ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2014: Αττική – Σύνολο Περιφερειών σημειώσατε Χ

Εκλογές 2014: Αττική – Σύνολο Περιφερειών σημειώσατε Χ

Όλα τα κόμματα δηλώνουν πως πήρα το μήνυμα αυτών των εκλογών, χωρίς ωστόσο κανένας να μπαίνει στη διαδικασία να το ερμηνεύσει περεταίρω.

Είναι βέβαιο επικοινωνιακά ότι σε αυτόν τον πρώτο γύρο τις εντυπώσεις τις κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα η Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην Αθήνα. Οι δύο υποψήφιοι της Κουμουνδούρου έδειξαν ένα ρεύμα νίκης ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων που έκαναν λόγο για περίπατο των αντιπάλων τους.

Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και κρατούν ψύχραιμη στάση πιστεύουν πως την επόμενη εβδομάδα αυτό το ρεύμα νίκης θα φουντώσει και σε συνδυασμό με την βουβή οργή ενόψει των ευρωεκλογών, θα αυξήσουν κατά πολύ τα ποσοστά τους και την ψαλίδα με το κυβερνών κόμμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο δήμος της Αθήνας και η Αττική μπορούν να διαμορφώσουν κλίμα για όλη την ελληνική επικράτεια αφού όπως λένε χαρακτηριστικά η Β΄Αθήνας και η Αττική συνήθως βγάζουν κυβέρνηση.

Από την άλλη μεριά το προβάδισμα στον Δήμο της Αθήνας και στην Περιφέρεια της Αττικής έρχεται να φρενάρει η παρουσία της ΝΔ στην υπόλοιπη ελληνική περιφέρεια. Το κυβερνών κόμμα παρά την σημαντική υποχώρηση των ποσοστών του, φαίνεται να κρατάει ακόμα δυνάμεις αφού θα μπει στον δεύτερο γύρο σε 12 από τις 13 Περιφέρειες.

Παρόλα αυτά δεν λείπουν οι γκρίνιες στο εσωτερικό της ΝΔ αφού οι επιλογές βουλευτών σε κρίσιμα πόστα των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν… περπάτησαν. Πάντως αυτή την στιγμή ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να μπει σε διαδικασία απόδοσης ευθυνών για τις επιλογές αφού κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την εικόνα του κόμματος ενόψει του δεύτερου γύρου.

Όπως τονίσαμε από νωρίς στο NEWSBOMB η εβδομάδα που έρχεται θα είναι στην κυριολεξία η πιο κρίσιμη αφού η πόλωση θα διευρυνθεί και από τις δύο πλευρές.

Στο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να καθορίσει την λαϊκή ετυμηγορία και να οδηγήσει ακόμα και σε εθνικές εκλογές, ενώ στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ ευελπιστούν να αποσοβηθεί μια μη διαχειρίσιμη ήττα και να παραμείνει - αυτό που λένε στον κυβερνητικό συνασπισμό – όρθια η πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2014: Αυτές είναι οι τελικές εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών