άκυρο και δεν μπορεί να παράξει οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα δεδομένου ότι παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, όπως το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες, και δεν λαμβάνει υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Οι εν λόγω λιβυκοί ισχυρισμοί που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο συνιστούν επίσης απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο Θάλασσα».

Η επιστολή της Αιγύπτου στον ΟΗΕ