ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στην ανακρίτρια σήμερα ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος

Στην ανακρίτρια σήμερα ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (28/09), ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος συνελήφθη στο σπίτι του στη Φιλοθέη, έπειτα από ένταλμα της ανακρίτριας Βασιλικής Μπράτη, για την υπόθεση των ιπτάμενων ραντάρ. Φέρεται να είχε διακινήσει το υπέρογκο ποσό των 1,6 εκατ. ευρώ .

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στην ανακρίτρια αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα, Τρίτη (29/09) ο Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος αντιμετωπίζει τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η σύλληψη του επιχειρηματία, φέρεται να έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας (28/09) στο σπίτι του στη Φιλοθέη, μετά από ένταλμα της ανακρίτριας Βασιλικής Μπράτη και αφορά στην υπόθεση της προμήθειας ραντάρ από την βραζιλιάνικη εταιρεία Embraer, έργο στο οποίο ανάδοχος ήταν η σουηδική εταιρία Ericsson.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές προέκυψαν νέα στοιχεία για μίζα που δόθηκε μέσω offshore σε στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας φέρεται να είχε διακινήσει μαύρο χρήμα ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ που συνδέεται με μίζα για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο ίδιος πάντως από την αρχή των ερευνών που είχε εμπλακεί το όνομά του είχε αρνηθει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του με διακίνηση μαύρου χρήματος.

Μετά τη σύλληψή του οδηγήθηκε στην Ασφάλεια, ενώ σήμερα Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της ανακρίτριας που εξέδωσε το ένταλμα προκειμένου να λάβει γνώση των στοιχείων της δικογραφίας και να ζητήσει προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Το ένταλμα προφανώς αποφασίστηκε να εκδοθεί, είτε γιατί κρίθηκε πως ο επιχειρηματίας είναι ύποπτος φυγής, είτε για άλλο λόγο που σχετίζεται με την ανάκριση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λόγω της εμπλοκής στην ερευνώμενη σύμβαση, της Ericsson, ήδη έχουν έρθει σε επαφή με τους Έλληνες ανακριτές κατά της Διαφθοράς, Σουηδοί εισαγγελείς προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τη νέα υπόθεση διακίνησης παράνομου χρήματος και αναμένεται ότι θα σταλεί επισήμως αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελλάδα, προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα και από τη Σουηδική Δικαιοσύνη.

Η νέα δικογραφία που σχηματίστηκε με στοιχεία που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο επίκουρος Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος, αφορά σύμβαση για την προμήθεια του ελληνικού Δημοσίου τεσσάρων Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Επιτήρησης Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) που υπογράφηκε το 2001. Αντίτιμο της προμήθειας ήταν ποσό περίπου 400 εκατ. ευρώ και ο εν λόγω εξοπλισμός θα τοποθετούνταν σε αεροσκάφη τύπου Embraer 145.

Στοιχεία για την φερόμενη δωροδοκία στην επίμαχη προμήθεια είχε δώσει απολογούμενος ο Αντώνης Κάντας, ο οποίος φαίνεται να ομολόγησε πως ο, συγκατηγορούμενος του πλέον στην υπόθεση Χρήστος Τούμπας, απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας που αντιπροσώπευε την βραζιλιάνικη εταιρία, του είχε πει να ενεργήσει ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα για τα 4 ραντάρ.

Ο Αντώνης Κάντας φέρεται να υποστηρίζει πως τελικώς εμβάστηκαν σε λογαριασμούς του συνολικά 250.000 ευρώ ως δώρο, για την αγορά των ραντάρ από την Embraer.

Σημειώνεται πως πριν από μερικές μέρες η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατσάνη, με πρότασή της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ζήτησε να παραπεμφθούν σε δίκη για κακούργημα συνολικά 18 άτομα, ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, και ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας για την εμπλοκή τους και στην υπόθεση της προμήθειας του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στον Στρατό, που φέρεται να ζημίωσε το Ελληνικό δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.

Ρoή Ειδήσεων