Πρόταση εισαγγελέα: Αθώοι όλοι για την υπόθεση Βατοπεδίου

Newsbomb

Πρόταση εισαγγελέα: Αθώοι όλοι για την υπόθεση Βατοπεδίου

Ειδήσεις | Υπόθεση Βατοπεδίου: Την αθώωση όλων των κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του Δημοσίου πρότεινε σήμερα, Πέμπτη (15/12/2016) προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Κρίνα, εν μέσω χειροκροτημάτων του ακροατηρίου.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, βάσει των στοιχείων της δίχρονης διαδικασίας, για κανέναν από τους κατηγορούμενους δεν στοχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις. Οι κατηγορίες για απιστία, απάτη, ψευδορκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τις οποίες παραπέμφθηκαν, δεν βρέθηκαν σε κανένα σημείο της υπόθεσης.

Ουσιαστικά, η υπόθεση που απασχόλησε για αρκετά χρόνια την ειδησεογραφία και γύρω από την οποία πετάχτηκαν τόνοι λάσπης, πλησιάζει στο τέλος της και δεν αποκλείεται να δικαιωθούν όλοι όσοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι για πολιτικές σκοπιμότητες, όπως αποδεικνύεται.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: «Απόλυτα ορθή και τεκμηριωμένη η πρόταση της Εισαγγελέως»

dimitrakopoulos

Ο δικηγόρος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, που όλα αυτά τα χρόνια έδωσε «μάχες» στις δικαστικές αίθουσες μίλησε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr για την πρόταση του Εισαγγελέως.

«Η πρόταση της κυρίας εισαγγελέως είναι απόλυτα ορθή και τεκμηριωμένη, όσο αφορά στα νομικά αλλά και στα πραγματικά ζητήματα της υπόθεσης του Βατοπεδίου», ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Και πρόσθεσε με έμφαση ο κ. Δημητρακόπουλος: «Σημαντικό ιδιαίτερα είναι ότι, στη πρόταση της εισαγγελέως περιλαμβάνονται πολλά στοιχεία που αφορούν σε παλιά και μεγάλης αξίας αντικείμενα της Μονής, τα οποία δημιουργούν την πεποίθηση - σύμφωνα με την εισαγγελέα - πως δεν μπορούν να ανήκουν αλλού, πέραν της Μονής Βατοπεδίου».

Τι ανέφερε στην πρότασή της η Εισαγγελέας Βασιλική Κρίνα

«Οι κατηγορούμενοι, ουσιαστικά, εκτελούσαν χωρίς δόλο κυβερνητικές αποφάσεις, καθώς ήταν πεπεισμένοι ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες», είπε η κ. Κρίνα.

Όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, αρμόδια να αποφασίσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

Για τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης δηλαδη των δύο φερομένων ως ηθικών αυτουργών, του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου η εισαγγελέας τόνισε ότι: «Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελλατώμματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, ότι πείστηκαν να συμβάλλουν στη μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;», είπε η κ. Κρίνα.

Κλείνοντας η εισαγγελέας σε προσωπικό τόνο είπε απευθυνόμενη πλέον στους δικαστές που σε λίγο καιρό θα κληθούν να ανακοινώσουν την απόφασή τους: «Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν στην υπόθεση τοποθετήθηκε ταμπέλα. Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται . Προτείνω να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι».

Σάκης Κεχαγιόγλου: Πλήρως θεμελιωμένη η πρόταση της εισαγγελέως

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Κωνσταντίνου Γκράτσιου, Σάκης Κεχαγιόγλου, σχολιάζοντας την πρόταση της εισαγγελέως, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η πλήρως θεμελιωμένη εισαγγελική πρόταση, για την οποία εκφράζω την απολυτη ικανοποίηση μου, θέτει την όλη υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις».

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για την υπόθεση Βατοπεδίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved