ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Χαλκιδική: Αποκάλυψη για τη «μαφία του λουκουμά» - Οι εκβιασμοί και οι συλλήψεις

Χαλκιδική: Αποκάλυψη για την «μαφία του λουκουμά»
Χαλκιδική: Εξαρθρώθηκε η «μαφία του λουκουμά»
Intime News

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 12 συνολικά ατόμων ηλικίας 17 έως 52 ετών

Η μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της ίδιας Διεύθυνσης και του Τμήματος Ασφαλείας Πολυγύρου, οδήγησε στην ταυτοποίηση των στοιχείων ατόμων που ενέχονται σε περιπτώσεις εκβίασης, εμπορίας ανθρώπων και άλλων αδικημάτων.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 12 συνολικά ατόμων ηλικίας 17 έως 52 ετών για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, εκβίασης, εμπορίας ανθρώπων, παράβασης Νομοθεσίας που αφορά στην πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παράβασης του Νόμου περί όπλων. Πρόκειται για 39χρονο διευθύνοντα εγκληματικής ομάδας και τέσσερα μέλη της ομάδας, καθώς και επτά ακόμα, κατά περίπτωση, συνεργούς του 39χρονου.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 39χρονος είχε συγκροτήσει και διεύθυνε εγκληματική ομάδα, μέλη της οποίας αποτελούσαν τέσσερις εκ των παραπάνω. Στο πλαίσιο της παράνομης δράσης της ομάδας, εξανάγκαζε Αλβανούς να εργάζονται για λογαριασμό του ως πωλητές πρόχειρων γευμάτων (λουκουμάδων), άνευ άδειας αρμόδιας αρχής, σε 19 παραλίες στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής.

Προκειμένου να κατέχει και να εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τα επικερδέστερα σημεία πολυπληθών παραλιών, μεταχειρίζονταν εκβιαστικές μεθόδους και πρακτικές. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι σε επτά τουλάχιστον περιπτώσεις, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας μεταχειρίστηκαν απειλές σε βάρος της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, προκάλεσαν σωματικές βλάβες και χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα σε βάρος έτερων πωλητών πρόχειρων γευμάτων, ιδιοκτητών παράκτιων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και υπαλλήλων ιδιωτικών εταιρειών παροχής ασφαλείας (security).

Σημειώνεται ότι σε μία εκ των προαναφερόμενων περιπτώσεων, ο 39χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πολυγύρου για υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας που έλαβε χώρα με τη συνδρομή συνεργών του, σε περιοχή της Χαλκιδικής τον Ιούλιο του 2021. Από την αστυνομική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο εκ των συνεργών στη συγκεκριμένη υπόθεση, οι οποίοι αποτελούσαν μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επίσης, ότι ο 39χρονος σε μία περίπτωση ανέλαβε την εκβιαστική διατήρηση παράνομα εισπραχθέντων ποσών από δύο ιδιοκτήτες κέντρων αισθητικής και αδυνατίσματος στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου οι τελευταίοι να διατηρήσουν στην κατοχή τους χρηματικό ποσό που απέσπασαν από πελάτισσα με πρόβλημα υγείας, ενώ με τον ίδιο τρόπο επιχείρησε να μεταβιβαστούν στους ανωτέρω ιδιοκτήτες της επιχείρησης δύο ακίνητα της ίδιας πελάτισσας. Επίσης, σε δύο ακόμη περιπτώσεις ανέλαβε την εκβιαστική είσπραξη ποσών για λογαριασμό έτερων ατόμων.

Με πληροφορίες από: Thestival