ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπόμνημα για τις συνθήκες εκλογής του κατέθεσε ο Ντογιάκος

Υπόμνημα για τις συνθήκες εκλογής του κατέθεσε ο Ντογιάκος

Υπόμνημα στον προϊστάμενο της επιθεώρησης Ν. Λεοντή κατέθεσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρος Ντογιάκος στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται για τις συνθήκες εκλογής του.

Κατά την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου η εκλογή του κ. Ντογιάκου στη θέση του προϊσταμένου τον Νοέμβριο του 2014 έγινε με παράτυπο τρόπο, καθώς βάσει του κανονισμού, δεν είχε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Απαντώντας στις αιτιάσεις αυτές ο κ. Ντογιάκος αναφέρει μεταξύ άλλων στο υπόμνημα του τα εξής:

  • Σύμφωνα με διατάξεις του Ν.1756, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει δικαιοδοσία μόνο στους δικαστές και όχι στους εισαγγελείς, οι οποίοι εποπτεύονται από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Επιπλέον, βάση του ίδιου νόμου προβλέπεται ότι οι μόνοι αρμόδιοι για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης όλων των δικαστικών λειτουργών, είναι εκτός από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο Προϊστάμενος της επιθεώρησης δικαστηρίων. Ο δε Υπουργός Δικαιοσύνης όταν παραγγέλλει τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος εισαγγελικού λειτουργού, αναθέτει αυτή σε εισαγγελέα ανώτερου βαθμού από εκείνον που κατέχει ο ελεγχόμενος. Εν ολίγοις στην προκειμένη περίπτωση η παρέμβαση της κ. Θάνου ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων της.
  • Επί της ουσίας δε του θέματος, υποστήριξε πως ορθώς ο ίδιος συμπεριελήφθη στη λίστα, αφού ο προκάτοχός του κ. Καραγιάννης παραιτήθηκε, ενώ εκ του νόμου δεν μπορούσε να διεκδικήσει για δεύτερη φορά τη θέση του προϊσταμένου. Υπενθύμισε επίσης ότι ο ίδιος δεν εξέφρασε καν τέτοια πρόθεση.
  • Πέραν αυτών τονίζει πως είναι απολύτως βέβαιο ότι αν συνέτρεχε οποιαδήποτε παρανομία ή αμφισβήτηση σχετικά με τον αριθμό και τα πρόσωπα των υποψηφίων, θα προβαλλόταν σχετική ένσταση τουλάχιστον εκ μέρους κάποιου εξ αυτών, ο οποίος ασφαλώς και θα είχε άμεσο έννομο συμφέρον προς τούτο. Εν προκειμένω, η κ. Τσατάνη η οποία βρίσκεται στην «περίεργη» θέση να έχει χάσει τις εκλογές που διεκδικούσε και να ελέγχεται ταυτόχρονα για ευνοϊκή μεταχείριση του αντιπάλου της σε αυτές...

Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα προκλήθηκε με την προαγωγή του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Παναγιώτη Καραγιάννη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Λόγω αυτής της προαγωγής παραιτήθηκε από τη θέση του με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν εκλογές στις 29 Νοεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με το νόμο 1756/1988, στα ψηφοδέλτια συμμετέχουν οι μισοί εισαγγελείς του Εφετείου με βάση τη σειρά αρχαιότητας.

Στη λίστα που συνέταξε η εκτελούσα τότε χρέη προϊσταμένης, Γεωργία Τσατάνη, με τους εισαγγελικούς λειτουργούς που μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, συμπεριέλαβε 21 εισαγγελείς, μεταξύ αυτών και ο κ. Ντογιάκος, τελευταίος όσον αφορά στην αρχαιότητα.

Όμως, κατά την πρόεδρο του Αρείου Πάγου αυτό ήταν παράνομο γιατί ναι μεν είχε ληφθεί η απόφαση από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για την προαγωγή του κ. Καραγιάννη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ωστόσο δεν είχε εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ, κάτι που έγινε τον επόμενο μήνα. Ως εκ τούτου κατά τη διενέργεια των εκλογών ο κ. Καραγιάννης εξακολουθούσε να ανήκει στη δύναμη της Εισαγγελίας Εφετών και έπρεπε να συμπεριληφθεί στη λίστα των εκλόγιμων, ενώ ο κ. Ντογιάκος όχι.

Σχετικές ειδήσεις