ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Folli Follie: Αποβλήθηκε η προσωρινή διοίκηση της εταιρίας από την πολιτική αγωγή

Folli Follie: Αποβλήθηκε η προσωρινή διοίκηση της εταιρίας από την πολιτική αγωγή

Την αποβολή της εταιρίας Folli Follie από τα έδρανα της πολιτικής αγωγής στη δίκη για τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία αποφάσισε το δικαστήριο, με αποτέλεσμα να μην έχει δυνατότητα παράστασης και διεκδίκησης της καταδίκης των τριών μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των υπόλοιπων 8 συγκατηγορουμένων της.

Το δικαστήριο συντάχθηκε με την απόφαση του προηγούμενου δικαστηρίου που είχε επίσης αποβάλλει την προσωρινή διοίκηση από το δίκη, αλλά όπως είναι γνωστό αναβλήθηκε έπειτα από 8 μήνες. Η απόφαση προέκυψε έπειτα από ένσταση της υπεράσπισης, η οποία υπενθύμισε την παλιότερη απόφαση, η οποία «έχει οριστικό χαρακτήρα και καταλαμβάνει την εν εξελίξει δίκη».

Δικαίωμα παράστασης ως πολιτική αγωγή αναγνωρίστηκε μεταξύ άλλων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Τράπεζα Πειραιώς, τον ΕΦΚΑ, τον ΕΟΠΠΥ, την Alpha Bank και σε κάποιους επενδυτές, που παρίστανται στο δικαστήριο προς υποστήριξη της κατηγορίας και είχαν καταθέσει μηνύσεις όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση.

Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, ο οποίος εξήγησε ότι αν και επένδυε στο χρηματιστήριο περίπου 50 χρόνια, δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τι συμβαίνει. Μάλιστα, όπως εξήγησε, δεν θορυβήθηκε από το πρώτο «καμπανάκι» ενός δημοσιεύματος για τις διαφορές που εμφανιζόταν ανάμεσα στην πραγματική εικόνα της εταιρείας και όσα εκείνη δήλωνε, αφού -όπως ανέφερε- «ήταν τερατώδεις και δεν έγιναν πιστευτές».

Ακολούθησε η κατάθεση δεύτερου μάρτυρα- επενδυτή ο οποίος έχει χάσει 40.000 ευρώ από την εταιρία αφού είχε αγοράσει 2.500 μετοχές της Folli εκ των οποίων τις 1000 τις είχε αγοράσει αρχές Απριλίου του 2018, λίγο πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης του αμερικανικού fund. «Έχασα περίπου 40.000 ευρώ. Επέλεξα τις μετοχές της εταιρείας διότι παρακολουθούσα την πορεία της και τα οικονομικά της στοιχεία. Εξίσου σημαντικό κριτήριο ήταν ότι μέτοχοι ήταν οι ιδρυτές της. Δεν πούλησα τις μετοχές αμέσως μετά την έκθεση του fund , διότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου διέψευσε ότι υπήρχε πρόβλημα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έπαιρνε καμία απόφαση για την αναστολή της μετοχής».

Η υπόθεση

Το σκάνδαλο της Folli Follie απασχόλησε τις δικαστικές αρχές από το 2018, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία κάνει λόγο για «εγκληματική οργάνωση» που δρούσε σε Ασία και Ευρώπη, υπό τη διεύθυνση του πατέρα και του υιού Κουτσολιούτσου, που βρίσκονται εκτός φυλακής πλέον.

Σύμφωνα με τους δικαστές, η ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, αν και, όπως εξηγείται, το συνολικό μέγεθος της οικονομικής βλάβης δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί επακριβώς. Οι απώλειες για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αποτιμώνται σε 3.988.701,39 ευρώ, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου σε 409.089,644 ευρώ.

Στο σκεπτικό της παραπομπής, αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση –ηθικοί αυτουργοί της οποίας φέρονται οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος– και από το 2006 κατήρτιζαν πλαστά έγγραφα τραπεζών προκειμένου να παρουσιάζουν, ψευδώς, ότι η εταιρεία ευημερούσε οικονομικά. Ψευδώς φέρονται να παρουσίαζαν και τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, με πληθώρα υποτιθέμενων συναλλαγών με ανύπαρκτες εταιρείες, ενώ τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος μαζί με τον γιο του, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υποομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό, τα χρηματιστήρια και να χειραγωγήσουν την αγορά.

Κατά πληροφορίες, στο βούλευμα αναφέρεται ότι «ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος, με τους Γεώργιο Κουτσολιούτσο και τον CFO του Υποομίλου στην Ασία, Ι.Μ. με πρόθεση, συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, στην οποία εντάχθηκαν οι ίδιοι ως μέλη και εν συνεχεία η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αλλά και άγνωστοι μέχρις στιγμής υπάλληλοι και στελέχη του Ομίλου Folli Follie, υποτάσσοντας τη βούλησή τους έκαστος σε αυτήν, ως μέλη της, επιδιώκοντας και πετυχαίνοντας, στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας εγκληματικής τους δράσης, βάσει οργανωμένου σχεδίου, που προέβλεπε ιεραρχική διάρθρωση και διακριτούς ρόλους, επιδιώκοντας την κατ’ εξακολούθηση τέλεση κακουργηματικής πλαστογραφίας και απάτης υπό οποιαδήποτε συμμετοχική έκφανση, προς σκοπό αποκόμισης παράνομου περιουσιακού οφέλους, διαμοιράζοντας τα παράνομα κέρδη ανάλογα με το ρόλο, τη δραστηριότητα και την ιεραρχική τους θέση, βλάπτοντας ή αποσκοπώντας να βλάψουν την περιουσία ιδιωτών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ( ΝΠΔΔ)».