Οι αντιφάσεις της Ευρώπης μετά τη σύνοδο του Λονδίνου και το σκληρό ροκ του Τραμπ

Σε προφορική συμφωνία με τη συμμετοχή των «προθύμων» όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας για την ειρήνευση στην Ουκρανία, κατέληξαν οι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο του Λονδίνου.

Οι αντιφάσεις της Ευρώπης μετά τη σύνοδο του Λονδίνου και το σκληρό ροκ του Τραμπ
AP.

Πίσω από τις δηλώσεις όμως, κρύβεται η αγωνία των ηγετών να στηρίξουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είναι πλέον αποδυναμωμένος μετά τον επεισοδιακό διάλογο που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, μέσα στο Λευκό Οίκο σε ζωντανή παγκόσμια μετάδοση.

Οι ευρωπαίοι "πρόθυμοι" Ευρωπαίοι ηγέτες μαζί με τον Kαναδά, και την Τουρκία δεν έχουν άλλο τρόπο να ενισχύσουν πολιτικά τον Ζελένσκι πάρα μόνο μέσω στρατιωτικής βοήθειας.

Ερώτημα είναι ποιά στάση θα κρατήσει το NATO, διότι μπορεί ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής συμμαχίας Μαρκ Ρούτε να έδωσε το παρών στη σύνοδο του Λονδίνου, όμως μέλος του ΝΑΤΟ είναι και οι ΗΠΑ της οποίας ο λόγος ασφαλώς έχει βαρύνουσα σημασία.

Πρώτη αντίφαση. Γι'αυτό άλλωστε ο Ρούτε δήλωσε ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα ενισχύσουν μεν τις αμυντικές τους δαπάνες, χαιρετίζοντας την εξέλιξη αυτή ως πολύ καλά νέα, αλλά ότι έχει συνομιλήσει πολλές φορές με τον πρόεδρο Τραμπ και ότι "οι ΗΠΑ είναι μέρος του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ».

Με γνώμονα λοιπόν να δώσουν διαπραγματευτικά όπλα στον Zελένσκι, ανακοίνωσαν μια νέα συμφωνία ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων λιρών που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αγοράσει 5.000 πυραύλους αντιαεροπορικής άμυνας.

Εδώ έρχεται η δεύτερη αντίφαση. Oι ηγέτες αποφάσισαν να εκπονήσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουν στoν Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να συμφωνήσει. Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο αφού ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαχωρίσει σαφώς τη θέση του. Δεν έδωσαν ακόμη χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι έτοιμο το ειρηνευτικό σχέδιο και μένει να δούμε αν στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης της Τετάρτης θα ληφθεί κάποια απόφαση στα συμπεράσματα.

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι κάθε μια από τις χώρες που συμμετείχαν στο Λονδίνο, έχουν ξεχωριστικές εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και πολλούς λόγους, οικονομικούς, πολιτικούς, διπλωματικούς ώστε να μη θέλουν σε καμμία περίπτωση οριστική ρήξη μαζί τους.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον Κιρ Στάρμερ πριν από την έναρξη της συνόδου και προθυμοποιήθηκε να "παίξει" τον ρόλο του διαμεσολαβητή προσδοκώντας σε βάθος χρόνου σε δικά του πολιτικά οφέλη.Κρατάμε επίσης την αναφορά του Ολαφ Σολτς που είπε ότι το "διατλαντικό παρελθόν είναι σημαντικό και παραμένει σημαντικό και για το μέλλον. Είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία οικονομικά και με στρατιωτικά μέσα. Είναι σαφές για όλους ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές» Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει ζήτημα με το πώς θα διαχειριστεί το ΑfD το οποίο είνια πλεόν ισχυρά πολιτικά και σε ανοιχτή γραμμή με τον Ελον Μασκ.

Στη σύνοδο του Λονδίνου συμμετείχαν επίσης ηγέτες από τη Γαλλία, τη Δανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Τσεχία και τη Ρουμανία και οι προέδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία και μόλις οι ηγέτες αποχώρησαν, ο βασιλιάς Κάρολος προσκάλεσε τον Τραμπ να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία.

Ο Κιρ Στάρμερ παρέδωσε στον Τραμπ την επιστολή πρόσκλησης του Καρόλου κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ αμέσως αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή