ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Σαν σήμερα (31/12) δολοφονείται ο Χαράλαμπος Αμανατίδης

Σαν σήμερα (31/12) δολοφονείται ο Χαράλαμπος Αμανατίδης

Σαν σήμερα 31/12 το 2004, δολοφονείται έξω από την οικία του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην Κηφισιά ο ειδικός φρουρός Χαράλαμπος Αμανατίδης.

Η υπόθεση δολοφονίας του Χαράλαμπου Αμανατίδη, ο οποίος εκτελέστηκε ξημερώματα παραμονής Πρωτοχρονιάς πριν από 10 χρόνια, στις 3:17 το πρωί, συγκαταλέγεται μεταξύ των αξεδιάλυτων ακόμα θρίλερ μυστηρίου.

Στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται:

«Ο Ειδικός Φρουρός Χαράλαμπος Αμανατίδης γεννήθηκε το 1972 στην Ημαθία και υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2004 εκτελούσε υπηρεσία ως σκοπός φρούρησης στην οικία του στρατιωτικού ακολούθου της Βρετανικής Πρεσβείας.

Βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένος στο φυλάκιο της σκοπιάς, έχοντας δεχθεί πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο.

Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο θάνατός του οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια».

Αντιτρομοκρατική

Ο ειδικός φρουρός (701988) Αμανατίδης Χαράλαμπος του Θεοδώρου και της Παρθένας, αναφέρει το πόρισμα, υπηρετούσε στο ΑΤ Κηφισιάς από 5/2/2001 και εκτελούσε υπηρεσίες φρούρησης στόχων και περιπολίες.

Την 30/31 -12-2004 είχε διατεθεί για εκτέλεση υπηρεσίας κατά τις ώρες 22:00-06:00 ως σκοπός φρούρησης οικίας του στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής πρεσβείας, επί των οδών Καρπάθου και Θήρας.

Για την εκτέλεση της υπηρεσίας είχε χρεωθεί το υπ’ αριθμόν C. 295791 υπηρεσιακό υποπολυβόλο ΜΡ-5 και μία γεμιστήρα με 20 φυσίγγια των 9ΜΜ, ενώ παράλληλα έφερε μαζί του το Μ.41721 Ζ ατομικό πιστόλι μάρκας BERETTA 92 FS CAL 9 MM και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Το πιστόλι έφερε ένα φυσίγγιο στη θαλάμη και γεμιστήρα που περιείχε 11 φυσίγγια, καθώς και ένα ακόμη γεμιστήρα με 11 φυσίγγια που βρέθηκε στη ζώνη εξάρτησης.

Ακολουθεί το κομβικό σημείο της υπόθεσης, καθώς όπως αναφέρεται, αρχικά, προανακρίσεως επελήφθη η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, τμήμα 1ο Εγκλημάτων κατά Ζωής, και στη συνέχεια την υπόθεση ανέλαβε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας/ Τμήμα Ερευνών, (Αντιτρομοκρατική).

Εκτέλεση

Την 00:25 ώρα της 31/12/2004, αναφέρεται, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Παπανδρέου Φώτιος, διοικητής ΑΤ Κηφισιάς, μετέβη στο στόχο που εκτελούσε υπηρεσία ο Αμανατίδης και διαπίστωσε κατά την επιθεώρηση του ότι εκτελούσε κανονικά τα καθήκοντα του.

Κατά την επιθεώρηση, στη σκοπιά ήταν ο Κ… Στέφανος κάτοικος Κηφισιάς, οδός …, ο οποίος επειδή μένει κοντά πολύ συχνά προσφέρει στους αστυνομικούς καφέδες και αναψυκτικά.

Το βράδυ εκείνο ο καιρός ήταν βροχερός και έκανε πολύ κρύο. Ο Αμανατίδης δεν ανέφερε κάποιο πρόβλημα. Ο Κ… κατά την εξέτασή του ανέφερε ότι το συγκεκριμένο βράδυ πήγε στη σκοπιά της οδού Θήρας και παρέμεινε εκεί μέχρι την 1:30, στη συνέχεια πήγε σπίτι του, πήρε ζάχαρη και καφέ, τα πήγε στον ειδικό φρουρό και αποχώρησε…

Άπαντες οι εξετασθέντες ανέφεραν ότι οι δράστες της δολοφονίας ενήργησαν με απίστευτο μίσος, ήταν αδίστακτοι και πυροβόλησαν πολλές φορές επιδιώκοντας το θάνατο του.

Ο αστυφύλακας Κριαράς Ιωάννης και ειδικός φρουρός Χαρίσκος Αθανάσιος που κατέφθασαν πρώτοι στο σημείο, ύστερα από σήμα του Κέντρου της Άμεσης Δράσης, ανέφεραν ότι με την άφιξη τους έλαβαν μέτρα αυτοπροστασίας, απέκλεισαν την περιοχή, αφού προηγουμένως είχαν διαπιστώσει ότι ο Αμανατίδης ήταν νεκρός, δεδομένου ότι στις συνεχείς κλήσεις δεν υπήρχε ανταπόκριση.

Δύο όπλα

Η εκτίμηση είναι ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν δύο όπλα. Στη νεκροτομή από τον ιατροδικαστή Αθηνών, Νίκο Καλογριά, παρατηρήθηκαν τραύματα στη δεξιά κροταφική χώρα, στο δεξιό πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα, στο δεξιό υποχόνδριο, στο δεξιό λαγόνιο, στην έσω επιφάνεια αριστεράς κατ’ αγκώνι αρθρώσεως, στην έξω περιφέρεια αριστερού μηρού, πρόσθια επιφάνεια αριστερής κνήμης, μετατάρσια χώρα αριστερού άκρου ποδός, καθώς και έσω επιφάνεια άνω τριτημορίου αριστερού μηρού.

Εκτός από τα 9 τραύματα από το ένα όπλο, ο Αμανατίδης δέχτηκε σε ακόμη 6 σημεία του σώματος σφαίρες από το δεύτερο όπλο των δραστών.
Από τη νεκροτομή διαπιστώθηκε ότι ο φρουρός χτυπήθηκε στο κεφάλι, με θώρακα, στους πνεύμονες, υπέστη ρήξη ήπατος ως εξ επιδράσεως βολίδος, ενώ έφερε 5 διαμπερή και 4 τυφλά τραύματα.

Τραύματα πάλης ή άμυνας, δεν διαπιστώθηκαν.

Συμπεράσματα

Κατά το χρόνο του τραυματισμού, ο Αμανατίδης εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία φρούρησης στόχου κατόπιν συγκεκριμένης έγγραφης διαταγής και επομένως ο θανάσιμος τραυματισμός έλαβε χώρα σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Έφερε όλα τα δημόσια του είδη (ατομικό οπλισμό, αυτόματο υποπολυβόλο ΜΡ-5 και αλεξίσφαιρο γιλέκο το οποίο φορούσε.

Ο θανάσιμος τραυματισμός του έλαβε χώρα από άγνωστους κακοποιούς που οπλοφορούσαν, η δε υπηρεσία που εκτελούσε ως εκ της φύσεως των καθηκόντων συνεπαγόταν αυξημένο κίνδυνο.

Μεταξύ της διατεταγμένης υπηρεσίας που εκτελούσε και του επελθόντος θανάτου, υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος, γιατί εξαιτίας της υπηρεσίας που εκτελούσε (αίτιο), δημιουργήθηκαν οι πραγματικές εκείνες συνθήκες που ήταν αναγκαίες για την επέλευση του θανάτου (αποτέλεσμα). Η συγκεκριμένη περικοπή είναι αξιοσημείωτη, καθώς καταρρίπτει την εκδοχή των ενδεχόμενων προσωπικών διαφορών…

Από την εξέταση των αστυνομικών, αλλά και των οικείων του θανόντος, περιγράφεται ως καλός χαρακτήρας, ηθικός, εργατικός, ευσυνείδητος, έντιμος και αφοσιωμένος στη δουλειά του. Από κανέναν δεν δόθηκε η εντύπωση ότι μπορεί έστω και στο παραμικρό να σχετίζονταν ή να συναναστρέφονταν με ανθρώπους που μπορεί να κινούνται ύποπτα, παράνομα, ανέντιμα και ανήθικα.

Το πόρισμα της ΕΔΕ καταλήγει με τις ακόλουθες προτάσεις:

1. Να τεθεί στο αρχείο από πειθαρχικής πλευράς η παρούσα υπόθεση.

2. Να θεωρηθεί ότι ο τραυματισμός συνεπεία του οποίου επήλθε ο θάνατος του ειδικού φρουρού (701988) Αμανατίδη Χαραλάμπους του Θεοδώρου, ότι αυτός ευρίσκετο εν υπηρεσία, εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία και ο θάνατος του επήλθε προδήλως και αναμφισβητήτως ένεκα της υπηρεσίας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Να καταλογιστεί σε βάρος του δημοσίου η αξία του κλαπέντος οπλισμού, ήτοι: ενός υποπολυβόλου ΜΡ-5, μιας γεμιστήρος και 20 φυσιγγίων.

Πηγή: bloko.gr