ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ.: Το -προσωρινό- ξήλωμα του Σφακιανάκη και η αποστρατεία του «κυνηγού» δολοφόνων

Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ.: Το -προσωρινό- ξήλωμα του Σφακιανάκη και η αποστρατεία του «κυνηγού» δολοφόνων

Δύο γεγονότα σημάδεψαν τις φετινές κρίσεις στην αστυνομία και προκάλεσαν αντιδράσεις στο προσωπικό του σώματος, αλλά και στους απλούς πολίτες.

Το ένα είναι η αποστρατεία του αστυνομικού διευθυντή Σταύρου Σταυρόπουλου, ο οποίος θεωρείται από τους πιο μάχιμους αξιωματικούς με μεγάλες επιτυχίες στην εξιχνίαση σημαντικών υποθέσεων, όπως απαγωγές, δολοφονίες, συμμορίες εκβιαστών και συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών.

Ο Σταυρόπουλος είχε διατελέσει επί χρόνια διοικητής στο τμήμα ανθρωποκτονιών της ασφάλειας Αττικής και στη συνέχεια στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων, απ' όπου απομακρύνθηκε πριν από λίγους μήνες.

Τον αποκαλούσαν διώκτη του εγκλήματος, ενώ υπήρχε συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του από έγκλειστο αρχινονό.

Το δεύτερο γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. ήταν η απομάκρυνση του Μανώλη Σφακιανάκη από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, μία υπηρεσία με μεγάλες επιτυχίες η οποία μάλιστα άρχισε τη λειτουργία της υπό τη διοίκηση του.

Ο Σφακιανάκης διατηρήθηκε μεν στον βαθμό του υποστρατήγου, αλλά μετακινήθηκε – προσωρινά όμως - σε θέση στο αρχηγείο που θεωρείται παροπλισμένη, όπως είναι αυτή του προϊσταμένου στον κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Τελικά, ο Σφακιανάκης μετά από ένσταση που υπέβαλε κατά της μετάθεσης, παραμένει στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Οι «καρατομήσεις» των αντιστράτηγων και η «μάχη» για τη θέση του Υπαρχηγού


Εκεί πάντως που έγινε «σφαγή» ήταν στους αντιστρατήγους, όπου αποστρατεύτηκαν εκτός του μέχρι πρότινος αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρη Τσακνάκη ο οποίος έδωσε τα ηνία του σώματος στον Κωνσταντίνο Τσουβάλα, ο Μανώλης Κατριαδάκης, ο Δημήτρης Σοφιός και ο Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας.

Έτσι, για πρώτη φορά θέση αντιστρατήγου στην αστυνομία κατέλαβε γυναίκα, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη η οποία ανέλαβε Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου και μέχρι πρότινος είχε αναλάβει το μεταναστευτικό.

Τις άλλες θέσεις κατέλαβαν οι Ιωάννης Διαμαντόπουλος (πρώην Αττικάρχης), ως Υπαρχηγός του Σώματος, Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας και Μιχάλης Καραμαλάκης, ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας.

«Μάχη» έγινε για την θέση του υπαρχηγού, όπου ο Πάνος Καμμένος ήθελε να τοποθετηθεί ο Δημήτρης Σοφιός, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να αναβαθμίσουν τον Μανώλη Κατριαδάκη.

Τελικά καμία από τις δύο πλευρές δεν αναδείχθηκε νικήτρια, καθώς και οι δύο αντιστράτηγοι αποστρατεύτηκαν. Τον δρόμο της αποστρατείας πήρε και ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο οποίος είχε υπηρετήσει επί σειρά ετών στην προσωπική φρουρά του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και σε καίριες θέσεις όπως αυτή του Αττικάρχη.

Στις θέσεις - κλειδιά με εξαίρεση αυτή του Αττικάρχη που μετακινήθηκε ο υποστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, δεν έγιναν αλλαγές.

Έτσι παρέμειναν : διοικητής της αντιτρομοκρατικής ο Αντώνης Μπάκας, διοικητής ασφάλειας Αττικής ο Χρήστος Παπαζαφείρης, διοικητής οικονομικής αστυνομίας ο Μανώλης Πλουμής, επικεφαλής στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων ο Αναστάσιος Αναστασάκος, ενώ στην τροχαία Αττικής διατηρήθηκε ο Βλάσσης Βαλατσός.

Σχετικές ειδήσεις