ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Κιβωτός του Κόσμου: Η παιδική εργασία και ο «μεσσίας» πάτερ Αντώνιος

Κιβωτός του Κόσμου: Η παιδική εργασία και ο «μεσσίας» πάτερ Αντώνιος
Παιδική εργασία καταγγέλλουν για την Κιβωτό του Κόσμου
Glomex

Η Οικονομική Αστυνομία «ξεψαχνίζει» τις δομές της Κιβωτού του Κόσμου, ενώ νέες μαρτυρίες για παιδική εργασία έρχονται στη δημοσιότητα. Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει παιδιά να σκάβουν σε χωράφια.

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες παιδιών για τις συνθήκες διαβίωσής τους στην Κιβωτό του Κόσμου, ενώ τις τελευταίες ώρες έχουν έρθει στη δημοσιότητα και μαρτυρίες για παιδική εργασία στις δομές.

Σε βίντεο ντοκουμέντο του MEGA φαίνονται τα παιδιά να σκάβουν σε χωράφι. «Πηγαίναμε σε ένα χωράφι το καλοκαίρι με 40 βαθμούς από πάνω μας και ήμασταν με τσουγκράνες και σκάβαμε και μας έλεγαν να τις βγάζετε από τις ρίζες. Κι όταν τους λέγαμε δεν μπορούμε άλλο μας έλεγαν ‘έλα κάνε, κάνε, κάνε’».

Με καπέλο το 15χρονο παιδί προσπαθεί να προστατευτεί από τον μεσημεριανό ήλιο όση ώρα με τσουγκράνα περιποιείται τον κήπο. Στο βάθος, άλλα δύο αγόρια σκυμμένα πάνω σε λάκκους δεν σταματούν ούτε λεπτό. Με τσάπες σπάνε πέτρες και με τα χέρια τους ξεχορταριάζουν. «Δεν κάναμε τίποτε άλλο δουλειά, σχολείο, δουλειά, σχολείο», δηλώνουν.

Στο βάθος του διαδρόμου μια παιδαγωγός με μεγάλο καπέλο επιβλέπει και σημειώνει την πρόοδο των εργασιών, προκειμένου να επιβληθούν και οι ανάλογες συνέπειες.

«Καθόντουσαν και βλέπανε ποιοι δουλεύουν. Αν πχ δεν δουλεύει ο Κώστας, δεν θα φάει αυτό το γλυκό και θα φάει το χθεσινό φαγητό. Ή θα κάτσει τιμωρία στο σπίτι 2 – 3 μέρες ή απομόνωση».

Παιδιά γυμνασίου κρατούσαν φτυάρια μεγαλύτερα από το μπόι τους, ενώ ήταν φανερά εξουθενωμένα από τη δουλειά. Ένα από τα παιδιά της δομής τραβά βίντεο και τα στέλνει στην επιστάτη για να της αποδείξει πως όλα πάνε ρολόι.

Στη συνέχεια, μετά τις 15.00 το μεσημέρι τα παιδιά πήγαιναν να κάνουν δουλειές στην αποθήκη. «Κουβαλάγαμε λάδια, κουβαλάγαμε μακαρόνια σε κούτες, ξεφορτώνομε φορτηγά. Γυρνούσα και επειδή ήθελα να διαβάσω 2 – 3 ώρες όπως κάνουν όλα τα παιδιά, έμενα μου έλεγαν να φάω και να πάω αποθήκη ή φάρμα» αναφέρουν τα παιδιά.

Οι 15χρονοι εκδορείς

Παιδιά 15 ετών εκπαιδεύονταν να βγάζουν το δέρμα από το σφαγμένο αρνί. Κάθονται αντικρυστά, και με κοφτερά μαχαίρια ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες.

«Είπαμε ο σβέρκος ο λαιμός είναι το καλύτερο κρέας του ζώου γι’ αυτό υπάρχει και η παροιμία που λέει ‘ψώνισα από σβέρκο’. Τα παιδιά ξετομαριάζουν ένα αρνί και βλέπουμε ότι πάνε πολύ προσεκτικά. Όπως πρέπει με λεπτομέρεια. Μπράβο παιδιά».

Η πασχαλινή απεικόνιση του «μεσσία» πατέρα Αντωνίου

Η «Κιβωτός του κόσμου» κάθε χρόνο έβγαζε μία εφημερίδα. Σε εκείνη του Απριλίου του 2021 στο εξώφυλλο απεικονιζόταν ο πατήρ Αντώνιος ως κάποιος άγιος με τη φράση «Δεύτε λάβετε φως» πάνω από το φωτισμένο κεφάλι του.

Από κάτω του βρίσκονται κάποια παιδάκια κοιτώντας τον στα μάτια, κρατώντας λαμπάδες.

Τα ερωτήματα για τους 80 τραπεζικούς λογαριασμούς και τις καταθέσεις των 15 εκατ. ευρώ

Μία ακόμα θυρίδα σε τράπεζα στη Χίο θα ερευνήσουν τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας στο πλαίσιο των ελέγχων στην Κιβωτό του Κόσμου.

Μπορεί μέσα από τους ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς και τραπεζικές θυρίδες τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας να έχουν εντοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ωστόσο εικάζεται ότι δεν έχουν βρεθεί όλα τα μετρητά που είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα.

ύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, πέρα από τους 80 τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν βρεθεί στην κατοχή της «Κιβωτού του Κόσμου», το ζητούμενο που προκύπτει από τον οικονομικό έλεγχο είναι πώς έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 15 εκατ. ευρώ και γιατί δεν έχουν επενδυθεί για τις ανάγκες της δομής ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου, δεν αναμένεται να βρεθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, αλλά μπορεί τα εν λόγω χρηματικά ποσά να αφορούν κάποιες προσωπικές και παροδικές συναλλαγές των εμπλεκόμενων προσώπων.

Σχετικές ειδήσεις