Η Chevron και το καλώδιο, οδηγούν σε ενεργειακές και διπλωματικές εξελίξεις
Εξελίξειςσε δύο επίπεδα φέρνει η ανακοινωθείσα συμφωνία με την Chevron για γεωτρήσεις σε 2 οικόπεδα ανατολικά της Κρήτης

Σε δύο επίπεδα δημιουργούνται εξελίξεις που μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ελλάδας, σε δεύτερη όμως, στέλνουν μηνύματα επιβεβαίωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σε περιοχές τις οποίες έχει επιχειρήσει να αμφισβητήσει η Τουρκία.
Λίγες ώρες μετά την «ψήφο εμπιστοσύνης» που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, με αφορμή την επέτειο της ανεξαρτησίας, ο ενεργειακός κολοσσός Chevron, έστειλε τη δική του «ψήφο εμπιστοσύνης», με την εκπρόσωπο να διαμηνύει ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το ρυθμιστή και την κυβέρνηση της Ελλάδας για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης». Η περιοχή για την οποία μιλάμε, για έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι στις θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης εντός των περιοχών που είχαν οριοθετηθεί με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού το 2014.
Το μήνυμα στήριξης ελήφθη φαίνεται και από τη Λιβύη, όπου για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για έρευνες σε οικόπεδα που βρίσκονται νότια της μέσης γραμμής, η οποία έχει οριστεί από την Ελλάδα και στην οποία στηρίχθηκαν και οι χαράξεις των θαλάσσιων οικοπέδων που έχουν ήδη παραχωρηθεί από την Ελλάδα για έρευνες. Με απλά λόγια, η Τρίπολη δείχνει ότι δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει κρίση, υιοθετώντας γραμμή οριοθέτησης που θα αποτελούσε επικάλυψη του Τουρκολιβυκού μνημονίου και θα οδηγούσε σε παραβίαση τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Κρήτης.
Εξελίξεις όμως έρχονται και με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό ομόλογό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή. Στόχος της Ελλάδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι να διασφαλίσει σε ανώτατο επίπεδο τη συμμετοχή των ισραηλινών στο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ώστε να υπάρξει μέγιστη δυνατή ασφάλεια έναντι των προκλήσεων από τουρκικής πλευράς. Τη συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στηρίζει και η Ουάσινγκτον.
Ο ρόλος του Ισραήλ είναι κομβικός και εκδηλώθηκε με σαφήνεια κατά την τριμερή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι μόλις ολοκληρώθηκαν οι επαφές με τους ομολόγους του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό. Οι Ισραηλινοί τα παρακολουθούν και βρίσκονται σε επιφυλακή και εφόσον η κατάσταση εκτραχυνθεί με υπαιτιότητα της Αγκυρας. Τότε θα αναλάβουν να μιλήσουν με τους Αμερικανούς μέσω των απευθείας διαύλων που ήδη διαθέτουν. Οι εργασίες για τη πόντιση του καλωδίου αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Απριλίου έπειτα από πολλές περιπέτειες που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2024, όταν οι έρευνες στα νότια της Κάσου διακόπηκαν έπειτα από παρουσία πέντε πολεμικών πλοίων της Τουρκίας. Ακολούθησαν αρκετά εντατικές διαβουλεύσεις και σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Τον Νοέμβριο η Άγκυρα έστειλε και πάλι τέσσερις φρεγάτες στα νότια της Κάσου, με τη φημολογία και μόνο ότι επίκειται επιστροφή των ερευνητικών στην περιοχή. Στις 4 Φεβρουαρίου το τουρκικό ναυτικό παρενόχλησε, δι’ ασυρμάτου, τα ερευνητικά πλοία που επιχειρούσαν σε διεθνή ύδατα στα βορειοανατολικά της Κρήτης, σταματώντας μέχρι νεότερας τις δραστηριότητες.
Ο σχολιασμός είναι απενεργοποιημένος