ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Τα καρτέλ των κατασκευαστικών, η Μέδουσα, ο Τοξότης, ο Τσίπρας και ο Καλογρίτσας

Τα καρτέλ των κατασκευαστικών, η Μέδουσα, ο Τοξότης, ο Τσίπρας και ο Καλογρίτσας

Το Νewsbomb.gr αποκαλύπτει με ντοκουμέντα όλο το σκοτεινό παρασκήνιο με τις συγχωνεύσεις των κατασκευαστικών εταιρειών προκειμένου να δημιουργηθούν ολιγοπώλια για εργοληπτικές άδειες μεγαλύτερων έργων - Πώς εμπλέκεται η κατασκευαστική της οικογένειας Τσίπρα - Ποιος ο ρόλος του σημερινού υπερθεματιστή και εν δυνάμει καναλάρχη Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος - όλως τυχαίως - ρυθμίζει και τα χρέη του επι ΣΥΡΙΖΑ.

Μια εξαιρετικά αποκαλυπτική και διδακτική ιστορία «κατασκευαστικής διαπλοκής» φέρνει σήμερα (6/09/2016) στο φως της δημοσιότητας με συγκεκριμένα ντοκουμέντα το Newsbomb.gr.

Μετέχουν εκτός από μέλη της οικογένειας Τσίπρα, ο κόκκινος εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας, η οικογένεια Τραυλού και μερικά ακόμη... εκλεκτά μέλη της ελληνικής κατασκευαστικής οικογένειας σε ένα χορό εκατομμυρίων, με αγορές, εξαγορές, χρηματιστηριακά παιχνίδια και πολλά ακόμη.

Μια ιστορία που ξεκινάει εδώ και περίπου δύο δεκαετίες και φτάνει έως τις ημέρες μας.

Αποκαλύπτεται κυρίως ο τρόπος με τον οποίο είναι δεμένοι άρρηκτα ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας με μέλη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια (από την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση) διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι θα τσακίσει τη διαπλοκή των εργολάβων...

kalogritsas55papadreou

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2000 η εταιρεία «Χ.Ι. Καλογρίτσας» που δεν είχε προλάβει το μεγάλο πάρτι του Χρηματιστηρίου της Αθήνας παρότι προετοιμαζόταν καιρό γι αυτό, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Ζητούσε κεφάλαια 18 δισ. δραχμών από την Παράλληλη Αγορά, μέσω της δημόσιας εγγραφής για 2.047.500 μετοχές με τιμή 9.000 δραχμές τη μία.

Η έκπληξη για τον... κόκκινο εργολάβο και εκδότη της εφημερίδας «Η Πρώτη» -που εκδιδόταν υπό την πλήρη εποπτεία και καθοδήγηση του Περισσού στην περίοδο 1986 έως 1990 και έκλεισε με απόφαση του ΚΚΕ- ήταν μεγάλη. Στη δημόσια εγγραφή δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το ζητούμενο ποσό και έτσι έγινε μια από τις ελάχιστες εταιρίες στην ιστορία του Χρηματιστηρίου έως τότε.

Όπως πάντα υπάρχει και μια λογική εξήγηση.

Μια σημείωση που είχε συμπεριληφθεί με απόφαση των εποπτικών και ελεγκτικών αρχών στις πρώτες σελίδες του ενημερωτικού δελτίου της έκδοσης. Αφορούσε την έξω από κάθε πρόβλεψη αύξηση του κύκλου εργασιών όπου από τα 800 και κάτι εκατομμύρια δραχμές της περιόδου 1996-1997 βρέθηκε να έχει 30πλασιάσει τον τζίρο της με 24 δισ. δραχμές στην περίοδο 1999-2000.

Η θεαματική εκτίναξη τα δύο τελευταία χρόνια πριν την παρ' ολίγον είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο οφειλόταν σε ένα έργο συνολικού (αρχικού) προϋπολογισμού 30 δισ. δρχ. που αφορούσε το Εφετείο Αθηνών στο σύμπλεγμα των κτηριακών εγκαταστάσεων του Δικαστικού Μεγάρου.

Έτσι, η εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα όχι μόνο είχε τεράστια κέρδη από τις συμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο της τάξης των 63 δισ. δρχ.

Δύο χρόνια μετά ο τζίρος της εισηγμένης μόλις και μετά βίας έφθανε ξεπερνώντας ελαφρώς τα 400 χιλιάδες ευρώ...

Κι όμως ο... κόκκινος εργολάβος δεν το έβαλε κάτω.

Προσπάθησε ξανά αυτή τη φορά δια της πλαγίας μέσα από την εταιρεία «Τεχνοδομή» της οικογένειας Τραυλού.

Μέσα από μια διαδικασία συγχωνεύσεων με 8 ακόμη εταιρείες που σχεδιάζονταν την εποχή του 2002 οι μέτοχοι της «Χ.Ι. Καλογρίτσας» σκόπευαν να αποκτήσουν το 55,8% της «Τεχνοδομής».

Μέσα στις εταιρείες που θα συγχωνεύονταν συμπεριλαμβάνονταν η ίδια η «Χ.Κ. Καλογρίτσας», η «Τοξότης» συμφερόντων του Χρήστου Καλογρίτσα έως σήμερα, η «Μέδουσα» όπως είχε μετονομαστεί η «Τσίπρας ΑΤΕ» του Παύλου Τσίπρα, πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού την οποία ήδη είχε εξαγοράσει η οικογένεια Τραυλού προφανώς κατόπιν συνεννόησης και άλλες όπως η «Τελαμών», η «Τάλως», η Νιάσα ή Ιλιάς και η «Ανάπτυξη».

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ

Με τη συγχώνευση, σύμφωνα με επιστολή στο ΧΑΑ, το μετοχικό κεφάλαιο της «Τεχνοδομής», που στις 30/4/2002 ανερχόταν σε 14.154.426,00 ευρώ, διαιρούμενο σε 23.590.710 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,60 ευρώ έκαστη, θα αυξανόταν κατά 25.998.824,00 ευρώ, ενώ η ονομαστική αξία της μετοχής από 0,60 ευρώ ανά μετοχή, θα μετατρεπόταν σε 0,50 ευρώ έκαστη.

Οι μέτοχοι της εταιρίας «Χ.Ι. Καλογρίτσας», η οποία θα κατείχε και το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στη... νέα Τεχνοδομή, για κάθε μία παλαιά μετοχή που θα έδιναν θα ελάμβαναν 0,673998315 νέες μετοχές. Συνολικά θα λάβουν 44.820.888 νέες μετοχές (66.500.000 χ 0,673998315).

ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ Ο... ΝΕΟΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΗΣ

Και αυτή η προσπάθεια όμως απέτυχε και ήταν η δεύτερη ήττα για τον... κόκκινο εργολάβο που έκανε πολλά χρόνια να σηκώσει κεφάλι, αναγκαζόμενος στη συνέχεια να αλλάξει και την επωνυμία της επιχείρησής του σε «Ομάδα Κατασκευών ΑΕ» , έχοντας στο μεταξύ μεγάλα χρέη προς το δημόσιο που ρύθμισε – όλως τυχαίως - τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ταυτόχρονα κατηγορείται και για εμπλοκή σε υπόθεση με πλαστά και εικονικά τιμολόγια ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρεται σε ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον αρμόδιο υπουργό.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι φορολογικές αρχές έχουν καταλογίσει σε αυτόν και τη σύζυγό του (κάνουν κοινή φορολογική δήλωση) φορολογικές υποχρεώσεις για υπόθεση συνολικού ύψους 51 εκατ. ευρώ. Ο Καλογρίτσας αντιμετωπίζει εκτός από τη φορολογική διάσταση του θέματος και την ποινική, η οποία είναι ανοικτή. Προσφάτως μάλιστα απολογήθηκε ενώπιον των αρχών.

Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ

Εκτός από την οικογένεια Τραυλού στην «Τεχνοδομή» είχαν ήδη μπει ως μέτοχοι οι επιχειρηματίες Π. Πανούσης και Κ. Τσέλος της «ΑΤΤΙΚΑΤ» και Κ. Κούτλας της «Προοδευτική».

Η συμφωνία με βάση την οποία η τεχνική εταιρεία Χρ. Καλογρίτσας και άλλες έξι μικρότερες επιχειρήσεις θα απορροφούνταν από την «Τεχνοδομή» προκειμένου η τελευταία να εισαχθεί στη νέα ανώτατη τάξη των εργοληπτικών πτυχίων (με βάση το σχετικό νόμο του ΥΠΕΧΩΔΕ) ναυάγησε.

Οι πρώην βασικοί μέτοχοι της «Τεχνοδομή», η οικογένεια Τραυλού, κατηγόρησε στην τελευταία γενική συνέλευση τη διοίκηση ότι οδήγησε την εταιρεία στην αφάνεια.

Μια απαραίτητη σημείωση:

Την εποχή της παντοδυναμίας της «Τεχνοδομής», στα μέσα της δεκαετίας του 1990 οι φήμες της εποχής έφερναν την οικογένεια Τραυλού, όπως και την οικογένεια Καλογρίτσα να διατηρούν στενές σχέσεις με τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και τη σύζυγό του Δήμητρα Λιάνη.

Τελικά, το 2002 σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΒΕΤΤΕ Τεχνοδομή Αφοι Μιχ. Τραυλού αναφέρθηκε από τη διοίκηση ότι οι διαπραγματεύσεις με βάση το από 17/7/2002 Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης με τις υπό συγχώνευση εταιρείες Χ.Ι. Καλογρίτσας ΑΕ, Τελαμων ΑΕ, Μέδουσα ΑΤΕ, Τοξότης Ανώνυμος Τεχνική & Βιομηχανική Εταιρεία, και με τους εισφερόμενους κατασκευαστικούς κλάδους ΤΑΛΩΣ ΑΤΕ, ΝΙΑΣΑ ΑΤΕ, ΙΛΙΑΣ ΑΕ και Ανάπτυξη ΑΕ δεν ευοδώθηκαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ

Ευοδώθηκαν όμως οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση της εταιρείας «Μέδουσα ΑΤΕ» (τη μετάλλαξη της Τσίπρας ΑΤΕ), η οποία περιλαμβανόταν στο ίδιο δημοσιευθέν Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης και της οποίας η Τεχνοδομή Αφοι Μιχ. Τραυλού είναι μέτοχος κατά 100%.

Κατόπιν αυτών, η Τεχνοδομή Αφοι Μιχ. Τραυλού προχωρεί μόνο ως προς το σκέλος της απορρόφησης της Μέδουσα ΑΤΕ για την απόκτηση πτυχίου 6ης τάξης ΜΕΕΠ.

Η συζήτηση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με παράλληλη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής παρέλκει, αφού η Μέδουσα, που συγχωνεύεται δια απορροφήσεως, είναι κατά 100% θυγατρική της Τεχνοδομή Αφοι Μιχ. Τραυλού.

Η ΑΤΕ ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕΔΟΥΣΑ

Ας γυρίσουμε όμως λίγα χρόνια νωρίτερα. Στην εποχή που ο πατέρας του Αλέξη Τσίπρα, Παύλος Τσίπρας (απεβίωσε το 2012) ήταν ενεργό μέλος του κατασκευαστικού κλάδου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως στέλεχος της κατασκευαστικής εταιρείας που είχε ιδρύσει ο αδελφός του Ηρακλής (πατέρας του Γιώργου Τσίπρα, σημερινού γενικού γραμματέα στο υπουργείο Εξωτερικών) και στη συνέχεια μέσα από τη δική του εταιρεία Τσίπρας ΑΤΕ.

Για αρκετά χρόνια πορευόταν ικανοποιητικά με μικρά και μεγαλύτερα έργα του δημοσίου και των ΟΤΑ, έως ότου ήρθε η στιγμή να συνταξιοδοτηθεί. Τότε αντί να μεταβιβάσει την εταιρεία του στα παιδιά του, προφανώς αποφάσισε να την πουλήσει προκειμένου να εξασφαλίσει ένα καλύτερο... εφάπαξ για την οικογένειά του.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι έως το τέλος του 1995 ο Παύλος Τσίπρας ήταν πρόεδρος της εταιρείας υπογράφοντας μάλιστα και τους ισολογισμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 1995

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 1996

Και ενώ τη μια χρονιά είχε κέρδη και την άλλη ζημία, λίγους μήνες πριν δρομολογηθεί η διαδικασία μετονομασίας και στη συνέχεια πώλησης της επιχείρησης, τον Απρίλιο του 1997 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ Τσίπρας, κατά 100.000.000 δραχμές που είχε γίνει από το 1994 και μάλιστα είχε υπερδιπλασιαστεί από τα 60 εκατομμύρια που ήταν στα 160 εκατομμύρια δραχμές.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΤΕ

Έτσι, τον Μάιο του 1997 η Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία Τσίπρας (ΑΤΕ Τσίπρας) που είχε ιδρυθεί το 1987 μετονομάστηκε σε Μέδουσα Ανώνυμη Τεχνική Κατασκευαστική Εμπορική Τουριστική Λατομική Βιομηχανική και Κτηματική εταιρεία (Μέδουσα ΑΤΕ), με έδρα στο Μοσχάτο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΕ ΜΕΔΟΥΣΑ

Ήταν προφανώς η απόφαση των νέων ιδιοκτητών, της οικογένειας Τραυλού που λίγους μήνες αργότερα ανέλαβαν πλήρως καθώς ο Δημήτριος Σταύρος Τραυλός ανέλαβε πρόεδρος του Δ.Σ. σηματοδοτώντας το τέλος της οικογένειας Τσίπρα από την επιχείρηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΜΕΔΟΥΣΑΣ

Στο ενδιάμεσο είχε προηγηθεί μια νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από τα 160 εκατομμύρια στα 300.000 εκατομμύρια δραχμές.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΔΟΥΣΑΣ

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΣΙΠΡΑ

Με τον τρόπο αυτό τελείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα του Παύλου Τσίπρα και ειδικότερα με τις κατασκευές και τα έργα δημόσια και μη.

Όμως ήρθε αμέσως σχεδόν η σειρά των παιδιών του.

tsipras adelfia

Των μεγαλύτερων αδελφιών του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα οι οποίοι, λίγο πριν ολοκληρωθεί και επισήμως η αγοραπωλησία της ΑΤΕ Τσίπρας, λίγες ημέρες μετά την επίσημη αποχώρηση του πατέρα τους από τη διοίκηση της εταιρείας ίδρυσαν τη δική τους τεχνική εταιρεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΤΕ

Πάντα στην αγαπημένη του έδρα Φθιώτιδος 41 στην Αθήνα.

Ο 27χρονος τότε Δημήτρης Τσίπρας και η 32χρονη Ζαννέτ Τσίπρα ίδρυσαν την 1 Ιανουαρίου 1997 την Δ. ΤΣΙΠΡΑΣ – Ζ.ΤΣΙΠΡΑ ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με διακριτικό τίτλο Δίοδος ΟΕ και κεφάλαιο μερικών χιλιάδων ευρώ.

Την ίδια διεύθυνση δήλωσαν ως έδρα, όταν ήρθε η ώρα και τα ξαδέλφια Αλέξης και Γιώργος Τσίπρας όταν ίδρυσαν στις 23 Φεβρουαρίου του 2006 τη δική τους εταιρεία Γ. ΤΣΙΠΡΑΣ και ΣΙΑ ΕΕ ΔΤ.Τ και ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΕ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Newsbomb.gr είχε αποκαλύψει κατ' αποκλειστικότητα τον Απρίλιο του 2016 μια αμαρτωλή ιστορία με πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα στην οποία εμπλέκονται τα αδέρφια του Αλέξη Τσίπρα.

Παρόλα αυτά το μέγαρο Μαξίμου δεν απάντησε ποτέ στα καυτά ερωτήματα του Newsbomb.gr και προτίμησε το δρόμο της απόλυτης σιωπής.

Διαβάστε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr με τίτλο: «Τα αδέρφια του Τσίπρα και η πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα!»

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ... ΔΙΑΦΟΡΑ

Και δύο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που αξίζει να σημειωθούν:

Περίπου την ίδια εποχή που διαδραματιζόταν η εξαγορά της οικογενειακής κατασκευαστικής επιχείρησης Τσίπρα από την οικογένεια Τραυλού, ο κόκκινος εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας αποφάσιζε να ενεργοποιήσει μια ακόμη εταιρεία του που προσπάθησε να εντάξει στο κόλπο grosso της Τεχνοδομής, την Τοξότης ΑΕ και όχι Τοξότης ΑΤΕ που ανήκει στην γνωστή από την υπόθεση του Πόρτο Καρράς, οικογένεια Στέγγου.

Και αυτή η Τοξότης ΑΕ, αποτελεί σήμερα την αιχμή του δόρατος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας Καλογρίτσα καθώς κατάφερε μέσα στα 2 τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων κυβερνούν οι φίλοι και κουμπάροι του να εξακοντίσει σε δυσεθεώρητα ύψη τους τζίρους του χάρη στις αναθέσεις μιας θυγατρικής της ΔΕΗ αλλά και στην κατασκευή εκατοντάδων χιλιομέτρων από τους νέους οδικούς άξονες του εθνικού δικτύου.

Μάλιστα, για την κατασκευή των δικτύων της ΔΕΗ έχει συνάψει ήδη με τη ΔΕΔΔΗΕ εργολαβίες που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ φέρεται να χρωστάει στην εταιρεία 60 εκατ. ευρώ (έργα ΔΕΔΔΗΕ).

Η Τοξότης, με απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ της 15 Ιανουαρίου 2015, έλαβε 11 από τις 53 εργολαβίες για τα δίκτυα ηλεκτρισμού με εκπτώσεις 38-52%. Όμως 11 μήνες αργότερα, οι εργάτες στα εργοτάξια της Τοξότης απεργούσαν για την καταβολή δεδουλευμένων έξι μηνών που τους χρωστούσε ο Καλογρίτσας, επειδή του τα χρωστούσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Η εταιρεία Τοξότης είναι θυγατρική της ΜΙΚΗ ΑΕ -με διαφορετική διοίκηση- και είναι η βασική κατασκευαστική εταιρεία που κατεβαίνει στους διαγωνισμούς και εκτελεί τα έργα. Στη ΜΙΚΗ, τέσσερα από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν έδρα στην οδό Πλαστήρα 119 της Νέας Σμύρνης και πιο συγκεκριμένα είναι ο Χρ. Καλογρίτσας, η σύζυγος και οι δύο κόρες τους.

Το μέγεθος του ομίλου ΜΙΚΗ (συμπεριλαμβανομένης της Τοξότης) σε αριθμούς, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό του 2014, είναι: κύκλος εργασιών 31,991 εκατ. ευρώ, ζημιές 1,084 εκατ. ευρώ, σύνολο ενεργητικού 54 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 22 εκατ. ευρώ και δάνεια περίπου 17 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία Τοξότης εντάχθηκε το 2014 στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς χρωστούσε στην εφορία περίπου 1.000.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις