ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Δολοφονία Σκαφτούρου: Το σενάριο της βιασύνης και τα αδύνατα σημεία του σχεδίου

Δολοφονία Σκαφτούρου: Το σενάριο της βιασύνης και τα αδύνατα σημεία του σχεδίου
Η δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου χαρακτηρίζεται από αρκετούς στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. ως η πιο καλά σχεδιασμένη επίθεση που έχει απασχολήσει τις Αρχές από το 2017 και μετά.

Δολοφονία Σκαφτούρου: Μία εξήγηση που δίνεται από κάποιους αστυνομικούς είναι ότι οι εντολείς της επίθεσης βιάζονταν να εκτελεστεί το συμβόλαιο θανάτου.

Μία κλειστή ομάδα αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του 53χρονου, Γιάννη Σκαφτούρου, στην εξοχική του κατοικία στα Σκούρτα Βοιωτίας.

Οι εντολές που έχουν δοθεί στους αρμόδιους αξιωματικούς είναι η έρευνα να έχει απόλυτη στεγανότητα και αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό στοιχείο από τις έρευνες. Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι το συγκεκριμένο έγκλημα να μην προστεθεί στη μακρά λίστα των ανεξιχνίαστων επιθέσεων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Αττική.

Η δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου τη Δευτέρα του Πάσχα (25 Απριλίου) χαρακτηρίζεται από αρκετούς στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. ως η πιο καλά σχεδιασμένη επίθεση που έχει απασχολήσει τις Αρχές από το 2017 και μετά.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι γιατί οι δράστες επέλεξαν να «χτυπήσουν» στην εξοχική κατοικία του 53χρονου, παρουσία συγγενών (ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά).

Μία εξήγηση που δίνεται από κάποιους αστυνομικούς είναι ότι οι εντολείς της επίθεσης βιάζονταν να εκτελεστεί το συμβόλαιο θανάτου. Ότι δηλαδή για κάποιο λόγο –άγνωστο ακόμη στις Αρχές- δεν ήθελαν να περιμένουν για να σχεδιάσουν μία επίθεση σε κάποιο «ευνοϊκό» για αυτούς σημείο στην Αθήνα. «Το γεγονός ότι επέλεξαν να διανύσουν μία τέτοια απόσταση για να επιτεθούν εκτός Αττικής, μπροστά σε τόσο κόσμο, μπορεί να υποδηλώνει ότι ήθελαν να κάνουν επίδειξη δύναμης, μπορεί, ωστόσο, να υποδηλώνει και βιασύνη», λέει αστυνομική πηγή. Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι δολοφόνοι δεν είχαν κάποιο κρησφύγετο στην περιοχή αλλά επέστρεψαν μετά την επίθεση στη «βάση» τους.

Στο μοναδικό ίσως συμπέρασμα για την υπόθεση, στο οποίο καταλήγουν μέχρι στιγμής με σχετική βεβαιότητα οι αστυνομικοί, είναι ότι οι δράστες ήταν σίγουροι ότι δεν υπήρχαν ένοπλοι φρουροί στο σπίτι.

«Σε τέτοιου είδους επιθέσεις οι δράστες δεν ρισκάρουν να χτυπήσουν εάν υπάρχει αυξημένο ρίσκο τραυματισμού τους από πυρά. Και αυτό γιατί εάν αφήσουν κάποιον πίσω, σε περίπτωση που δεχτούν πυρά, ξέρουν ότι αυτό θα οδηγήσει πιθανότητα στην αποκάλυψη ολόκληρου του δικτύου τους. Για να φτάσουν λοιπόν μέχρι την αυλή του 53χρονου ήταν βέβαιοι ότι δεν υπάρχουν ένοπλοι φρουροί», αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Τρία είναι τα αδύνατα σημεία του σχεδίου τους, στα οποία ποντάρει η ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση του εγκλήματος. Το πρώτο είναι η μοτοσικλέτα που εγκατέλειψαν λόγω τεχνικού προβλήματος στα Σκούρτα, με τις Αρχές να προσπαθούν να ταυτοποιήσουν αποτυπώματα και γενετικό υλικό.

Το δεύτερο αδύνατο σημείο είναι ότι χρειάστηκε να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να φτάσουν αλλά και για να φύγουν από τα Σκούρτα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να έχουν καταγραφεί από πολλές κάμερες ασφαλείας. Οι αστυνομικοί αναζητούν υλικό από κάμερες ασφαλείας όχι μόνο από την ημέρα της επίθεσης αλλά και από τις προηγούμενες ημέρες. Και αυτό διότι μπορεί να προηγήθηκε παρακολούθηση του σπιτιού του 53χρονου, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών ενεργειών για το συμβόλαιο θανάτου.

Το τρίτο -εν δυνάμει- αδύνατο σημείο είναι οι επικοινωνίες που ενδεχομένως να πραγματοποίησαν οι τουλάχιστον τέσσερις δράστες. Είτε επικοινωνίες που μπορεί να έγιναν πριν την επίθεση, στο πλαίσιο παρακολούθησης του στόχου τους, είτε επικοινωνίες που μπορεί να έγιναν μετά το πρόβλημα που προέκυψε με τη μία από τις μοτοσικλέτες, προκειμένου να φυγαδευτούν από την περιοχή. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη υπόθεση χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολη, διότι το σχέδιο των δραστών ήταν καλά οργανωμένο.

Διαβάστε επίσης:

Τα 26 ανεξιχνίαστα συμβόλαια θανάτου και ο φάκελος Χρυσοχοΐδη - «Ο κύκλος αίματος δεν έκλεισε»