ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αθανασίου για Παπαγγελόπουλο: Μου ζήτησε να φτιάξω κάτι για Παπαχρήστο

Αθανασίου για Παπαγγελόπουλο: Μου ζήτησε να φτιάξω κάτι για Παπαχρήστο
Eurokinissi

Αθανασίου για Παπαγγελόπουλο: «Ήθελε να ωφελήσει τον Σάλα» - «Μου ζήτησε να φτιάξω κάτι για Παπαχρήστο»

«Χτυπήματα» μέσω δημοσιευμάτων, παρεμβάσεις σε αρκετές υποθέσεις είτε για να οδηγηθούν άνθρωποι στη Δικαιοσύνη, είτε για να «παγώσουν» έρευνες κατήγγειλε ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου κατά την κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο, με κατηγορουμένους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

«Ήμουν οικονομικός εισαγγελέας από το 2013 έως το 2017. Είχα επισκεφθεί όλους τους υπουργούς και όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παπαγγελόπουλος τον επισκέφθηκα και τον συγχάρηκα και τον ενημέρωσα για υπηρεσιακά θέματα. Τότε υπήρξε μια κουβέντα και ενδιαφέρθηκε περισσότερο για τους μιντιάρχες και καναλάρχες» ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Όπως περιέγραψε ο μάρτυρας, σε κάποια από τις συναντήσεις τους και κατά την έξοδο του από το γραφείο, ο κ. Παπαγγελόπουλος τον ρώτησε για τον δημοσιογράφο Παπαχρήστο. «Είχε μπροστά του κάποιες εφημερίδες, με κοιτάει και μου λέει για τον δημοσιογράφο κ. Παπαχρήστο, αν έχει τίποτα. Του λέω απολύτως τίποτα. Μου λέει «δεν κοιτάς να φτιάξεις τίποτα;». Εγώ έφυγα και αυτός δεν μου είπε τίποτα. Αυτή ήταν η στιχομυθία που είχαμε» είπε στο δικαστήριο.

Πρόεδρος: Αυτά τα δύο κοίτα να φτιάξεις κάτι ή δεν κοιτάς να φτιάξεις κάτι έχουν εκατό τοις εκατό την ίδια έννοια;

Μάρτυρας: Για εμένα ναι. Δεν μου ζητούσε να φτιάξω τραχανά. Δικογραφία μου ζητούσε να φτιάξω για έναν άνθρωπο που ήταν αθώος.

Πρόεδρος: Εννοιολογικά ήταν το ίδιο όταν σας ρωτά;

Μάρτυρας: Για μένα ήταν το ίδιο ακριβώς.

Πρόεδρος: Δεν θα έλεγε κάντε έλεγχο;

Μάρτυρας: Ο τρόπος που τον κοίταξα και ήμουν τόσο ενοχλημένος δεν του έδωσε περιθώριο να μου πει περισσότερα.

Πρόεδρος: Το λογικό ήταν να πει κάνε του έναν έλεγχο να δούμε αν βρεις κάτι. Ήταν ξεκάθαρο και επιτακτικό το φτιάξε κάτι;

Μάρτυρας: Προσπάθησε να με οδηγήσει να φτιάξω κάτι, να βάλω σε ομηρία έναν αθώο. Κάποιον που δεν είχα καμία καταγγελία σε βάρος του να κάνω ένα έλεγχο που θα ήταν ενοχλητικό σε βάρος του. Αν συνέχιζα την κουβέντα και συνεργαζόμουν … δεν ήξερα τι θα γινόταν.

Για την υπόθεση Βγενοπούλου

Η επόμενη παρέμβαση του τότε αναπληρωτή υπουργού, κατά τον μάρτυρα έγινε τον Μάιο του 2016, όταν διερευνούσε την υπόθεση του επιχειρηματία Βγενόπουλου. «Με φορτικότητα με πίεζε. Συνεχώς με ρωτούσε τι γίνεται. Υπήρχαν προθεσμίες. Αυτό που με πίεζε ήταν να τελειώνει η υπόθεση, να βγει διάταξη δέσμευσης και νόμιζε δηλαδή ότι το καθυστερούν οι ελέγκτριες για κάποιο λόγο. Και μου λέει «αν δε τελειώσει γρήγορα η υπόθεση αυτή θα βγω στα κανάλια και θα πω ότι τα έχουν αρπάξει οι ελέγκτριες». Τον ρώτησα αν έχει στοιχεία και μου είπε πως όχι, αλλά ξέρει. Τι μου έλεγε δηλαδή; Να τελειώσω τον έλεγχο τσάτρα - πάτρα, να παραβούν δηλαδή αυτές το καθήκον τους και εγώ να ήμουν ηθικός αυτουργός. Σημειωτέων ότι είχαν δεσμευθεί 200 εκατ. ευρω και ξέρετε πόσα έχουν μείνει 4. Και ξέρετε γιατί; Το Διοικητικό Εφετείο είπε ότι δεν τηρήθηκε η προθεσμία» κατέθεσε ο μάρτυρας.

Για υπόθεση Αλαφούζου

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου. «Τον Ιούλιο του 2016 παρήγγειλα προκαταρκτική για τον κ. Αλαφούζο. Στις 13 Ιουλίου βγήκε εντολή ελέγχου και ενώ συνεχίζονταν ο έλεγχος φτάνει ο Αύγουστος κι εγώ ήμουν σε δικαστικές διακοπές. Στις 6 Αυγούστου βλέπω ένα πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και είχε μπροστά ένα δημοσίευμα με φωτογραφία του κ. Αλαφούζου και από κάτω έγραφε «Ώρα Αθανασίου» και από κάτω έγραφε «Μια χούντα καθυστερεί τον έλεγχο Αλαφούζου». Ο Κουρτάκης έγραφε σε στήλη της εφημερίδας ότι εγώ καθυστερούσα το φορολογικό έλεγχο για τον κ. Αλαφούζο φοβούμενος τον πόλεμο από εκείνον. Δηλαδή ότι υπήρξε ολιγωρία και ότι δεν τολμούσα λόγω των παναθηναϊκών μου καταβολών. Επίσης ότι αντίστοιχη καθυστέρηση υπήρξε και για φοροδιαφυγή στη Παναθηναϊκή Συμμαχία του Γιάννη Αλαφούζου. Πέραν των άλλων έμπλεξε και μια εφοριακό που δεν είχε καμία σχέση με τον έλεγχο. Κατάπτυστο! Όλα ψέματα και ενώ είδα το δημοσίευμα δέχομαι τηλεφώνημα από τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος με ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος είχε δει το δημοσίευμα και ζητούσε τον Κουρτάκη και απειλούσε Θεούς και Δαίμονες ότι θα τον σύρει στα δικαστήρια. Και μου λέει ο κ. Παπαγγελόπουλος μάζεψέ την, να την πείσω δηλαδή να μη κάνει καμία ενέργεια σε βάρος Κουρτάκη και εφημερίδας του. Εγώ του είπα ότι δεν πρόκειται να της πω απολύτως τίποτα».

Πρόεδρος : Μετά από πόσα χρόνια από το πρώτο δημοσίευμα έγινε αυτό;

Μάρτυρας: Αυτό βγήκε το 2020. Ο Κουρτάκης έγραφε ότι πήγαινα εγώ στο γήπεδο και παρακολουθούσα αγώνα με τον κύριο Αλαφούζο. Δεν κρύβομαι ότι είμαι Παναθηναϊκός αλλά δεν τον γνωρίζω τον κύριο Αλαφούζο. Ο Παπαγγελόπουλος με πήρε την ημέρα εκείνη για να προστατεύσει τον Κουρτάκη γιατί πίσω από το δημοσίευμα ήταν εκείνος. Ο τρόπος αυτός τη πίεσης ήταν χειρότερος γιατί θα μπορούσε να γίνει πειθαρχική δίωξη σε βάρος μου.

Τα δημοσιεύματα αυτά προκάλεσαν απορίες στο μάρτυρα, που όπως είπε στο δικαστήριο, άρχισε να αναρωτιέται για τις σχέσεις μεταξύ εκδότη και αναπληρωτή υπουργού. «Εγώ δεν τον γνώριζα, ούτε τον είχα συναντήσει ποτέ σε δικαστήριο τον Κουρτάκη. Στο μεταξύ δεν είχα πάρει χαμπάρι ότι έγραφε διάφορα σχόλια και κείμενα σε βάρος μου. Έπεσα από το σύννεφα αρκετά αργότερα, μετά την κατάθεση μου στη Βουλή, το 2020, βγήκε δημοσίευμα από τον κ. Κουρτακη που έλεγε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος του είχε πει για μένα. Λίγο πολύ έλεγε ότι αυτός του έδινε τις πληροφορίες. Έλεγε ότι ο Αλαφούζος με έλεγε Πάνο, και τα επανέλαβε και ο κ. Παπαγγελόπουλος στη Βουλή και βγήκε ο Αλαφούζος και τον διέψευσε. Με πήρε να προστατεύσει τον Κουρτάκη γιατί πίσω από το δημοσίευμα ήταν ο ίδιος. Έδινε στον Κουρτάκη και ψευδείς και αληθινές πληροφορίες ανάλογα με το πως τον βόλευε».

Η υπόθεση Σάλα

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στην καταγγελλόμενη από πλευράς του παρέμβαση Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλα, εκτιμώντας ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «αγόραζα χρόνο» για να πάρει όλες τις υποθέσεις στην
Εισαγγελία Διαφθοράς που ήταν επικεφαλής η Ελενη Τουλουπάκη.

«Όταν κάποιος λέει ότι δεν χωνεύει τους τραπεζίτες και βλέπεις ξαφνικά ενδιαφέρον για έναν τραπεζίτη, σκέφτεσαι αν υπάρχει διαπλοκή από πίσω. Νομίζω ότι αγόραζε χρόνο. Ήθελε να κατεβάσει νομοσχέδιο για να πάρει τις υποθέσεις η εισαγγελία Διαφθοράς, στην οποία ήταν ήδη εκεί η κυρία Τουλουπάκη. Ο σκοπός του ήταν να ωφελήσει τον κ. Σάλα, τέρμα και τελεία. Μπορεί να ψάξει το δικαστήριο σας να βρει άκρη. Μήπως πρέπει να ψάξει το δικαστήριο σας αν ο γιος του κ. Παπαγγελόπουλου είχε προσληφθεί σε κάποια συστημική τράπεζα;» είπε ο μάρτυρας.

«Άρχισα την έρευνα και ζήτησα στοιχεία από την Τράπεζα Πειραιώς. Στην αρχή συνεργάστηκαν αλλά μετά όχι και μας έστειλαν εξώδικο στην οικονομική εισαγγελία. Ήθελαν να μας κόψουν από την έρευνα, πάντα έφεραν αντιρρήσεις για να μας δώσουν στοιχεία. Είχα ενημερώσει τη κυρία Κουτζαμάνη και της είπα ότι όχι μόνο δεν μας δίνουν στοιχεία αλλά μας στέλνουν και εξώδικα. Στην πρώτη κουβέντα που κάναμε με Παπαγγελόπουλο άφησε να εννοηθεί ότι δεν χωνεύει τους τραπεζίτες θεωρώντας ότι αυτοί έφτασαν τη χώρα στα Μνημόνια. Άρχισε να φαίνεται ένα αχνό ενδιαφέρον για την υπόθεση προχώραγε η διαδικασία το Νοέμβριο του 2016 με ρώταγε τι γίνεται. Του είπα ότι τα πορίσματα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι παραπεμπτικά. Με ρώτησε πως τα βλέπω και μου είπε αν σου κάνουν παραπεμπτικά πορίσματα μην τα στείλεις αμέσως, κράτησε τα…Στο μεταξύ τον Ιούλιο του 2016 ο Σάλας είχε φύγει από την Τράπεζα και τον είχε αντικαταστήσει η κυρία Απαλαγάκη» είπε ο κ. Αθανασίου.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ο τότε αναπληρωτής υπουργός του ξεκαθάρισε πως αν συμφωνήσει με την παραπομπή «θα γίνει μεγάλο θέμα γιατί υπήρχε ένα μεγάλο fund το οποίο θα πληροφορηθεί για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, θα ακουγόταν άσχημα». Μάλιστα, ο πρώην εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος υποστήριξε ότι για το «κράτημα» των υποθέσεων ενημέρωσε την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα. Ξένη Δημητρίου, η οποία του είπε «κοιτάξτε μόνο να μην εκτεθούμε»:

Όπως εξήγησε ο μάρτυρας, όταν διαβίβασε στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών τις δικογραφίες για μια σειρά κακουργηματικών πράξεων, «ο Παπαγγελόπουλος μου ζήτησε εξηγήσεις γιατί τις διαβίβασα χωρίς να τον ενημερώσω. Ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένος και έλεγε και ξαναέλεγε τί θα κάνω εγώ τώρα. Έδειχνε να τον ενδιαφέρει η πορεία των υποθέσεων. Εγώ ρώτησα ποιο είναι το πρόβλημα; Και μου είπε «δεν ξέρεις εσύ» κι έμεινε εκεί η κουβέντα».

Πρόεδρος: Ήταν παρεμβατικός ;

Μάρτυρας: Όχι. Μετά το 2006 που έφυγε ο Παπαγγελόπουλος σταματήσαμε να έχουμε φιλικές σχέσεις. Μετά δεν είχαμε σχέσεις.

Πρόεδρος: Γιατί πηγαίνατε στον κύριο Παπαγγελόπουλο;

Μάρτυρας: Πήγαινα εκεί για θέματα υπηρεσιακά.

Πρόεδρος: Σας βοήθησε;

Μάρτυρας: Πιστεύω ότι πρέπει να βοήθησε λόγω της φιλίας του με τον κύριο Αλεξιάδη γιατί είδα αποτέλεσμα.

Πρόεδρος: Οι παρεμβάσεις που έγιναν σας ενόχλησε;

Μάρτυρας: Με ενόχλησε πάρα πολύ. Μου ζήτησε να κάνω κατάχρηση εξουσίας.

Πρόεδρος: Αφού σας ενόχλησε η παρέμβασή του για τον Παπαχρήστο γιατί δεν του ξεκόβατε να μη σας ξαναενοχλήσει;

Μάρτυρας: Τον είχαμε ανάγκη. Ζητούσαμε υλικοτεχνική υποδομή. Τον αγνοούσα… Δεν συζητούσα μαζί του καμία υπόθεση.

Πρόεδρος: Γιατί μετά μιλούσατε μαζί του;

Μάρτυρες: Μα ρωτούσε..

Πρόεδρος: Να μην του απαντάτε … Κάποιος μας καταπιέζει τόσο πολύ και γίνεται τόσο πιεστικός, αλλά όταν αυτό γίνεται σε βάθος χρόνου καθόμαστε και τον ακούμε;

Πρόεδρος: Έχετε πει ότι βρισκόσασταν και συζητούσατε για πολλές υποθέσεις…

Μάρτυρας: Δεν ενέδωσα σε καμία υπόθεση. Έκανα τη δουλειά μου.

Πρόεδρος: Πως βρεθήκατε να καταθέτετε εναντίον του φίλου σας που δεν είχε πια καμία εξουσία;

Μάρτυρας: Με κάλεσε η Βουλή και είπα την αλήθεια.

Πρόεδρος: Πως ήξερε η Βουλή και σας κάλεσε;

Μάρτυρας: Μετά την κατάθεση της, η κυρία Ράικου μου είπε ότι επισταμένως τη ρώτησαν αν υπήρχαν και άλλοι εισαγγελείς που είχαν να πουν για παρεμβάσεις και έτσι είπε για εμένα αν θέλω να πάω α καταθέσω.

Πρόεδρος: Που ήξερε αν είχαν γίνει παρεμβάσεις ;

Μάρτυρας: Μετά την παράλειψή μου όλοι αναρωτήθηκαν γιατί παραλήφθηκα και τότε της εκμυστηρεύτηκα για τις παρεμβάσεις αυτές.